15.10.2014 11:07
Μόνο τυπικά δίνουν τα χέρια Αμερικανοί και Ρώσοι εναντίον του ισλαμικού κράτους Λάμπρος Ζαχαρής

Σε μια απόπειρα καταρχήν συμφωνίας για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Χαλιφάτου, ξεκινώντας από την ανταλλαγή πληροφοριών προχώρησαν χθες το βράδυ οι Υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσικής Ομοσπονδίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι  Λαβρόφ, αντίστοιχα. Μετά από τρεις ώρες συζητήσεων στην αμερικανική πρεσβεία στο Παρίσι οι δύο αξιωματούχοι προχώρησαν σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Σε γενικές γραμμές, συμφώνησαν ότι... διαφωνούν.


Οι δύο αντίπαλες πλευρές έχουν συγκεκριμένες στοχεύσεις από αυτή την προσέγγιση. Όπως επισημαίνουν στο ellada- russia έγκυρες πηγές, «οι Αμερικανοί στρέφονται στους Ρώσους γιατί αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο που διατρέχουν από την επέλαση του ISIS.Πρόκειται για ομολογία ήττας και αδυναμίας ».
Οι διαφωνίες ωστόσο παραμένουν. «Η επανέναρξη στις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ είναι αδύνατη όσο οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας βρίσκονται σε ισχύ», δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι CNBC.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι χθεσινές δηλώσεις του γραμματέα Εθνικής Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ και στενού συνεργάτη του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Αναφερόμενος και στο Ουκρανικό δήλωσε ότι «Σκοπός της Δύσης είναι η αναδιανομή των φυσικών  πόρων  και η ανάσχεση ανάπτυξης της Ρωσίας. Η Ουκρανία είναι απλώς το εργαλείο. Η προσγείωση των Ουκρανών αδελφών μας όταν θα «συνέλθουν» από τις «ευρωπαϊκές αξίες» θα είναι επώδυνη & σκληρή».
«Η Μόσχα δεν έχει αυταπάτες ότι έχει ξεκινήσει μια στρατηγική κόντρα, ούτε έχει πλέον την αθωότητα που είχε στα χρόνια της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης ότι οι Αμερικάνοι ενδιαφέρονται για την παγκόσμια ειρήνη», επισημαίνουν οι πληροφορίες του ellada- russia. «Ωστόσο δεν έχει λόγο να μην συνεργαστεί και να μην αποκαλύψει ακόμη πιο τρανταχτά την αποτυχία της Αμερικάνικης πολιτικής σε Συρία και Ιράκ καθώς και οπουδήποτε αλλού έχει ανακατευτεί το αμερικανικό χέρι για να φέρει δημοκρατία» .
Επιπλέον η Μόσχα αποζητά χαμήλωμα των τόνων θέλοντας να ενισχύσει παράλληλα τις μετριοπαθείς και πραγματιστικές δυνάμεις στη δύση και φυσικά... να κλαδέψει τα γεράκια.
«Το συμπέρασμα είναι το εξής: έχουμε μια κατανόηση ότι σε μια σειρά από περιπτώσεις, μπορούμε να συνεργαστούμε πιο αποτελεσματικά για να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών ολόκληρης της παγκόσμιας κοινότητας,» είπε ο Ρώσος Υπουργός εξωτερικών.  «Πρώτα απ 'όλα, είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η οποία έχει γίνει ένα βασικό απειλή σε ένα μεγάλο χώρο της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής» πρόσθεσε,  ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι συζήτησε με τον Κέρι το θέμα του ιού Έμπολα. «Πιστεύω ότι αυτή η συνάντηση ήταν χρήσιμη, συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις επαφές, προκειμένου να σημειώσουμε πρόοδο σε όλα αυτά τα προβλήματα», σημείωσε.« Δεσμευτήκαμε να ψάξουμε για συμφωνίες - δίκαιες και ισότιμες - που θα αντανακλούν την ισορροπία των συμφερόντων, όπου έχουμε διαφορές».
Στην ίδια γραμμή και ο Τζον Κέρι που ο ίδιος επισήμανε ότι πρότεινε στον ομόλογό του «να ενταθεί η συνεργασία στον τομέα των πληροφοριών» για την αντιμετώπιση του ISIS.
Παράλληλα, αναφερόμενος στην Τουρκία ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν «διαφωνίες» μεταξύ των δύο χωρών όσον αφορά τη στρατηγική για την αντιμετώπιση των τζιχανιστών που προσπαθούν να καταλάβουν την κουρδική, συριακή πόλη Κομπάνι, κοντά στα τουρκικά σύνορα.

 

Λέξεις Κλειδιά: Λαβρόφ,Κέρι,Κομπάνι,Μεντβέντεφ,Πούτιν,ISIS,Ισλάμ,ισλαμικό χαλιφάτο,Πατρούσεφ,Ουκρανία,ουκρανικό