«Δεν χρειαζόμαστε τους Ρώσους στο κομμάτι του αερίου, γατί παράγουμε το δικό μας», ήταν σε γενικές γραμμές ο τόνος του χθεσινού μηνύματος της Λιθουανής Προέδρου, Ντάλιας Γκριμπαουσκάιτε .
Αυτό, γιατί η λειτουργία του τερματικού σταθμού υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στη χώρα, βρίσκεται προ των πυλών κάτι το οποίο μάλιστα σημαίνει την χάραξη ενός νέου ενεργειακού χάρτη για τις χώρες της Βαλτικής, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Λιθουανίας .
Ο συγκεκριμένος σταθμός ετοιμάζεται να λειτουργήσει στο λιμάνι Κλάιπεντα την 27η Οκτωβρίου και με τον τρόπο αυτό θα τερματίσει το μονοπώλιο της ρωσικής εταιρείας Gazprom και την απομόνωση της Λιθουανίας από τη διεθνή αγορά αερίου. Οι δοκιμές του σταθμού ολοκληρώνονται οι αρχές του 2015 και τότε ξεκινούν οι παραδόσεις.
Η εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου με δεξαμενόπλοια όχι μόνο θα διασφαλίσει την ανεξαρτησία της Λιθουανίας στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά και θα μεταμορφώσει τη σχέση της χώρας με την Ρωσία, επισήμανε η πρόεδρος της χώρας, η Γκριμπαουσκάιτε σε δηλώσεις της στο Reuters.
«Αυτό θα μας δώσει σημαντική διαπραγματευτική ισχύ και ελευθερία στη λήψη αποφάσεων... Κανένας δεν θα είναι σε θέση να μας εκβιάσει ή να μας αναγκάσει να πληρώσουμε μια υψηλή τιμή για πολιτικούς λόγους», είπε. «Και αυτό αποτελεί το καλύτερο αποτέλεσμα», πρόσθεσε η πρόεδρος της Λιθουανίας.
Η Λιθουανία θα είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο για τα 3 εκατομμύρια των πολιτών της χώρας, αλλά και να προμηθεύει με αέριο τις γειτονικές της χώρες που βρέχονται από τη Βαλτική: τη Λετονία και την Εσθονία.
«Δεν θα έχουμε πλέον εξάρτηση από τις προμήθειες της Gazprom. Σε περίπτωση που υπάρξουν προσκόμματα στον εφοδιασμό, ο σταθμός μας θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει περίπου το 90% των αναγκών και των τριών βαλτικών χωρών σε φυσικό αέριο», υπογράμμισε η πρόεδρος της Λιθουανίας.
Σημειώνεται ότι η σύμβαση της χώρας με την Gazprom λήγει στο τέλος του 2015.
Ποιές θα είναι όμως οι δυνατότητες του σταθμού; Θα μπορεί να προμηθεύει 4 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο, παρά το γεγονός ότι η συνολική κατανάλωση των τριών κρατών της Βαλτικής δεν ξεπερνά τα 5 δισεκ. κυβικά μέτρα ετησίως. Για να καταφέρει να προμηθεύει τις γειτονικές της χώρας, η Λιθουανία όμως πρέπει να αναβαθμίσει το δίκτυο των αγωγών της ως τη Λετονία, κάτι που εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2015.
Σε πρώτο πλάνο η Λιθουανία σχεδιάζει να αγοράζει 0,54 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο, ώστε να καλύπτεται περίπου το 25% των αναγκών της, από τη νορβηγική Statoil.
«Θα συνάψουμε μια συμφωνία με την Gazprom μόνο εάν η εταιρεία αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνει τις τιμές της, εάν προσφέρει μια (ευνοϊκή) τιμή άμεσης παράδοσης και εάν ανταγωνίζεται ισότιμα με τις άλλες εταιρείες στη αγορά φυσικού αερίου», δήλωσε η Γκριμπαουσκάιτε.
Σε περίπτωση που η Gazprom διακόψει τον εφοδιασμό της Λιθουανίας με φυσικό αέριο η Λιθουανία θα έχει τη δυνατότητα να αγοράσει περισσότερα φορτία ΥΦΑ άμεσης παράδοσης και θα αποθηκεύει ποσότητες ικανές να αρκέσουν για έναν μήνα, πρόσθεσε.
«Έτσι πραγματικά δεν μας απασχολεί πια (το ενδεχόμενο η Ρωσία να διακόψει την προμήθεια φυσικού αερίου)... Δεν με ανησυχούν οι προμήθειες αερίου για τον ερχόμενο χειμώνα, τουλάχιστον για τη Λιθουανία», ανέφερε η πρόεδρος της χώρας.
Δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι δεν ανησυχεί για την ασφάλεια του σταθμού, καθότι εκείνος και οι υποδομές του φυσικού αερίου, θα προστατευτούν από τις ειδικές δυνάμεις του στρατού της Λιθουανίας. Ο λιθουανικός στρατός εκπαιδεύεται μαζί με τις δυνάμεις της Νορβηγίας και του NATO.