07.08.2010 10:04
Εφιάλτης νέου Τσερνόμπιλ στη Ρωσία. Γυμνό το κράτος απέναντι στις φωτιές. Αχιλλέας Πατσούκας

Με τον εφιάλτη ενός νέου ή νέων Τσερνόμπιλ βρίσκεται αντιμέτωπη η Ρωσία, καθώς ο πύρινος και τοξικός εφιάλτης φαίνεται πως δεν έχει τέλος, σε αντίθεση με τις λέξεις που από χθες το πρωί δεν υπάρχει καμία που να μπορεί να αποδώσει τις εικόνες και το μέγεθος της τραγωδίας.

 

Το διάλειμμα αισιοδοξίας διήρκεσε ελάχιστες ώρες, καθώς από τις 10 το βράδυ της Πέμπτης η τραγωδία πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Ο αριθμός των πυρκαγιών έξω από τη Μόσχα έφτασε τις 600, η ορατότητα στη διάρκεια όλης της μέρας δεν ξεπερνούσε κατά μέσον όρο τα 300 μέτρα. Για λίγες ώρες το αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο παρέμεινε κλειστό, ενώ μέχρι χθες το μεσημέρι δεν είχε καταφέρει να επαναλειτουργήσει κανονικά το δεύτερο από τα τρία διεθνή αεροδρόμια της πόλης, το Βνούκοβο. Με τον κρατικό μηχανισμό να αποδεικνύεται γυμνός απέναντι στην πύρινη λαίλαπα, κάτι που ομολόγησε εμμέσως και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, τονίζοντας πως όταν τελειώσει ο εφιάλτης πρέπει να υπάρξει επανασχεδιασμός της αντιπυρικής προστασίας, οι Αρχές εστιάζουν τις προσπάθειές τους στο να αποτρέψουν μια πυρηνική καταστροφή.

Από τις πυρκαγιές που μαίνονται στην κεντρική Ρωσία και εξαπλώνονται νοτιοδυτικά, υπάρχει ο φόβος πως θα μπορούσαν να γεννήσουν νέα ραδιενεργή μόλυνση στην περιοχή, σύμφωνα με τον υπουργό Εκτάκτων Καταστάσεων Σεργκέι Σοϊγκού, αυξάνοντας την περιεκτικότητα του αέρα σε ραδιονουκλεΐδια, τα οποία αποτελούν κατάλοιπα της τραγωδίας του Τσερνόμπιλ πριν από 24 χρόνια. Στον αγώνα για την απόπειρα αποτροπής ενός νέου πυρηνικού εφιάλτη έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις στην πόλη Μπριάνσκ, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, ενώ και ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις. Στον άλλον πυρηνικό σταθμό, αυτόν του Σαρόφ, αν και οι ειδικές δυνάμεις του στρατού και της πυροσβεστικής με τη βοήθεια ρομποτικών μέσων κατόρθωσαν να απομακρύνουν τα πυρηνικά υλικά, ο κίνδυνος επανήλθε δριμύτερος χθες ύστερα από αναζωπυρώσεις. Την ίδια στιγμή ο φόβος πως η ακριβής έκταση της τραγωδίας δεν έχει λάβει την πραγματική της διάσταση, από χθες, άρχισε να επαληθεύεται. Συγκεκριμένα, η πληροφορία που δημοσιεύθηκε στις αρχές της εβδομάδας, πως ο επίσημος αριθμός των νεκρών είναι μεγαλύτερος από 50, επιβεβαιώθηκε χθες.

Στη Μόσχα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εκπρόσωπος των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας, Γεβγκένια Σμιρνόβα, τα ποσοστά θνησιμότητας τον Ιούλιο σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2009 αυξήθηκαν κατά 50%. Συγκεκριμένα, τον περασμένο μήνα καταγράφηκαν 14.340 θάνατοι συμπεριλαμβανομένων και 5.000 θανάτων που αποδίδονται στον καύσωνα. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως, όταν ολοκληρωθεί η μάχη με τον καύσωνα, τις φλόγες και το κοκτέιλ δηλητηριωδών αερίων, το ποσοστό των θανάτων θα αυξηθεί κι άλλο, ενώ ο μεγαλύτερος φόβος αφορά στα σοβαρά προβλήματα υγείας που θα αρχίσουν να παρουσιάζονται στο μέλλον.

 

πηγή: Η Καθημερινή

Λέξεις Κλειδιά: φωτιές,εικόνες,τραγωδία,εφιάλτης,στοιχεία,θάνατοι,καύσωνας,φλόγες,αέρια