04.11.2014 03:09
Εκλογές χωρίς παρατράγουδα Αχιλλέας Πατσούκας

Σε κλίμα ηλεκτρισμένο, αλλά χωρίς την ύπαρξη κάποιου σοβαρού επεισοδίου που να εμποδίσει την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, ολοκληρώθηκε η διαδικασία στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ.

 

Λίγη ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες, το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα πως παραβίασε την εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας καθώς, όπως υποστήριξε, προχώρησε στην ανάπτυξη 50 στρατιωτικών οχημάτων στο Ντονέτσκ και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο, το οποίο αποτελεί το τελευταίο πεδίο μαχών ανάμεσα στους ρωσόφωνους αντάρτες και στον ουκρανικό στρατό.

Ξένοι ανταποκριτές που βρίσκονταν στο σημείο και είδαν τη φάλαγγα των οχημάτων υποστήριξαν πως δεν ήταν δυνατόν να προσδιορίσουν την προέλευση αυτών των οχημάτων, τα οποία μάλιστα δεν έφεραν πινακίδες κυκλοφορίας, ούτε και να πουν με βεβαιότητα αν ο εξοπλισμός που αυτά μετέφεραν ήταν καινούργιος. Η εκλογική διαδικασία ξεκίνησε με την ανταλλαγή απειλών και κατηγοριών. Το Κίεβο με αφορμή τις εκλογές για την ανάδειξη προέδρων και κοινοβουλίων σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, άνοιξε ποινική έρευνα σε βάρος όσων επιχείρησαν να «καταλάβουν την εξουσία» και να «ανατρέψουν την συνταγματική τάξη».

Αδιαφορώντας για τις απειλές αυτές η ηγεσία των ρωσόφωνων ανταρτών κατηγόρησε με τη σειρά του την Ουκρανία, πως το βράδυ πριν από τις εκλογές επιχείρησε δυο φορές με στρατιωτικά μέσα να εμποδίσει τη διεξαγωγή των εκλογών. Και τις δυο αυτές στρατιωτικές απόπειρες, οι ρωσόφωνοι αντάρτες κατόρθωσαν, όπως υποστηρίζουν, να τις αποτρέψουν. Στο καθαρό σκέλος της ψηφοφορίας οι παρατηρητές, αλλά και οι δημοσιογράφοι, τη σκιαγραφούν ως μια «εκλογική γιορτή» με αθρόα συμμετοχή ανθρώπων κάθε ηλικιών, οι οποίοι μάλιστα σε ορισμένες των περιπτώσεων έφτασαν στο σημείο να χορεύουν έξω από τα εκλογικά τμήματα.

 

«Νόμιμη η διαδικασία»

 

Το νόμιμο της διαδικασίας το επιβεβαίωσε και ο Ελληνας ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαρινόπουλος, που ταξίδεψε και παρακολούθησε τη διαδικασία. Με δηλώσεις του στα τοπικά μέσα υποστήριξε πως τις χθεσινές εκλογές θα ζήλευαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Με την αγωνία να μην στρέφεται τόσο στο νικητή των εκλογών, όσο στη προσέλευση των κατοίκων των δυο αυτών περιοχών της Ανατολικής Ουκρανίας, τα μηνύματα μιλούν για καθαρό μήνυμα-χαστούκι των κατοίκων του Λογκάνσκ και του Ντονέτσκ. Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις που θέλουν τη συμμετοχή να φτάνει ή και να υπερβαίνει το 60% όλοι αντιλαμβάνονται πόσο σοβαρό είναι αυτό αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς δυο παραμέτρους οι οποίες μένει να επαληθευτούν από την εκλογική επιτροπή.

Η πρώτη έχει να κάνει με το αν στους εκλογικούς καταλόγους ήταν εγγεγραμμένοιι οι εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι των δυο αυτών περιοχών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, όσο και αν σε αυτούς υπήρχαν και εκείνοι οι κάτοικοι που ζουν σε περιοχές που ελέγχουν τα ουκρανικά στρατεύματα. Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα των κατοίκων του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ είναι ξεκάθαρο. Το γεγονός μάλιστα της μεγάλης προσέλευσης αποκτά μεγαλύτερη διάσταση, αν θυμηθούμε πως στις εκλογές της περασμένης βδομάδας στην Ουκρανία η συμμετοχή έφτασε στο 52%.

Το μεγάλο πλέον ερώτημα είναι αν το αποτέλεσμα της χθεσινής εκλογικής διαδικασίας (στο Ντονέτσκ οι δημοσκοπήσεις έξω από την κάλπη έδωσαν 81,3% στον «πρωθυπουργό» της περιοχής Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο που φέρεται έτσι να εκλέγεται πρόεδρος) ανοίξει την όρεξη και σε άλλες περιοχές της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας ή αν οι νικητές των εκλογών αποπειραθούν να αποκτήσουν και άλλα εδάφη.

Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο υπάρχει η ανεπιβεβαίωτη πληροφορία πως ο ουκρανικός στρατός ναρκοθετεί τη Μαριούπολη, προκειμένου, σε περίπτωση που δεν μπορέσει να την κρατήσει στα χέρια του, να παραδώσει στους ρωσόφωνους καμένη γη. Ολα αυτά τα σοβαρά ερωτήματα θα αρχίσουν να ξεκαθαρίζουν από αύριο, οπότε Μόσχα και Κίεβο θα αρχίσουν να ανοίγουν τα χαρτιά τους.

πηγή: enet.gr

 

Λέξεις Κλειδιά: eklog;ew,εκλογές,Ντονέτσκ,Λουγκάνσκ,Κίεβο,Μόσχα,Ουκρανία,ρωσόφωνοι αντάρτες,ΚΚΕ,Σωτήρης Ζαρινόπουλος