07.11.2014 14:23
Τα 85 χρόνια του κλείνει φέτος το πλανητάριο Μόσχας Έλενα Λαγάτουρα

Είναι από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως. Ο θόλος του έχει διάμετρο 27 μέτρα και θεωρείται ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη. Συναποτελείται από 119 μεμονωμένες λυχνίες που σχηματίζουν στον ψηλό θόλο 5400 κινούμενα αστέρια και πλανήτες. Ο λόγος για το πλανητάριο Μόσχας που φέτος γιορτάζει τα 85 χρόνια του.

 

(Στα αριστερά προβάλλονται οι εντυπωσιακές εικόνες από το Itar tass)


Διαθέτει μια σειρά από θεματικές ζώνες, μεγάλη αίθουσα των άστρων, μουσείο του ουρανού, το διαδραστικό μουσείο «Lunarium», πάρκο του ουρανού με δύο πύργους-αστεροσκοπεία, κινηματογράφο 4D και μικρή αίθουσα των άστρων.. Το 1928 το Δημοτικό Συμβούλιο της Μόσχας πήρε την απόφαση της δημιουργίας στη Μόσχα ενός πλανητάριου, το οποίο θα αποτελούσε το κέντρο προώθησης των επιστημών που σχετίζονταν με το Σύμπαν.
Ανάμεσα στις κορυφαίες δραστηριότητες του η ξενάγηση στο διαδραστικό μουσείο βοηθά τους επισκέπτες να μάθουν για τους νόμους και τα φαινόμενα της φύσης, ενώ χάρις στο εκπληκτικό πρόγραμμα της μεγάλης αίθουσας των άστρων μπορούν να φανταστούν ότι είναι επιβάτες σε διαστημόπλοιο και να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι στο χρόνο και το χώρο. Πέρα από αυτά διεξάγινται διαλέξεις τις οποίες μπορεί να παρακολουθήσει όποιος το επιθυμεί, καθώς και διάφορα επιστημονικά-καλλιτεχνικά προγραμμάτων σχετικά με την αστρονομία και την εξερεύνηση του διαστήματος.

Ποια είναι όμως η ιστορία πίσω από το σπουδαίο κτίριο;

Η κατασκευή του έγινε με βάση τα αρχιτεκτονικά σχέδια των Μιχαήλ Μπάρστς και Μιχαήλ Σινιάβσκι. Ο πρώτος λίθος τοποθετήθηκε το 1928, και το επόμενο έτος, η κατασκευή είχε ήδη ολοκληρωθεί. Στις 5 Νοεμβρίου 1929 έγιναν τα πανηγυρικά εγκαίνια του πρώτου πλανητάριου της ΕΣΣΔ, και πραγματοποιήθηκε η πρώτη διάλεξη με την παρουσίαση του τεχνητού έναστρου ουρανού.

Μέσα στη δεκαετία του 1930 στο πλανητάριο διεξήγαγε τις εργασίες της η «Επιτροπή της στρατόσφαιρας», το προσωπικό της οποίας ερευνούσε τα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα και θέματα σχετικά με την αεριωθούμενη κίνηση. Από το 1934 στο πλανητάριο εργάζονταν ομάδες αστρονόμων, ενώ την καλοκαιρινή περίοδο υπήρχε ειδική εξέδρα με αστεροσκοπείο.
Στη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού πολέμου στο πλανητάριο πραγματοποιούνταν διαλέξεις με θέμα την «Αστρονομία για ανιχνευτές». Η ικανότητα προσανατολισμού με τη βοήθεια των ουράνιων σωμάτων έσωσε τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους. Επίσης, δεκάδες κορυφαίοι επιστήμονες της χώρας είχαν ξεκινήσει την επιστημονική καριέρα τους κάτω από τον θόλο του, εκπαιδευόμενοι στις ομάδες των αστρονόμων του. Εδώ παρακολουθούσαν διαλέξεις οι πρώτοι κοσμοναύτες.
Το 1977 ανακαινίστηκε. Αντί της παλαιάς συσκευής του πλανητάριου τοποθετήθηκε νέα, κατασκευασμένη ειδικά για τη Μόσχα, από την εταιρίαCarl Zeiss Jena στην Ανατολική Γερμανία. Επρόκειτο για συσκευή νέας γενιάς με έλεγχο από προγραμματιστή. Παράλληλα με τις συνήθεις διαλέξεις στο πλανητάριο άρχισαν να διεξάγονται αυτοματοποιημένα οπτικοακουστικά προγράμματα. Το 1990 στην αστρονομική εξέδρα του πλανητάριου εγκαινιάστηκε αστεροσκοπείο, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στη Μόσχα.
Στην πρώτη χρονιά της ύπαρξής του, στο πλανητάριο δημιουργήθηκε η συσκευή «Ανατέλλον ήλιος», η οποία λειτούργησε έως το κλείσιμο του πλανητάριου το 1994. Στο πλανητάριο εργαζόταν ο θίασος του Θεάτρου των Άστρων. Ανέβηκαν οι παραστάσεις «Γαλιλαίος», «Τζιορντάνο Μπρούνο» και «Κοπέρνικος». Τη δεκαετία του 1990, παραστάσεις έδιδε το Θέατρο Φαντασίας, οι ηθοποιοί του οποίου παρουσίασαν στους θεατές μια σειρά από έργα διάσημων συγγραφέων επιστημονικής φαντασίας.
Το 1994 έκλεισε για επισκευές, οι οποίες διήρκησαν 17 χρόνια. Στις 12 Ιουνίου 2011 πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια του ανακαινισμένου πλανητάριου και πρώτοι επισκέπτες του ήταν παιδιά από ορφανοτροφεία και σχολεία. Η έκτασή του μετά τις εργασίες ανακαίνισης εξαπλασιάστηκε φτάνοντας τα 17 χιλιάδες τ.μ., ενώ πλέον μπορεί να φιλοξενήσει σχεδόν χίλιους επισκέπτες.
 

 

Με πληροφορίες από RIA

Λέξεις Κλειδιά: πλανητάριο Μόσχας