18.11.2014 20:04
Ερευνώντας το μυστήριο των κρατήρων στη Σιβηρία

Τρεις μεγάλοι και μυστηριώδεις κρατήρες εμφανιστηκαν στη Σιβηρία πριν από λίγο καιρό και οι επιστήμονες βάζουν τα δυνατά τους  για να ανακαλύψουν τα μυστικά τους. Σεισμοί, δοκιμές όπλων, μετεωρίτες, που χτύπησαν το έδαφος ή εξωγήινοι που ήθελαν δείγμα του εδάφους; Η φημολογία εναλλάσσεται και ανατροφοδοτείται διαρκώς. 

Ο πρώτος μεγάλος κρατήρας εμφανίστηκε στη χερσόνησο Γιαμαλ της Βόρειας Σιβηρίας τον περασμένο Ιούλιο. Λίγες εβδομάδες αργότερα, δύο άλλοι κρατήρες με μυστηριώδη προέλευση ανακαλύφθηκαν σε σχετικά κοντινή απόσταση. Ο δεύτερος κρατήρας στο Γιαμαλ λένε ότι έχει σχηματιστεί από το Σεπτέμβριο του 2013, με πληροφορίες να επιμένουν ότι δημιουργήθηκε με τη βοήθεια ενός μετεωρίτη. Ωστόσο, δεν υπήρχαν μάρτυρες στο σχηματισμό του τρίτου κρατήρα στη χερσόνησο Ταιμίρ, ο οποίος βρέθηκε από βοσκούς που σχεδόν πήγαν να πέσουν μέσα του.

Ο πρώτος κρατήρας του Γιαμαλ, αρχικά επιθεωρήθηκε από αέρος με ελικόπτερο, ενώ το έδαφος, το νερό, και τα δείγματα του αέρα ελήφθησαν πλησίον του ανοίγματος στην επιφάνεια.

Σε προκαταρκτική έρευνα διαπιστώθηκε ότι αυτές οι τρύπες δεν ήταν τεχνητές, προφανώς δεν ήταν από εξωγήινο και δεν ήταν συμβατές από κρούση με μετεωρίτη.

Η πιο λογική εξήγηση στηρίχθηκε στο γεγονός ότι αυτοί οι κρατήρες σχηματίστηκαν κοντά σε μεγάλα αποθέματα μεθανίου. Αυτή η περιοχή κατατροπώθηκε από την κλιματική αλλαγή και τα τελευταία χρόνια είναι θερμότερη σε σχέση με 120.000 χρόνια πριν. Έτσι είναι πιθανό ότι ένας θύλακας αερίου στο έδαφος θερμάνθηκε και άρχισε να ασκεί αυτήν την πίεση. Με το έδαφος να έχει αποψυχθεί περισσότερο από το συνηθισμένο, το φυσικό αέριο ήταν σε θέση να φύγει προς τα έξω και να σκάσει σαν φελλός. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως Pingo.

Όπως εξηγεί το scienceandtechnology. gr, τώρα που οι θερμοκρασίες έχουν πέσει και η περιοχή έχει αρκετά ψυχρή, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να δουν τον πρώτο κρατήρα του Γιαμάλ, προκειμένου να διερευνήσουν από κοντά και να λάβουν δείγματα από το εσωτερικό. Με θερμοκρασίες αέρα σε -11˚C (12.2˚F), οι ερευνητές αναρριχήθηκαν 16,5 μέτρα (65 πόδια) κάτω μέσα στη χοάνη του κρατήρα και πάνω στην παγωμένη λίμνη η οποία είναι τουλάχιστον 10,5 μέτρα (35 πόδια) βαθιά.

Οι επιστήμονες εκτελούν δοκιμές στα 200 μέτρα (650 πόδια) κάτω από το χώμα. Επίσης, πήραν δείγματα του πάγου, του εδάφους, του φυσικού αερίου και του αέρα που θα μπορούσε να τους βοηθήσει να προσδιορίσουν αν αυτό ήταν πραγματικά από πτώση. Η ομάδα με επικεφαλής τον Vladimir Pushkarev, διευθυντή του Ρωσικού Κέντρου της Αρκτικής εξερεύνησης, ο οποίος περιμένει να δει τα αποτελέσματα από τις μετρήσεις πριν εικάσει σχετικά με μια επίσημη αιτία. Ωστόσο, η ομάδα πιστεύει ότι θα μπορούσε να οφείλεται σε ένυδρα αέρια, τα οποία είναι παγωμένα σαν κρύσταλλοι νερού και αερίου στα ηπειρωτικά και κάτω από τον ωκεανό.

«Το κύριο στοιχείο, και αυτή είναι η θεωρία της εργασίας μας για να εξηγήσει τη δημιουργία του κρατήρα Γιαμαλ, ήταν η απελευθέρωση των ένυδρων αερίων. Αποδείχθηκε ότι υπάρχουν ένυδρα αέρια τόσο στο βαθύ στρώμα το οποίο στην χερσόνησο είναι αρκετές εκατοντάδες μέτρα κάτω, όσο και στο άνω στρώμα κοντά στην επιφάνεια. Μπορεί να υπάρχει ένας άλλος παράγοντας ή παράγοντες, που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει αυτό το γεγονός. Σε κάθε ένα από τους παράγοντες προστίθεται και αυτός της έκρηξης φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα την εμφάνιση του κρατήρα» αναφέρει ο ερευνητής Vladimir Potapov  "Ο κρατήρας βρίσκεται στη διασταύρωση δύο τεκτονικών ρηγμάτων. Η χερσόνησος Γιαμαλ είναι σεισμικά ήρεμη, αλλά η περιοχή του κρατήρα που εξετάσαμε έχει αρκετά ενεργή τεκτονική ζωή. Αυτό σημαίνει ότι η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη από ό,τι συνήθως. "

Μόλις οι ερευνητές αποκτήσουν καλύτερη κατανόηση της σύνθεσης του κρατήρα και ένα μοντέλο για το πώς σχηματίστηκε, θα είναι σε θέση να ερευνήσουν και τους άλλους δύο πρόσφατους κρατήρες. Στη συνέχεια σχεδιάζουν να εξετάσουν δεδομένα από τα τελευταία 30 χρόνια με χρήση δορυφόρου και την ελπίδα της εξεύρεσης άλλων παρόμοιων δομών για μελέτη.

Λέξεις Κλειδιά: μετεωρίτης,Σιβηρία,κρατήρας