10.08.2010 05:58
Για δεύτερη εβδομάδα το τοξικό νέφος πάνω σπό τη Μόσχα. Ζώντας με το δηλητήριο Θανάσης Αυγερινός

Μόνο για λίγες ώρες αργά χθες το μεσημέρι και το απόγευμα οι Μοσχοβίτες αισθάνθηκαν να αραιώνει η πυκνότητα του τοξικού νέφους, που έχει εγκατασταθεί πάνω από την πόλη τους για δεύτερη εβδομάδα. Ομως μόλις άρχισε να βραδιάζει, η γνώριμη εικόνα της πυκνής γκριζοκίτρινης ομίχλης επανήλθε διαλύοντας τις ελπίδες που πρόλαβαν πρόωρα να γεννηθούν.

 

Λίγο νωρίτερα και ειδικά όταν αραίωσε το νέφος επιτρέποντας στις ακτίνες του ήλιου να αγγίξουν απευθείας τη Μόσχα, έντρομοι οι κάτοικοι της πόλης έβλεπαν τα θερμόμετρα στα μπαλκόνια τους να καταγράφουν πάλι ύστερα από μέρες θερμοκρασίες 37°C, αν και οι επίσημες αρχές ανακοίνωναν ότι μόνο με το αρχικό 33,3°C επιτεύχθηκε το έβδομο μέσα στον Αύγουστο ημερήσιο ρεκόρ, ξεπερνώντας το αντίστοιχο υψηλό του 1893. Οι μετεωρολόγοι, πάντως, άρχισαν να διαφωνούν δημοσίως, κάνοντας αντιφατικές προβλέψεις για ανέμους και βροχές στα μέσα, αλλά όχι και νωρίτερα από το τέλος της εβδομάδας.

Η γενικότερη κατάσταση στη Μόσχα δεν παρουσίασε καμιά άλλη αισθητή βελτίωση, με εξαίρεση ίσως το γεγονός ότι οι εξαντλημένοι πολίτες, που δεν έχουν άλλη επιλογή διαφυγής, άρχισαν να συνηθίζουν τη συμβίωσή τους με τα δηλητηριώδη αέρια. Χθες το μεσημέρι μονοξείδιο του άνθρακα και αιωρούμενα σωματίδια ξεπερνούσαν κατά 2,2 φορές τις ανώτατες επιτρεπτές τιμές, ενώ οι μέσες ημερήσιες τιμές ήταν πολύ χειρότερες καθώς η υπέρβαση το τελευταίο 24ωρο ήταν 9 (!) φορές για τα αιωρούμενα σωματίδια, 3,3 φορές για το μονοξείδιο του άνθρακα, 0,7-4,5 για το διοξείδιο του αζώτου και ώς 1,4 φορές για το οξείδιο του αζώτου.

Προσπαθώντας να αντιμετωπίσει ειδικά το αργό δηλητήριο των αιωρούμενων σωματιδίων, αλλά και για να επιδείξει έστω και καθυστερημένα «έργο», ο δήμος της Μόσχας έβγαλε στους δρόμους οχήματα ψεκασμού με στραμμένους τους φυσητήρες προς τον ουρανό, που πετούσαν νερό σε ύψος 15 μέτρων δροσίζοντας σχετικά την ατμόσφαιρα στους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Λίγο πριν, ο αντιδήμαρχος Βλαντίμιρ Ρέσιν δήλωσε ότι οι αρχές της πόλης δεν προτίθενται να κηρύξουν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, γιατί «η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, την αντιμετωπίζουμε και νομίζω θα τα καταφέρουμε». Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Ρέσιν, ο δήμαρχος Μόσχας Γιούρι Λουσκόφ, που επέστρεψε την Κυριακή εσπευσμένως στη ρωσική πρωτεύουσα από θεραπεία στο εξωτερικό, «βοηθούσε στην αντιμετώπιση της κρίσης και από μακριά». Η τοπική κυβέρνηση της Μόσχας δέχεται επικρίσεις επίσης γιατί μεγάλο μέρος των «κέντρων φιλοξενίας» ηλικιωμένων δεν διέθεταν τελικά κλιματισμό. Τα κλιματιστικά συστήματα είναι πολύ σπάνια για σπίτια και γραφεία της Μόσχας και μαζί με ανεμιστήρες και υγραντήρες ατμόσφαιρας είναι εξαιρετικά σπάνια πλέον στη ρωσική πρωτεύουσα, γι' αυτό και πωλούνται σε υπέρογκες κερδοσκοπικές τιμές ή στη μαύρη αγορά.

Κατά χιλιάδες οι Μοσχοβίτες συνεχίζουν τη διαφυγή τους γεμίζοντας όλα τα δρομολόγια τρένων, λεωφορείων και αεροπλάνων, είτε προς το εσωτερικό είτε προς το εξωτερικό. Ξεπουλήθηκαν όλα τα ελεύθερα πακέτα προς χώρες που δεν έχουν βίζα για τους Ρώσους πολίτες, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και το Μαυροβούνιο, μάλιστα δεν έλειψαν κι αυτοί που απόρησαν γιατί η Ελλάδα δεν επιθυμεί την «προσωρινή έστω άρση της ισχύος της Συνθήκης Σένγκεν, για ανθρωπιστικούς λόγους, ώστε να διευκολυνθούν να πετάξουν οι χιλιάδες ενδιαφερόμενοι σε ευρωπαϊκές χώρες». Η κατάσταση στα αεροδρόμια σταθεροποιήθηκε, καθώς την Κυριακή πέταξαν από Μόσχα 104.440 πολίτες, αριθμός-ρεκόρ για το 2010.

Ο επικεφαλής του Τμήματος Υγείας της πόλης της Μόσχας Αντρέι Σελτσόφσκι ομολόγησε ότι το επίπεδο της θνησιμότητας την τελευταία περίοδο είναι αυξημένο τουλάχιστον κατά 2 φορές και διέψευσε δημοσιεύματα ότι η αύξηση έχει φτάσει τις 8-10 φορές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων, οι ενεργές εστίες ήταν χθες 554 και έκαιγαν 1.900.000 στρέμματα σε ολόκληρη τη Ρωσία. Η κατάσταση έστω και αργά και με υπεράνθρωπες προσπάθειες προφανώς βελτιώνεται, ωστόσο οι αρχές δεν κατάφερναν ώς αργά χθες να σβήσουν τελείως τη φωτιά που απέχει αρκετά χιλιόμετρα από το πυρηνικό κέντρο επεξεργασίας αποβλήτων στο Σνιέζινσκ των Ουραλίων. Ο αρμόδιος υπουργός πρότεινε να συνεχιστεί η επιχείρηση και το βράδυ, ενώ ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ έκανε λόγο για ελλείψεις στον συντονισμό και ευθύνες που θα αναζητηθούν, αφού όμως σβήσουν οι φωτιές.
 

 

πηγή: Ελευθεροτυπία

Λέξεις Κλειδιά: δηλητήριο,νέφος,μετεωρολόγοι,θερμοκρασίες,Μοσχοβίτες,εστίες,επικρίσεις