17.12.2014 23:24
11% χάνει κατά μέσο όρο και σήμερα το ρούβλι, παρά τις περί του αντιθέτου προσπάθειες Κρεμλίνου, κυβέρνησης και Κεντρικής Τράπεζας Θανάσης Αυγερινός

Άλλο ένα 11 % της αξίας του χάνει το εθνικό νόμισμα της Ρωσίας έναντι ευρώ και δολαρίου σε σχέση με τις χθεσινές επίσημες ισοτιμίες και αυτές, που ανακοίνωσε για αύριο η Κεντρική Τράπεζα της χώρας.
Οι νέες αυριανές επίσημες ισοτιμίες διαμορφώνονται στα 84,5890 ρούβλια για ένα ευρώ (έναντι 76,1516 σήμερα) και τα 67,7851 ρούβλια για ένα δολάριο (έναντι 61,1512), ενώ παραμένει το αρνητικό κλίμα στα ανταλλακτήρια της χώρας και στις διαπραγματεύσεις αγοραπωλησίας συναλλάγματος, όπου προσφέρονται πολύ περισσότερα των επισήμων ισοτιμιών.


Η αρνητική για το ρούβλι τάση διατηρήθηκε παρά τις συντονισμένες πυροσβεστικές δηλώσεις αρχικώς του οικονομικού συμβούλου του Ρώσου προέδρου, ο οποίος είπε ότι κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα εργάζονται σοβαρά «για να σταματήσουν το όργιο στις συναλλαγματικές αγορές». Ο Αντρέι Μπελαούσοφ ομολόγησε βέβαια ότι «πάρα πολλά θα εξαρτηθούν από την περαιτέρω διακύμανση των τιμών του πετρελαίου» και αναφέρθηκε στην έκτακτη σύσκεψη της προηγουμένης υπό τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, που κατέληξε σε σειρά μέτρων υποστήριξης του ρουβλίου, κυρίως με αύξηση της συναλλαγματικής ρευστότητας και απέρριψε (τουλάχιστον προς το παρόν) περιοριστικά διοικητικά μέτρα εναντίον τραπεζών, που πραγματοποιούν έντονο κερδοσκοπικό παιχνίδι ή άλλους τεχνητούς περιορισμούς της διακίνησης συναλλάγματος. Μετά την Κεντρική Τράπεζα, που «έριξε» στην αγορά μέσα σε ένα 24ωρο σχεδόν 2 δισ. δολάρια, το υπουργείο Οικονομικών της χώρας αποφάσισε να αρχίσει την άμεση πώληση των διαθεσίμων του στον ενιαίο λογαριασμό του προϋπολογισμού ύψους περί τα 7 δισ. δολάρια. Άγνωστο παραμένει ποιο μέρος των διαθεσίμων αυτών πουλήθηκε εντός της ημέρας για να αγοραστούν ρούβλια.
Με νέες «υποστηρικτικές» του δηλώσεις σήμερα ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβιέντεφ είπε ότι «το ρούβλι είναι ελλιπώς εκτιμημένο και η ισοτιμία του δεν αντανακλά την πραγματική κατάσταση της οικονομίας της χώρας», υπογράμμισε πάντως την αναγκαιότητα το ταχύτερο δυνατό «να μπει τάξη στη συναλλαγματική αγορά».
«Το ρωσικό ρούβλι δεν μπορεί να μην αντιδράσει στις κυρώσεις, ωστόσο οι αριθμοί, που βλέπουμε στα ανταλλακτήρια τις τελευταίες αρκετές ημέρες δεν ανταποκρίνονται στην αντικειμενική εικόνα της χώρας και έχουν τεθεί αδικαιολόγητα εκτός των ορίων του άνετου για την οικονομία και τους πολίτες διαπασών», είπε ο Ρώσος πρωθυπουργός.
Θετικό ρόλο εκτιμούν οι ειδικοί έπαιξε κατά τη διάρκεια της ημερήσιας διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο η είδηση της μικρής αύξησης του πετρελαίου σε τιμές άνω των 60 δολαρίων το βαρέλι, αλλά και η ετοιμότητα του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών να ρίξει στην αγορά ως και 7 δισ. δολάρια, γεγονός, που προκάλεσε προς στιγμήν θετικές διακυμάνσεις για το ρούβλι και συγκράτησε τη συνολική του πτώση.
Ρώσοι οικονομικοί αναλυτές, όπως ο Αντρέι Γέσιν και ο Αντόν Σορόκο επέκριναν την Κεντρική Τράπεζα για «καθυστερημένες αντιδράσεις» και εκτίμησαν μιλώντας σε ρωσικά ΜΜΕ ότι το πιθανότερο είναι πως η τάση εξασθένησης του ρουβλίου ολοκλήρωσε τον κύκλο της.
Η αναταραχή στις συναλλαγματικές αγορές προκάλεσε μαζικό κύμα πωλήσεων (κυρίως εισαγόμενων) ηλεκτρικών συσκευών και κινητών τηλεφώνων, που εξαφανίζονται από τα ράφια πολλών καταστημάτων, καθώς οι συνηθισμένοι εν πολλοίς σε παρόμοια φαινόμενα Ρώσοι πολίτες σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τις υπάρχουσες τιμές, πριν αυτές προσαρμοστούν στις νέες ισοτιμίες. Ενόψει των γιορτών το φαινόμενο γίνεται ακόμη μαζικότερο καθώς το ίδιο σπεύδουν να πράξουν και χιλιάδες πολίτες των γειτονικών πρών σοβιετικών Δημοκρατιών και ιδιαιτέρως Λευκορωσίας και Καζαχστάν, οι οποίες συνδέονται με τελωνειακή ένωση με τη Ρωσία και μπορούν εύκολα να μεταφέρουν τα ψώνια τους στην πατρίδα τους χωρίς άλλους ελέγχους. Σημαντική αύξηση στις πωλήσεις καταγράφηκε ήδη και σε αυτοκίνητα ή ακίνητα.
Όσοι έχουν μικρότερο πορτοφόλι προτιμούν να αγοράσουν μεγαλύτερες ποσότητες τροφίμων, που μπορούν να αποθηκευτούν, ενόψει του χειμώνα και των φόβων ότι ο πληθωρισμός και η αύξηση της ισοτιμίας θα μετακυλιστούν τάχιστα στα εισαγόμενα προϊόντα και εν συνεχεία στα περισσότερα είδη διατροφής αδιαφόρως προέλευσης.
Σε ορισμένες τράπεζες τόσο στη Μόσχα, όσο και στην επαρχία παρατηρήθηκε σήμερα έλλειψη συναλλάγματος, ιδίως από τα ΑΤΜ τους, που ξέμειναν από ευρώ και δολάρια, τα οποία σπεύδουν να προμηθευτούν πιο δραστήρια οι Ρώσοι πολίτες.
Μερικές από τις μάλλον θετικές συνέπειες για τη ρωσική οικονομία επισημαίνεται ότι είναι η υποχρεωτική ενίσχυση της εσωτερικής ρωσικής παραγωγής σε πολλούς κλάδους, που είχαν παραμεληθεί και προπαντός στον αγροτικό τομέα, αλλά και η εθελουσία αποχώρηση λαθρομεταναστών και παράνομων εργαζομένων, που θα δυσκολεύονται πλέον, λόγω του ακριβού συναλλάγματος, να αγοράζουν και να αποστέλλουν συνάλλαγμα στις πατρίδες τους. 

Λέξεις Κλειδιά: ρούβλι,Μεντβέντεφ,κυρώσεις,Καζαχστάν,Λευκορωσία