11.08.2010 14:52
Ανεμος στη Μόσχα διαλύει τοξικό νέφος. Πνέει από χθες τα ξημερώματα προσφέροντας αισιοδοξία. Αχιλλέας Πατσούκας

Μπορεί να μην ανέτειλε το ουράνιο τόξο στον ουρανό της Μόσχας, ύστερα όμως από πολλά δραματικά εικοσιτετράωρα που ο συναγερμός χάιδευε το κόκκινο χρώμα, χθες το πρωί άρχισε σιγά σιγά να ανθεί το χαμόγελο αισιοδοξίας στο πρόσωπο των Μοσχοβιτών. Ο αέρας που άρχισε να πνέει από χθες τα ξημερώματα, μολονότι οι θερμοκρασίες παρέμειναν υψηλές (+33 βαθμοί Κελσίου), βοήθησε πολύ στο να διαλυθεί μεγάλο μέρος του τοξικού νέφους. Ωστόσο, εκατοντάδες εστίες, ανάμεσά τους και αρκετές περιμετρικά της Μόσχας, συνεχίζουν να καίνε τα πάντα στο πέρασμά τους, εκτοξεύοντας το κόστος των ζημιών στα 15 δισ. δολάρια.

 

Με την αντοχή και τη δύναμη των πυροσβεστών και των ανδρών του στρατού να έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα ανθρώπινα όρια, οι συντονιστές της επιχείρησης κατάσβεσης έχοντας ως βοήθεια τις καταιγίδες που αναμένεται να σημειωθούν σήμερα και αύριο στη Μόσχα, στοχεύουν να δώσουν την τελική μάχη με τις φλόγες.

Στο κυβερνητικό επιτελείο όλοι προσπαθούν να διώξουν από πάνω τους τις ευθύνες. Από χθες στο κέντρο των επικρίσεων βρίσκεται ο δήμαρχος της Μόσχας, Γιούρι Λουζκόφ, ο οποίος δέχεται τα περισσότερα πυρά εξαιτίας της επιλογής του να μη διακόψει έγκαιρα τις διακοπές του. Πηγή του Κρεμλίνου, μιλώντας σε ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, τόνισε πως ο Ρώσος πρόεδρος δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος από το γεγονός πως ο δήμαρχος επέλεξε να συνεχίσει να κάνει διακοπές τη στιγμή που οι καπνοί έπνιγαν την πρωτεύουσα. Στο ίδιο μήκος κύματος, περίπου, εμφανίστηκε και ο Βλαντιμίρ Πούτιν όταν συναντήθηκε χθες με τον Λουζκόφ, στον οποίο είπε με νόημα πως έπραξε πολύ καλά που επέστρεψε από τις διακοπές του. Ο Λουζκόφ, αφού διαβεβαίωσε τον Ρώσο πρωθυπουργό πως όλες οι υπηρεσίες του δήμου βρίσκονται σε ετοιμότητα, απαντώντας στις κατηγορίες εναντίον του, υποστήριξε σε δημοσιογράφο πως δεν έκανε διακοπές αλλά θεραπεία σε αθλητικό τραύμα.

Η δυσαρέσκεια των Ρώσων για τους χειρισμούς Μεντβέντεφ - Πούτιν ακόμα δεν αποδόθηκε με ποσοστά. Η δημοτικότητα όμως του διδύμου της ρωσικής εξουσίας, σύμφωνα με τρεις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν χθες από την εφημερίδα «Βέντομοστι», δεν χρειάστηκε τις πυρκαγιές για να πέσει. Σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία VTSIOM, η δημοτικότητα του Ρώσου προέδρου έπεσε στο 39% έναντι 44% που ήταν τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ του Πούτιν κατρακύλησε στο 47% από το 53%. Στη δημοσκόπηση του Ιδρύματος Κοινής Γνώμης FOM, η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του Ρώσου προέδρου έπεσε κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες. Από 62% που ήταν τον Ιανουάριο έφτασε στο 52%, ενώ η αντίστοιχη πτώση των ποσοστών του Ρώσου πρωθυπουργού ήταν 8%. Θετικότερα για τη ρωσική ηγεσία ήταν τα στοιχεία της σφυγμομέτρησης του Κέντρου Λεβάντα, με τα ποσοστά του Ντμίτρι Μεντβέντεφ να υποχωρούν οριακά κατά 1% και του Πούτιν κατά 4%.

Τη συνδρομή τους προς τη Ρωσία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών ανακοίνωσαν οι ελληνικές αρχές, που προτίθενται να αποστείλουν με ειδική πτήση της πολεμικής αεροπορίας (C-130) κλιμάκιο της ΕΜΑΚ αποτελούμενο από τουλάχιστον 40 μέλη.

 

 

πηγή: Η Καθημερινή
 

Λέξεις Κλειδιά: νέφος,θερμοκρασίες,καύσωνας,πυρκαγιές