Μόλις μια εβδομάδα έχει περάσει από τότε που η νέα κυβέρνηση ανέλαβε τα καθηκοντά της και τα γεγονότα φαίνεται να τρέχουν με τέτοιο ρυθμό που μοιάζει σαν να έχει περάσει τουλάχιστον ένας μήνας. Την ίδια στιγμή οι ελληνορωσικές σχέσεις εισέρχονται όπως όλα δείχνουν σε μια νέα φάση.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του Κρεμλίνου, μια εβδομάδα χρειάστηκε για να αισθανθεί η Μόσχα έναν αέρα αλλαγής στην προσέγγιση με την Αθήνα, καταλαβαίνοντας ότι μπορεί να δημιουργήσει γέφυρες συνεννόησης και συνεργασίας με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι τα πράγματα θα είναι όπως την εποχή Καραμανλή, αλλά ποντάρει σε αρκετά καλύτερες σχέσεις από τις εποχές Σαμαρά- Βενιζέλου και Παπανδρέου. Από την άλλη δεν φαίνεται να εκφράζει ανησυχίες για την αμερικανική στήριξη στην Ελλάδα όσον αφορά χρέος και λιτότητα χαρακτηριζοντάς την “αναμενόμενη”.
“Νομίζω ότι χάρη στην πολιτική και την τακτική που ακολουθήσαμε, με τις οδηγίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, μπορέσαμε αντί να υποχρεωθούμε να βάλουμε βέτο, να περάσουμε τη θεμελιακή μας γραμμή «δεν θέλουμε άλλες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας», σημείωσε προχθές, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνεντευξή του στο web tv του ΑΠΕ- ΜΠΕ. “Ασφαλώς συνεχίζουν οι προηγούμενες που είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν, αλλά όχι αυτό το μεγάλο κύμα των κυρώσεων”, συμπλήρωσε.
Την ίδια ώρα η Ρωσία δήλωσε ότι θα εξέταζε το ενδεχόμενο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, εάν η Αθήνα την ζητούσε, με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντάει κατά τη χθεσινή του επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, ότι προς το παρόν δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.
Με πολύ κακό μάτι βλέπει την ελληνορωσική προσέγγιση ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε ερώτηση του πρακτορείου Reuters για το κατά πόσον οι σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα και της Ρωσίας αποτελούν λόγο ανησυχίας, ο κ. Σόιμπλε απάντησε: «Δεν μας αρέσουν». Παράλληλα πρόσθεσε ότι το ενδεχόμενο οικονομικής βοήθειας από τη Μόσχα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει αξιόπιστη εναλλακτική για την Ελλάδα σε σχέση με τη βοήθεια την οποία λαμβάνει από τους εταίρους της στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.«Η Ρωσία δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», ανέφερε σε άλλο σημείο.
Και ενώ ο Σόιμπλε δυσανασχετεί, γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να προετοιμαστεί η τηλεφωνική συζήτηση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με την παράλληλη επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στη Μόσχα για να συναντήσει τον ομολογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Η συνδιάλεξη Τσίπρα και Πούτιν θα καθοριστεί χρονικά από το πρόγραμμα των δύο ηγετών και φυσικά όταν το Κρεμλίνο σιγουρευτεί για την κρυπτογράφησή της και τη λειτουργία όλων των υπολοίπων μέτρων ασφαλείας. Τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα σύμφωνα με τη Μόσχα, για να μην φτάνουν πληροφορίες σε ανεπιθύμητα αυτιά. Όσο για το περιεχόμενο της συνομιλίας; Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες δείχνουν ότι ένα από τα θέματα θα είναι ο νέος αγωγός φυσικού αερίου που πιθανόν να διέρχεται από την Ελλάδα.