05.02.2015 05:11
Στήριξη στην ελληνική μειονότητα της Ουκρανίας από ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά Θ. Αυγερινός. Λ. Ζαχαρής

Την αμέριστη στηριξή του στην ελληνική μειονότητα της Ουκρανίας εκφράζει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επιχειρώντας να δώσει ελπίδα σε όλους όσους ο προκατοχός του Ε. Βενιζέλος είχε ουσιαστικά εγκαταλείψει στην τύχη τους, όταν το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα αγκάλιαζε τη νεοναζιστική ουκρανική κυβέρνηση.

 

Όπως εξήγησε στην web tv του ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο οποίος έχει ήδη λάβει πρόσκληση για το Κίεβο, “εμείς δηλώσαμε ότι έχουμε ελληνική μειονότητα στην Ουκρανία, και μάλιστα εισάγαμε στην τελική απόφαση μια ειδική διατύπωση για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων, που είναι πρόταση πάνω στην οποία θα στηριχθούμε για να προστατέψουμε τους Έλληνες της Ουκρανίας”.

Η στήριξη αυτή έλαβε χώρα πριν από λίγες μέρες στην κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και πλέον αποτελεί πάγια θέση της ελληνικής διπλωματίας. Μένει μόνο να ξεκινήσουν να υλοποιούνται οι εξαγγελίες καθώς η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΞ έμεινε απλώς στα λόγια. Η αδιαφορία Βενιζέλου είχε ως συνέπεια τον τραγικό θάνατο ενός Έλληνα ομογενή, του Θανάση Κοσσέ στο αεροδρόμιο του Ντονιέτσκ πριν από τρείς μήνες περίπου με τα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ να σιωπούν επί του θέματος.

Όπως έχουμε γράψει παλιότερα η ελληνική παρουσία στην Ουκρανία μόνο αμελητέα δεν μπορεί να θεωρηθεί. Αυτό προκύπτει καθώς ως και 30-40% του πληθυσμού της περιφέρειας του Ντονιέτσκ, που εξεγέρθηκε κατά της ευρω-ναζί συμμαχίας του Κιέβου, έχει κάποιες ελληνικές ρίζες και τα ελληνικά συζητάται να καθιερωθούν ως μια από τις επίσημες γλώσσες της «ΛΔ του Ντονιέτσκ», μαζί με τα ρωσικά και τα ουκρανικά, όπως εξήγησε ο τηλεοπτικός σχολιαστής Μαξίμ Σεφτσένκο, εδώ.

Με το βλέμα στο μέλλον λοιπόν στην ίδια συνέντευξη του στο ΑΠΕ,  ο Υπουργός Εξωτερικών, ανέδειξε τη σημαντική θέση της Ελλάδας ως ειρηνευτικού παράγοντα σταθερότητας,, τουλάχιστον σε τρεις ηπείρους. Χαρακτηριστικά δήλωσε  “οι εταίροι μας να πάρουν πολύ σοβαρά υπόψη τους ότι η Ελλάδα βρίσκεται μέσα σε ένα τρίγωνο αποσταθεροποίησης Ουκρανία – Μέση Ανατολή – Λιβύη, και η χώρα μας είναι το μόνο σταθερό σημείο που εκπέμπει κάποια κύματα σταθερότητας και που αν αποσταθεροποιηθεί με τον τρόπο που μας αντιμετωπίζουν, η αποσταθεροποίηση αυτή θα διασχίζει τα ρωσικά-ουκρανικά σύνορα, θα φτάνει στη Μέση Ανατολή και θα περνάει στη Βόρεια Αφρική, δηλ. θα είναι ένα είδος δρεπανιού, από το οποίο θα μας προκύψουν δεκάδες εκατ. πρόσφυγες, τζιχαντιστές, αρρώστιες, όλων των ειδών οι κίνδυνοι. Θα πρέπει, επιτέλους, η ΕΕ να σκεφτεί μακρόχρονα τι θέλει να κάνει με τη Ρωσία, πώς θα σταθεροποιηθεί η περιοχή παρά να αντιδρά με τρόπο ηθικά άμεσο, σωστό, αλλά σπασμωδικό. Εμείς δηλώσαμε την αλληλεγγύη μας με τις κοινωνίες της Ουκρανίας” .

 

 

Λέξεις Κλειδιά: Ντονιέτσκ,Κοσσέ,Βενιζέλος,ΥΠΕΞ,Κοτζιάς,Υπουργείο εξωτερικών,μειονότητα,Σεφτσένκο