11.08.2010 10:01
Απομακρύνονται στελέχη της Υπηρεσίας Δασών που συνέχισαν τις διακοπές τους στη διάρκεια της κρίσης. «Αδειες επ\' αόριστον» μοίρασε ο Πούτιν. Θανάσης Αυγερινός

Το επικοινωνιακό «υπερόπλο» Βλαντίμιρ Πούτιν μπήκε στη μάχη της κατάσβεσης των πυρκαγιών, καθώς η ρωσική ηγεσία θέλει να εκμεταλλευτεί το ταχύτερο το «παράθυρο» που δημιουργεί η μεταστροφή του κλίματος και των ανέμων στη Μόσχα.

 

Οι κάτοικοι της ρωσικής πρωτεύουσας κατόρθωσαν χθες, έπειτα από ένα πλήρες δεκαήμερο, να δουν ξανά το χρώμα του ουρανού και να πάρουν αρκετές βαθιές ανάσες, αφού το τοξικό νέφος έγινε πρακτικά αόρατο στο κέντρο της πόλης και «καταβράχηκε» ειδικά στα βόρεια και τα δυτικά προάστια, όπου έπεσαν οι πρώτες αδύναμες και σύντομες βροχές.

Ομως η πρόβλεψη καταιγίδας δεν επιβεβαιώθηκε και οι αρμόδιες υπηρεσίες, που καταγράφουν καθημερινά τις συγκεντρώσεις των ρύπων, προειδοποιούν τους κατοίκους να μη βιαστούν να χαλαρώσουν την επαγρύπνησή τους και προπαντός να μην ανοίξουν απερίσκεπτα τα σφραγισμένα παράθυρά τους, καθώς το νέφος μπορεί να ανακάμψει δριμύτερο οποιαδήποτε στιγμή της νύχτας, ακόμη και έπειτα από το αναμενόμενο τα προσεχή 24ωρα διάλειμμα.

Υλοποιώντας το σχέδιο διαδοχικών επισκέψεων των επτά περιοχών, που κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, από τον ίδιο και τον πρόεδρο Μεντβιέντεφ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν βρέθηκε χθες στο Ριαζάν της Κεντρικής Ρωσίας, όπου μεταξύ άλλων απάντησε στην ογκούμενη κριτική ότι η δασική μεταρρύθμισή του διέλυσε τις δασικές υπηρεσίες και το σύστημα πρόληψης των πυρκαγιών, ζητώντας να υπαχθεί απευθείας στην κυβέρνηση η διαχειριστική αρχή της δασικής οικονομίας. Ο Β. Πούτιν κάθησε μάλιστα στο πιλοτήριο ενός ρωσικού πυροσβεστικού Μπέριεφ-200 και από τη θέση του συγκυβερνήτη συμμετείχε επί ημίωρο σε διπλή πρόσληψη και ρίψη 12 τόνων νερού κάθε φορά και την επιτυχή, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του, κατάσβεση δύο εστιών.

 

Το «βαρύ χαρτί»

«Αφού βγήκε κι ο Πούτιν να σβήσει τις φωτιές, τότε μάλλον πλησιάζει το τέλος αυτής της λαίλαπας» έλεγαν χθες στη Μόσχα καλοί γνώστες της «επικοινωνιακής κουζίνας» του Κρεμλίνου, εκτιμώντας ότι σίγουρα οι χειρότερες στιγμές στη μάχη με τις φωτιές έχουν περάσει και ότι το «βαρύ χαρτί» θα έπεφτε τελευταίο. Ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ είχε καλέσει προχθές την αντιπολίτευση «να μην κάνει πολιτική δημοσίων σχέσεων» πάνω στα καμένα, προφανώς όμως αυτό δεν αφορούσε τον πρωθυπουργό Β. Πούτιν, ο οποίος λίγο πριν βρεθεί να σβήνει πύρινα μέτωπα είχε συναντηθεί με το δήμαρχο της Μόσχας Γιούρι Λουσκόφ.

Ο κ. Λουσκόφ επέστρεψε στη Μόσχα από «θεραπεία αθλητικού τραύματος στο εξωτερικό», σύμφωνα με το γραφείο του, μόλις την Κυριακή και διαβεβαίωσε κατά τη συνάντηση ότι όλα είναι υπό έλεγχο, ότι νοσοκομεία και ιατρικές υπηρεσίες λειτουργούν ικανοποιητικά, ακόμη και ότι όλα τα παιδιά που έμειναν σε κατασκηνώσεις στα φλεγόμενα και μπαρουτοκαπνισμένα περίχωρα της Μόσχας θα εξεταστούν εκτάκτως από γιατρούς. Σε ένα δείγμα κλασικής «πουτινικής ειρωνείας» ο Ρώσος πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Γ. Λουσκόφ γιατί «επέστρεψε εγκαίρως» και, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, έφερε ακόμη πιο κοντά την ημέρα τής από καιρό σχεδιαζόμενης απομάκρυνσης από το πόστο του.

Υλοποιώντας σύσταση του προέδρου Μεντβιέντεφ ότι όλα τα στελέχη της υπηρεσίας Δασών που δεν διέκοψαν τις διακοπές τους, μπορούν να τις συνεχίσουν ανενόχλητοι και εκτός δημόσιας υπηρεσίας, το υπουργείο Γεωργίας απομάκρυνε τον διευθυντή Δασών Μόσχας και περιφέρειας, ο οποίος απουσίαζε με άδεια τριών εβδομάδων.

Αν και ο αριθμός τους βαίνει μειούμενος, περισσότερες από 500 εστίες έκαιγαν σε ολόκληρη τη Ρωσία, εκ των οποίων οι 13 σε εθνικά πάρκα της χώρας. Μεγάλες δυνάμεις, που απελευθερώθηκαν από άλλα μέτωπα, ρίχτηκαν στις φωτιές των περιχώρων της Μόσχας, όπου μεταξύ άλλων ανεστάλησαν οι δοκιμές τού υπό ανάπτυξη πυραυλικού συστήματος «Ισκαντέρ».

 

πηγή: Ελευθεροτυπία

Λέξεις Κλειδιά: Πούτιν,διακοπές,φωτιές,Λουσκόφ,Μεντβιέντεφ,εστίες