19.02.2015 23:58
Οι σχέσεις Ρωσίας και ελληνισμού κατά την Οθωμανική περίοδο εξετάστηκαν σε επιστημονικό συνέδριο

 Βαθιές και μακραίωνες ήταν οι σχέσεις αλληλεπίδρασης ανάμεσα στη Ρωσία και στον ελληνισμό πριν και κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας, ενώ προσωπικότητες, όπως ο μοναχός Μάξιμος ο Γραικός από την 'Αρτα και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κύριλλος Λούκαρις τον 16ο αιώνα και αργότερα πολλοί διακεκριμένοι και οι ανώνυμοι Έλληνες της Ρωσίας αποτέλεσαν ξεχωριστούς συνδετικούς κρίκους για την ενίσχυση των δεσμών, της κοινής πίστης και των παραδόσεων, από τα χρόνια του Βυζαντίου μέχρι τις μέρες μας.


   Αυτά ήταν τα βασικά συμπεράσματα επιστημονικής ημερίδας, με θέμα: "Οι σχέσεις Ρωσίας και ελληνισμού κατά την Οθωμανική περίοδο", που διοργάνωσαν από κοινού το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο του Αγίου Τύχωνος Μόσχας, με τη συμμετοχή του Εργαστηρίου Γεωπολιτικών Αναλύσεων Geolab του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΕΚΠΑ, παρουσία Ελλήνων και Ρώσων θεολόγων, ιερωμένων και κοινωνικών επιστημόνων.
   Στην ημερίδα παραβρέθηκε και χαιρέτησε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης 'Ανθιμος, επισημαίνοντας τις διαχρονικά καλές σχέσεις των δύο λαών και των εκκλησιών τους, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο υποπρόξενος του γενικού προξενείου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη Μπορίς Μεστσάνοβ. Ακολούθησαν επιστημονικές ανακοινώσεις για τις σημαντικές ιστορικές και εκκλησιαστικές προσωπικότητες που με τη δράση τους συνέβαλαν στην προσέγγιση των δύο λαών.
   Στις διαχρονικά καλές σχέσεις των δύο λαών, αναφέρθηκε ο πρύτανης του πανεπιστημίου του Αγίου Τύχωνος, επίσκοπος, Vladimir Vorobiev (Βλαδήμιρος Βορόβιεβ), επισημαίνοντας τις υποστηρικτικές δράσεις των Ρώσων προς τον ελληνισμό σε διάφορες φάσεις της ιστορίας. Σημείωσε, ότι μετά το του τέλος του κομμουνιστικού καθεστώτος η ρωσική εκκλησία ανθίζει και πάλι και αναπτύσσει τις καλές σχέσεις της με τις ομόδοξες εκκλησίες.
   Το Πανεπιστήμιο του Αγίου Τύχωνος της Μόσχας είναι το πρώτο ρωσικό πανεπιστήμιο με εκπροσώπηση στην Ελλάδα και σε αυτό σπουδάζουν φοιτητές, ιερωμένοι, αλλά και λαϊκοί, με κατεύθυνση κυρίως τις θεολογικές σπουδές, αλλά και τις κοινωνικές επιστήμες.

Λέξεις Κλειδιά: ΑΠΘ,Μόσχα,ΕΚΠΑ,Κυριλλος