11.08.2010 16:03
Αραίωσε το νέφος αλλά… 15 δισ. δολάρια οι ζημιές από τις πυρκαγιές στη Μόσχα!

Ανάσαναν για πρώτη φορά μετά από μια εβδομάδα οι κάτοικοι της Μόσχας, μιας και οι πρώτες σύντομες βροχές που έπεσαν και ο δυνατός αέρας που φύσηξε έκανε το πυκνό νέφος που καλύπτει εδώ και μέρες τη ρωσική πρωτεύουσα να αραιώσει.

 

Ωστόσο, το θερμόμετρο παραμένει στο κέντρο της πόλης στους 35-36° C και η συγκέντρωση τοξικών αερίων εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, τουλάχιστον δυόμισι-τρεις φορές σε σχέση με τις μέσες τιμές. Η υπηρεσία που καταγράφει τις ατμοσφαιρικές τιμές προειδοποιεί ότι παραμένουν υψηλές οι συγκεντρώσεις σε μονοξείδιο του άνθρακα και σωματίδια, με αποτέλεσμα να μην αποκλείεται ο σχηματισμός νέου τοξικού νέφους προς τα τέλη της εβδομάδας.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι τις τελευταίες μέρες η θνησιμότητα διπλασιάστηκε στη Μόσχα, καθώς καθημερινά καταγράφονται 700 θάνατοι. Σύμφωνα όμως με τον με τον συνιδρυτή της μετεωρολογικής ιστοσελίδας, Τζεφ Μάστερς, εξαιτίας του καύσωνα που πλήττει την Μόσχα έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 7.000 άνθρωποι, ενώ συνολικά τα θύματα αγγίζουν τα 15.000.Οι αρχές όμως δεν επιβεβαιώνουν αυτούς τους αριθμούς.

 

O Βλαντιμίρ Πούτιν τέθηκε επικεφαλής των προσπαθειών πυρόσβεσης

Ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, ανέβηκε σε πυροσβεστικό αεροπλάνο και πραγματοποίησε ρίψη νερού σε μία προσπάθεια να αντικρούσει τις καταγγελίες για κρατική ανεπάρκεια στην αντιμετώπιση της καταστροφής.

Η εικόνα που μετέδωσαν τα ΜΜΕ ήταν αυτή του ρώσου πρωθυπουργού να κάθεται δίπλα στον πιλότο και να πατά το κουμπί για να γίνει ρίψη νερού πάνω από δασική φωτιά περίπου 120 μίλια από τη Μόσχα.

Επίσης, υποσχέθηκε πλήρη αποζημίωση για την αποκατάσταση των ζημιών και επανέλαβε την διαταγή προς όλες τις στρατιωτικές μονάδες να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Παράλληλα, ο ρώσος υπουργός Γεωργίας απέλυσε τον επικεφαλής της διεύθυνσης Δασών Μόσχας, ο οποίος δεν διέκοψε την άδειά του όταν καίγονταν όλα μαζί τα δάση γύρω από την μεγαλούπολη, ενώ ακούγεται δυσαρέσκεια από το Κρεμλίνο και για το δήμαρχο της ρωσικής πρωτεύουσας, που επέστρεψε μόλις την Τρίτη από το εξωτερικό.

 

Οι φωτιές “τσουρουφλίζουν” και την ρωσική οικονομία

Στο μεταξύ, υπολογίζεται ότι οι πυρκαγιές και η ξηρασία αναμένεται να «κάψουν» και την οικονομία της Ρωσίας καθώς η ζημιά υπολογίζεται στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή το 1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος , σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα «Κομερσάντ». Επισήμως δεν υπάρχει ακόμη εκτίμηση των καταστροφών.


Η Greenpeace προειδοποιεί για τη ραδιενέργεια

Η Greenpeace από την πλευρά της κατηγόρησε τις ρωσικές αρχές ότι "υποτιμούν τον κίνδυνο της ραδιενέργειας, που δημιουργούν οι πυρκαγιές στην χώρα", σημειώνοντας ότι "20 φωτιές εξελίσσονται σε μολυσμένες περιοχές". Τρεις πυρκαγιές έχουν εντοπιστεί στην μολυσμένη περιοχή Μπρίανσκ, όπως ανέφερε το γραφείο της Greenpeace στην Μόσχα. Η περιοχή, που συνορεύει με την Ουκρανία και την Λευκορωσία, μολύνθηκε από ραδιενέργεια από την καταστροφή του Τσερνομπίλ το 1986. "Η αυξημένη ραδιενεργή ακτινοβολία δεν θα οδηγήσει σε νέα μόλυνση όπως με το Τσερνομπίλ. Παρ' όλα αυτά, οι μικρότερες ποσότητες ραδιενέργειας δεν πρέπει να υποτιμηθούν" δήλωσε ο ακτιβιστής της Greenpeace, Βλαντιμίρ Τσουπρόφ.

 

 

πηγή: Πρώτο ΘΕΜΑ


 

Λέξεις Κλειδιά: ζημιές,πυρκαγιές,νέφος,οικονομία,Greenpeace,ραδιενέργεια,δάση