05.04.2015 17:34
Η Μόσχα ζητεί διακοπή των αεροπορικών επιδρομών στην Υεμένη- Παράλληλα μεταφέρει πρόσφυγες η συντακτική ομάδα

H Ρωσία κατέθεσε χθες σχέδιο ψηφίσματος στα Ηνωμένα Έθνη ζητώντας τη διακοπή των αεροπορικών βομβαρδισμών στην Υεμένη τις οποίες διεξάγει από τις 26 Μαρτίου η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι, δήλωσαν διπλωμάτες. Την ίδια ώρα το τέταρτο ρωσικό αεροπλάνο προσγειώθηκε σε αεροδρόμιο της Μόσχας μεταφέροντας πρόσφυγες από την Υεμένη.

 

Αρκετοί διπλωμάτες είχαν αναφέρει χθες βράδυ ότι η Μόσχα είχε ζητήσει την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να εξεταστεί η ρωσική πρόταση για τη διακοπή των αεροπορικών επιδρομών στην Υεμένη για ανθρωπιστικούς λόγους.
Το κείμενο της πρότασης που δόθηκε στα μέλη του Συμβουλίου ζητεί διακοπή των αεροπορικών επιδρομών ώστε να δοθεί χρόνος στους ξένους πολίτες να απομακρυνθούν από τη χώρα, σύμφωνα με διπλωματική πηγή του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στο κείμενο δεν ορίζεται η διάρκεια της διακοπής αυτής.
Ωστόσο, στο κείμενο δεν γίνεται καμία αναφορά στις προηγούμενες εκκλήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για οπισθοχώρηση των Χούτι και επιστροφή στο τραπέζι των πολιτικών διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Μεταβαίνοντας στη συνεδρίαση αυτή, ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βλαντίμιρ Σαφρόνκοφ είπε στους δημοσιογράφους ότι με τη διακοπή αυτή θα διασφαλιστεί "οι άνθρωποι να απομακρυνθούν με ασφάλεια και σιγουριά".
Η ρωσική πρόταση διατυπώνεται έπειτα από άλλη πρωτοβουλία των χωρών του Κόλπου, οι οποίες προσπαθούν να πείσουν τη Μόσχα να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις και εμπάργκο όπλων στους σιίτες Χούτι. Η Ρωσία όμως που είναι αντίθετη με την πρωτοβουλία αυτή, πρότεινε τροποποίηση της πρότασης υπέρ της επιβολής ενός εμπάργκο σε όλη τη χώρα και πιο περιορισμένων κυρώσεων.

Παράλληλα, η τέταρτη ρωσική πτήση από την πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά στη Μόσχα έφτασε με ασφάλεια και με διάρκεια κατι περισσότερο από οκτώ ώρες. Το αεροπλάνο έκανε μια στάση στο Κάιρο της Αιγύπτου στο δρόμο για ανεφοδιασμό.
Όλοι εκείνοι που έφτασαν στη Μόσχα περνούν ιατρικές εξετάσεις και όλα τα απαραίτητα τεστ. Στη συνέχεια, ειδικά λεωφορεία θα μεταφέρουν τους πρόσφυγες σε ξενοδοχεία, αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς.
Οι άνθρωποι ευχαρίστησαν τη Ρωσία ενώ δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στην καλή δουλειά της ρωσικής πρεσβείας στην Υεμένη.
Υπενθυμίζεται ότι δύο ρωσικά αεροπλάνα μετέφεραν 311 άτομα, από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα στη Μόσχα αργά στις 2 Απριλίου Το τρίτο αεροπλάνο έφτασε στη Μόσχα αργά το Σάββατο, με περίπου 160 άτομα επί του σκάφους.

Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι η ανθρωπιστική κατάσταση έχει επιδεινωθεί στην Υεμένη, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες μεταξύ ανταρτών και υποστηρικτών του αρχηγού του κράτους Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, ο οποίος έχει καταφύγει Σαουδική Αραβία.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού απηύθυνε σήμερα έκκληση για μια 24ωρη διακοπή των εχθροπραξιών για ανθρωπιστικούς λόγους, ώστε να παρασχεθεί ιατρική βοήθεια στον πληθυσμό, με την ΔΕΕΣ να ανησυχεί ιδιαίτερα για την κατάσταση στη χώρα.
Την Πέμπτη, η επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Βάλερι 'Ειμος δηλώνοντας "εξαιρετικά ανήσυχη" για την ασφάλεια των πολιτών, έκανε λόγο για 519 νεκρούς και 1.700 τραυματίες σε δύο εβδομάδες μαχών στην Υεμένη.
Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Βρετανίας στον ΟΗΕ Πίτερ Ουίλσον εξήγησε λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου ότι η χώρα του συνεχίζει να "υποστηρίζει την επιχείρηση των αεροπορικών επιδρομών υπό τη Σαουδική Αραβία στην Υεμένη ύστερα από νόμιμο αίτημα του προέδρου Χάντι". Εκφράζοντας λύπη για τα θύματα μεταξύ των αμάχων, ο Ουίλσον είπε ότι "ο μόνος τρόπος για έξοδο από την κρίση είναι η επανάληψη των πολιτικών διαπραγματεύσεων σε ισότιμη βάση".

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ και ΙΤΑΡ ΤΑΣΣ
 

Λέξεις Κλειδιά: Υεμένη,ΟΗΕ,Μόσχα,Πρόσφυγες,διπλωματία;