09.04.2015 22:09
Τι λεει ο αυστριακός τύπος για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα

Του Δ. Δημητρακούδη

 

Με έντονα επικριτική διάθεση, οι αυστριακές εφημερίδες, -σχεδόν στο σύνολό τους- δίνουν στα σημερινά τους φύλλα ιδιαίτερα μεγάλη έκταση -με σχετική ειδησεογραφία, σχόλια και αναλύσεις- στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα.


   «Η νέα φιλία εξοργίζει την ΕΕ», γράφει στον τίτλο πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος της, με φωτογραφία των Αλέξη Τσίπρα και Βλαντίμιρ Πούτιν, η μεγαλύτερης κυκλοφορίας λαϊκιστική "Κρόνεν Τσάιτουνγκ", παρατηρώντας ότι «τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας γίνεται δεκτός στο Κρεμλίνο από τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος δελεάζει τον Τσίπρα με εμπορικές ανακουφίσεις».
   Στις εσωτερικές της σελίδες, η εφημερίδα κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για «προκλητική επίσκεψη στη ρωσική αρκούδα, που εξαιτίας του ρόλου της στην κρίση της Ουκρανίας είναι απομονωμένη από την ΕΕ» και από την άλλη πλευρά «οι Έλληνες εισέπραξαν και θέλουν να εισπράξουν και άλλα δισεκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία της ΕΕ».
   Στο σχετικό της σχόλιο, και παραπέμποντας σε περσινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, σημειώνει ότι το ταξίδι ήταν για μερικούς από τον ΣΥΡΙΖΑ ένα «προσκύνημα», καθώς «δεν ξέχασαν το κομμουνιστικό τους παρελθόν και τον χαμένο εμφύλιο 1946-1948, που απέτρεψε να γίνει η Ελλάδα μια λαϊκή δημοκρατία υποταγμένη στο Κρεμλίνο».
   «Οχι χρήματα, αλλά φυσικό αέριο για τους Έλληνες», τιτλοφορεί εκτενή ανταπόκρισή της, στην οποία αναφέρεται στις συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού και του Ρώσου Προέδρου, η εφημερίδα "Κουρίρ", η οποία σε ανάλυσή της κάνει λόγο για «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που απειλεί να αποκτήσει ρήγματα» και για τον τρόπο που «ο Πούτιν προσπαθεί να διασπάσει την ΕΕ».
   Μεταξύ άλλων, γράφει ότι με το ταξίδι αυτό δοκιμάζεται η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, εφόσον μάλιστα η Ελλάδα θα προμηθεύεται ρωσικό αέριο σε ειδικές τιμές, ή εφόσον η Ρωσία χαλαρώσει το εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα, ενώ παραθέτει και τις χθεσινές αντιδράσεις της αυστριακής πολιτικής ηγεσίας στην επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα (σ.σ. τις μετέδωσε αναλυτικά χθες το ΑΠΕ-ΜΠΕ).
   Ολόκληρη την πρώτη σελίδα της εφημερίδας "Ντι Πρέσε" καταλαμβάνει το σχετικό δημοσίευμα με τίτλο «Οι σύμμαχοι του Πούτιν στην ΕΕ», αναφέροντας στον υπέρτιτλο ότι «ασθενείς εθνικές οικονομίες, λαϊκιστές της ΕΕ και οι παραδοσιακοί σύμμαχοι της Μόσχας συνιστούν το στρατόπεδο εκείνων των σκεπτικιστών εναντίον των κυρώσεων εντός της ΕΕ, που προσπαθεί να επηρεάσει το Κρεμλίνο», ενώ στις εσωτερικές σελίδες υπάρχει ανταπόκριση με τίτλο «Ο Πούτιν κάνει ελκυστικό στον Τσίπρα τον νέο αγωγό φυσικού αερίου».
   «Ο Τσίπρας στον Πούτιν: Ενεργειακά προγράμματα αντί χρηματικής βοήθειας», τιτλοφορεί πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα "Ντερ Στάνταρντ", η οποία στο εσωτερικό της με τίτλο «Ανάσταση της Ελλάδας στη Μόσχα» αναφέρεται διεξοδικά στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού και τις συνομιλίες του με το Ρώσο Πρόεδρο.
   Η εφημερίδα "Κλάινε Τσάιτουνγκ" σημειώνει «Η αδελφοποίηση είναι διαφορετική» στον τίτλο της σχετικής της ανταπόκρισης από τη Μόσχα, αναφερόμενη στις δηλώσεις των δύο ηγετών μετά τη συνάντησή τους.
   Στο κύριο άρθρο της, η ίδια εφημερίδα επισημαίνει πως «την Αθήνα μπορούν να τη βοηθήσουν πραγματικά μόνο οι Ευρωπαίοι», αλλά για να γίνει αυτό η Αθήνα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, και πάντως η ΕΕ καλά έκανε και είδε με χαλαρότητα το ταξίδι του Τσίπρα στη Ρωσία, καθώς η Ελλάδα είναι μόνο ένας μικρός τροχός στην ΕΕ, και δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη συνοχή της.

 

Πηγή: ΑΠΕ

 

Λέξεις Κλειδιά: αυστριακός τύπος,Κρεμλίνο,Τσίπρας,Πούτιν