21.04.2015 23:43
Μερικά βήματα πιο κοντά στον... Greek stream Λάμπρος Ζαχαρής

Ουσιαστικές, χαρακτήρισε τις συζητήσεις με τη Gazprom, o Υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών με τον διευθύνοντα σύμβουλο της, Ά. Μίλλερ, σήμερα στην Αθήνα, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνορωσική συνεργασία έχει στρατηγική σημασία για την κυβέρνηση και ειδικότερα στον ενεργειακό τομέα. Μπορεί να μην υπέγραψαν ακόμα κάποιο επίσημο έγγραφο, ωστόσο οι συζητήσεις βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο, με την ελληνική πλευρά να ποντάρει πολλά σε αυτή τη συνεργασία, πιστεύοντας ότι η ΕΕ θα στηρίξει το θεσμικό πλαίσιο του αγωγού.

 

Ο Νο1 της μεγαλυτερης εταιρείας φυσικου αερίου στον κόσμο ήρθε χθες στην Ελλάδα για να συναντήσει τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αρμόδιο Υπουργό Παναγιώτη Λαφαζάνη και να θέσουν από κοινού τις βάσεις για την υλοποίηση συμφωνίας του αγωγού φυσικού αερίου που ο Πρόεδρος Πούτιν ζήτησε να διέρχεται από την Ελλάδα και να τροφοδοτεί την Ευρώπη με φυσικό αέριο από τον περασμένο Δεκέμβριο. Από την πλευρά του ο Μίλλερ δήλωσε ότι έλαβε τη στήριξη της κυβέρνησης για το σχέδιο κατασκευής του αγωγού κάτι το οποίο μπορεί να υλοποιηθεί μέσω μιας ρωσοευρωπαϊκή κοινοπραξίας ,εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. 

"Υπάρχουν, ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν δείξει ήδη ενδιαφέρον για συμμετοχή σε αυτό το σχέδιο. Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι το σχέδιο αυτό θα υλοποιηθεί σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για τη ρωσική πλευρά, υπογράμμισε ο κ. Μίλλερ και πρόσθεσε: Η Γκαζπρόμ εγγυάται ότι μέσα από τον αγωγό αυτό που θα διέρχεται μέσα από το ελληνικό έδαφος θα μεταφέρονται έως και 47 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο".Χωρίς αμφιβολία, είπε ο κ. Μίλλερ, αυτός ο όγκος του μεταφερόμενου φυσικού αέριου θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να εξασφαλίσει τις απαραίτητες πιστώσεις για την υλοποίηση και άλλων προγραμμάτων στη χώρα.

 

Την ίδια ώρα, συμφωνήθηκε η σύσταση ομάδας εργασίας για την προώθηση του αγωγού μεταφοράς ρωσικού αερίου μέσω Ελλάδας προς την Ευρώπη και ο καθορισμός του χρονοδιαγράμματος και ενός "οδικού χάρτη" που θα περιγράφει τις αρμοδιότητες κάθε πλευράς.

 

«Το θέμα του αγωγού ενδιαφέρει πάρα πολύ τη χώρα μας και είναι στις προτεραιότητές μας. Συνεχίζουμε τις συζητήσεις με τη ρώσικη πλευρά και ελπίζουμε πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε συμφωνία για τον αγωγό, με σημαντικότατα οφέλη για τη χώρα μας, την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό λαό. Και βεβαίως σημαντικά οφέλη για τη συνεργασία στην περιοχή και όλη την Ευρώπη. Μια ελληνορωσική σχέση δυνατή και ισχυρή πιστεύουμε ότι μπορεί να αλλάξει την εικόνα στην περιοχή μας και στον ευρωπαϊκό χώρο.», δήλωσε ο Π. Λαφαζάνης


«Δεν υπογράψαμε τίποτα σήμερα. Οι συζητήσεις όπως σας είπα βρίσκονται σε καλό σημείο, συνεχίζονται και ελπίζουμε σύντομα να ολοκληρωθούν με έναν επιτυχή τρόπο και με μεγάλο όφελος για τη χώρα μας και την ελληνική οικονομία.», συμπλήρωσε.

Σχετικά με την ευρωπαική στάση απέναντι στο θέμα, ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ δήλωσε :

«Πιστεύω ότι η ΕΕ θα στηρίξει το έργο, γιατί ένα έργο σαν τον αγωγό αυτόν επιδιώκουμε να γίνει με έναν τρόπο απολύτως συμβατό με το κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο. Επομένως δεν μπορεί να υπάρχει αντίρρηση από την ευρωπαϊκή πλευρά. Άλλωστε, γνωρίζετε ότι από την Ελλάδα έχει σχεδιαστεί και θα περάσει ο ΤΑΡ. Ο ΤΑΡ είναι ένας αγωγός που ξεκινάει από το Αζερμπαϊτζάν και θα φτάσει στην Ιταλία. Δεν δικαιολογείται, λοιπόν, η ΕΕ να δέχεται και να δίνει άδεια στον ΤΑΡ και να μην δώσει σε έναν αγωγό που θα ξεκινάει από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα φτάνει στα σύνορα με τη FYROM, ο οποίος θα είναι στη βάση του κοινοτικού θεσμικού πλαισίου.»

 

Λέξεις Κλειδιά: Λαφαζάνης,Μίλλερ,Μίλερ,αγωγός,turkish stream,greek stream,ελληνικός αγωγό,τουρκικό ρεύμα,ΠΑΠΕΝ,ΕΕ,Γκαζπρόμ,Gazprom