29.04.2015 12:37
Ποιος είναι ο νέος Έλληνας Πρέσβης στη Μόσχα, Χριστόδουλος Λάζαρης η συντακτική ομάδα

Πλώρη για Μόσχα βάζει ο Χριστόδουλος Λάζαρης, εμπειρος διπλωμάτης από την ελληνική πρεσβεία του Καιρου. Την ώρα που οι ελληνορωσικές σχέσεις φαίνεται να οδηγούνται σε μια νέα περίοδο ακμής, η...πολύπαθη διπλωματική εκπροσώπηση της Ελλάδας στη ρωσική πρωτεύουσα περνάει στα χέρια του.

 

Πρόκειται για έναν εκ των κορυφαίων διπλωματών ο οποίος έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις στην ελληνική ομογένεια στη Χώρα του Νείλου αλλά και στους αρμόδιους φορείς της Αιγυπτιακής κυβέρνησης. Με σκοπό να αναβαθμίσει τις σχέσεις Αθήνας- Μόσχας, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ξέρει ότι έκανε τη σωστή επιλογή.

Ο κ.Λάζαρης ανέλαβε υπηρεσία πριν από πέντε χρόνια, επωμιζόμενος τη βαριά ευθύνη να αποτελεί τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στην Αίγυπτο, στην κρισιμότερη ίσως ιστορική περίοδο της Χώρας του Νείλου.

Στη διάρκεια της θητείας του, η Αίγυπτος γνώρισε τις δύο Επαναστάσεις, με τον Έλληνα Πρέσβη να διαχειρίζεται με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο τις ανάγκες που παρουσιάστηκαν για την ελληνική ομογένεια. Όσοι τον ξερουν και όσοι έχουν απλά ακούσει  για αυτόν κάνουν λόγο για έναν Πρέσβη χαρισματικό, που δεν έλεγε πολλά, αλλά αντίθετα έπραττε πολλά περισσότερα, αποτελώντας παράδειγμα διπλωμάτη προς μίμηση.

Διέπρεψε όμως και στην αφοσίωσή του στο να αναβαθμίσει την ελληνική επιχειρηματική παρουσία στο Κάιρο, με πολύ μεγάλη επιτυχία, όπου με τη δική του καθοριστική συνεισφορά, η παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων αυξήθηκε, παρά τα όσα προβλήματα στην Αίγυπτο τα τελευταία χρόνια.

 

Ιδιαίτερα αγαπητός σε όλες τις ευρωπαϊκές διπλωματικές αντιπροσωπείες και διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις με ανώτατα στελέχη της αιγυπτιακής κυβέρνησης, και αυτό φάνηκε έμπρακτα σε πολλές περιπτώσεις, όπως στην τελευταία επιμνημόσυνη δέηση στο Ελ Αλαμέιν, όπου τίμησαν με την παρουσία τους 12 Πρέσβεις, αλλά και στις δεξιώσεις για την ελληνική Εθνική εορτή στην Πρεσβευτική κατοικία στο Ζαμάλεκ, όπου τα τελευταία χρόνια υπήρχε το αδιαχώρητο, με τον πιο πολύ κόσμο που είδαμε ποτέ σε ελληνικές δεξιώσεις.


Βεβαίως, εργάστηκε σε υπερθετικό βαθμό για την περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων Ελλάδας – Αιγύπτου, διοργανώνοντας πλείστες επισκέψεις, από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια μέχρι και πολλούς Υπουργούς, ενώ καθοριστική ήταν η συνεισφορά του στην διεξαγωγή της Ελληνικής Προεδρίας, στο Κάιρο, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014. Επιπλέον, διατηρεί τις καλύτερες των σχέσεων με τις Ελληνικές Κοινότητες τόσο στο Κάιρο όσο και την Αλεξάνδρεια, με τους Προέδρους αντίστοιχα κ.κ. Καβαλή και Ιωάννη Σιόκα, και ακόμη περισσότερο άριστες ήταν οι σχέσεις του με τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διαδικτύου και ειδικότερα site όπως το olympia.gr, δίπλα του βρίσκεται μία σύγχρονη ηρωΐδα: Η συζυγος του, Αντουανέττα Λάζαρη με πλούσιο εθνικό και ανθρωπιστικό έργο στην πρώτη γραμμή. Εθελόντρια – αγωνίστρια με δεκάδες σωτήριες επιχειρήσεις στο ενεργητικό της, θα αγωνιστεί για ακόμα μια φορά εκπροσωπώντας τον Ελληνισμό. Όπως κάνει επάξια τόσα χρόνια στο πλευρό του συζύγου της.
Δύο άξιοι και ακέραιοι λειτουργοί λοιπόν που είναι βέβαιον ότι θα εκπροσωπήσει τα πραγματικά αισθήματα του Ελληνισμού απέναντι στον Ρώσικο λαό και ηγεσία. Οι κατάλληλοι άνθρωποι στην κατάλληλη θέση, την κατάλληλη στιγμή.

Λέξεις Κλειδιά: Λάζαρης,πρεσβεία,Αίγυπτος,διπλωματία,χριστόδουλος λάζαρης