16.05.2015 12:40
Τι κρύβουν οι στενές σχέσεις της Πράγας με το Κρεμλίνο η συντακτική ομάδα

Αναστάτωση προκλήθηκε στην Ευρωπαική Ένωση από την συνάντηση και εμπρηστικές δηλώσεις του τσέχου προέδρου Ζέμαν με τον ρώσο ομόλογό του ανήμερα της 70ης επετείου από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.


Στην μεγαλειώδη παρέλαση της Κόκκινης Πλατείας την προηγούμενη Κυριακή, το ρωσικό κράτος απέτισε φόρο τιμής για την συμπλήρωση 70 χρόνων από τη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων εναντίον των στρατευμάτων της ναζιστικής Γερμανίας. Οι εκδηλώσεις μνήμης της 9ης Μαΐου ωστόσο αμαυρώθηκαν από την απουσία όλων των ηγετών του δυτικού κόσμου, πλην δύο εξαιρέσεων. Τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον τσέχο ομόλογό του Μίλος Ζέμαν. Η συνειδητή απουσία όλων των αλλών ηγετών της δύσης έλαβε χώρα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την έμμεση ανάμειξη του Κρεμλίνου στον ουκρανικό εμφύλιο.
Παρόλα αυτά, το ταξίδι του Ζέμαν έδωσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στον ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν να αποδείξει εμπράκτως πως η χώρα του διατηρεί ακόμα καλές σχέσεις με κάποιες χώρες από την καρδιά της Ευρώπης. Παρόλα αυτά, η επίσκεψη του Ζέμαν στην Μόσχα προκάλεσε ποικίλλες αντιδράσεις σε διάφορες ευρωπαικές πρωτεύουσες. Η μεγαλύτερη αναστάτωση κατεγράφη στο εσωτερικό της χώρας, με τον τσέχο πρωθυπουργό Μπόχουσλα Σόμποτκα να εκφράζει δημόσια τη διαφωνία του για την απόφαση του προέδρου να παραστεί στις ρωσικές εκδηλώσεις. Από την πλευρά του, ο αμερικανός πρέσβης στην Πράγα κατηγόρησε δημόσια τον τσέχο πρόεδρο Ζέμαν για την απερίσκεπτη πράξη του, η οποία υπονομεύει το έργο των επιβεβλημένων κυρώσεων απέναντι στο Κρεμλίνο.
Αμέσως μετά την άφιξη του στην Μόσχα, ο πρόεδρος Ζέμαν πήγε να δει τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν, λίγες μόλις ώρες πριν τη διεξαγωγή της μεγαλειώδους παρέλασης στην Κόκκινη Πλατεία. Εξερχόμενοι από την προσωπική τους συνάντηση, ο πρόεδρος Πούτιν διεμήνυσε πως «υπάρχουν ακόμα ηγέτες στην Ευρώπη οι οποίοι μπορούν να εκφέρουν ανοικτά τις απόψεις τους και ακολουθούν μια πιο ανεξάρτητη πολιτική γραμμή από εκείνη των Βρυξελλών.» Επιπλέον, ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Ζέμαν για την επίσκεψή του συμπλήρωσε πως τέτοιου είδους πολιτικοί θα πρωτοστατήσουν μελλοντικά στην ολική επιδιόρθωση και περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων της Ρωσίας με την Ευρωπαική Ένωση.
Ο τσέχος πρόεδρος απάντησε στις φιλοφρονήσεις με εξίσου φιλικό ύφος. Πρόεβλεψε μάλιστα πως η Ρωσία θα γίνει μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης σε 20 περίπου χρόνια. «Είναι σχεδόν βέβαιο πως η Ρωσία θα γίνει μέλος της Ευρωπαικής οικογένειας. Και οι δύο πλευρές έχουν επισυνάψει σχέσεις στενής οικονομικής αλληλεξάρτησης. Η Ρωσία χρειάζεται επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες ενόσω η Ευρώπη είναι ενεργειακά εξαρτημένη από την Μόσχα,» δήλωσε ο Ζέμαν. Τέλος. ο τσέχος πρόεδρος σημίωσε πως υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ του ουκρανικού και ισπανικού εμφυλίου του 1936-1939 και προέβλεψε την σταδιακή απόσυρση των οικονομικών κυρώσεων μέχρι το τέλος του έτους, δεδομένου ότι ο εμφύλιος πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία έχει ουσιαστικά κλείσει τον κύκλο του.
Η επίσκεψη Ζέμαν στην Μόσχα ωστόσο μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί. Το παρασκήνιο της επίσκεψης εστιάζεται κυρίως στην μελλοντική εξέλιξη δύο μεγάλων εγχειρημάτων. Το πρώτο αφορά την ανάπτυξη μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο στην πόλη Σάλεκχαρντ των Ουραλίων Όρων. Το πρότζεκτ «Πολυαρνάγια» έχει αναλάβει ο τσέχικος κολοσσός PSG Group και αναμένεται να κοστίσει συνολικά 203 εκατομμύρια δολάρια. Η ημερομηνία παράδοσης υπολογιζόταν στα μέσα του 2014, ωστόσο εξαιτίας προβλημάτων συνεργασίας μεταξύ των τσέχων επενδυτών με το ρωσικό κράτος, οι διεργασίες ανέργεσης της μονάδας έχουν σταματήσει και το πρότζεκτ παραμένει ημιτελές. Το δεύτερο μεγάλο θέμα αφορά την Τράπεζα Εξαγωγών της Τσεχίας (CEB) η οποία έχει άνοιγμα πάνω από 600 εκατομμύρια δολάρια σε δανειοδοτήσεις στην ρωσική αγορά, και εξαιτίας των πρόσφατων κυρώσεων, απειλείται με το ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Από την πλευρά του ο πρόεδρος Πούτιν διαβεβαίωσε τον τσέχο ομόλογό του πως θα εξετάσει ενδελεχώς και τα δύο θέματα στο άμεσο μέλλον.

 

Λέξεις Κλειδιά: Ζέμαν,Πούτιν,Αναστασιάδης,Κόκκινη πλατεία,Τράπεζα εξαγωγών,ηλεκτρική ενέργεια,φυσικό αέριο