26.05.2015 20:34
Ολόκληρο το κείμενο του Russia Today για τα ελληνικά νοσοκομεία η συντακτική ομάδα

«Σε σημείο καμπής»: Ξέμειναν τα ελληνικά νοσοκομεία από παυσίπονα, ψαλίδια και σεντόνια λόγω λιτότητας.

Ελληνική απόδοση από το Russia Today

 

Τα νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα στερούνται τα πιο απαραίτητα εφόδια, συμπεριλαμβανομένων παυσιπόνων, ψαλιδιών και σεντονιών , καθώς τα χρόνια της οικονομικής κατάρρευσης έχουν εγκαταλείψει το σύστημα υγείας της χώρας σε απελπιστική κατάσταση.

Ο αριθμός των ανασφάλιστων Ελλήνων έχει φτάσει σε 2.500.000 σε σύγκριση με 500.000, το έτος πριν από την κρίση του 2008, ανέφεραν οι Times.

Οι δαπάνες υγείας έχουν μειωθεί κατά 25 % από το 2009, οδηγώντας σε ελλείψεις ιατρικού εξοπλισμού και την έλλειψη πόρων για την πληρωμή των μισθών των νοσηλευτών.

Η χώρα δαπανά περίπου  11 δισεκατομμύρια ετησίως € στο δημόσιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, το οποίο τυχαίνει να είναι ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην ΕΕ.

Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, μερικοί Έλληνες ασθενείς έπρεπε να υποβληθούν σε επώδυνες ιατρικές επεμβάσεις χωρίς αναισθητικό.

Οι άνθρωποι έχουν επίσης στραφεί μακριά από τα νοσοκομεία, καθώς δεν έχουν ακόμη τον εξοπλισμό για να μετρήσει την αρτηριακή τους πίεση.

Σε μια περίπτωση, ένας ασθενής αναγκάστηκε ακόμη να φέρει τα δικά του σεντόνια στο ιατρείο από το σπίτι του.

Ένας ειδικευόμενος χειρουργός στο  κρατικό νοσοκομείο ΚΑΤ της Αθήνας περιέγραψε την κατάσταση στο νοσοκομείο του ως «οριακή».

«Δεν υπάρχουν χρήματα για την επισκευή του ιατρικού εξοπλισμού, δεν υπάρχουν λεφτά για τα ασθενοφόρα ώστε να ανεφοδιάζονται με βενζίνη, δεν έχουμε χρήματα να προσλάβουμε νοσηλευτές και επιπλέον δεν έχουμε χρήματα για να αγοράσουμε  σύγχρονες χειρουργικές προμήθειες,» δήλωσε στους Times.

Τον Απρίλιο, η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύθηκε να πολεμήσει τις «βάρβαρες συνθήκες» στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς και της διαφθοράς στον τομέα της υγείας.

Παρά την έλλειψη χρημάτων, οι ελληνικές αρχές κατήργησαν την πληρωμή για 5 ευρώ για να επισκεφθεί κανείς τα κρατικά νοσοκομεία και έχουν δεσμευτεί να προσλάβουν επιπλέον 4.500 εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη.

«Θέλουμε να μετατρέψουμε τον τομέα της υγείας από ένα θύμα των διασώσεων, θύμα της λιτότητας, σε ένα θεμελιώδες δικαίωμα για κάθε πολίτη αυτής της χώρας και δεσμευόμαστε να το πράξουμε με οποιοδήποτε κόστος», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  .

«Δεν θα ανεχθούμε την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου,» τόνισε ο Τσίπρας .

Ωστόσο, η εκπλήρωση των σχεδίων του Πρωθυπουργού είναι στον αέρα, καθώς ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, προειδοποίησε πρόσφατα ότι η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα μέσα σε λίγες εβδομάδες.


Η Αθήνα πρέπει να πληρώσει  300 εκατομμύρια € στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέχρι τις 5 Ιουνίου, με την Ελλάδανα φλερτάρει με το ενδεχόμενο χρεοκοπίας εάν οι πιστωτές της Ευρωζώνης δεν συμφωνήσουν να της δανείσουν επιπλέον 7,2 δις  €.

Την Κυριακή, ο Έλληνας υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να καταβάλλει την επόμενη δόση της αποπληρωμής του χρέους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), όσο ο κρατικός κορβανάς είναι άδειος.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται , με τον Βαρουφάκη να κατηγορεί για το αδιέξοδο την επιμονή των πιστωτών για περισσότερη λιτότητα .

"Η κυβέρνησή μας δεν μπορεί - και δεν θα - να αποδεχθεί μια θεραπεία που έχει αποδειχθεί πάνω από πέντε ολόκληρα χρόνια ότι είναι χειρότερη από την ασθένεια", έγραψε χαρακτηριστικά, ο υπουργός Οικονομικών. 

Οι συνομιλίες ανάμεσα στην Αθήνα και τους διεθνείς δανειστές της, κατέληξαν σε αδιέξοδο λόγω της άρνησης των ελληνικών αρχών να διενεργήσουν εργασιακές και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και μείωση των δημοσιονομικών στόχων που καθορίστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης.

 

Λέξεις Κλειδιά: νοσοκομεία,ελλείψεις,ΔΝΤ,χρεοκοπία,Βούτσης,δόση,Τσίπρας,Βαρουφάκης