Η Ρωσία και η Κίνα θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους στον στρατιωτικό τομέα, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος για μια στρατιωτική συμμαχία, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκόρ Μοργκούλοφ . Η σινορωσικές σχέσεις δεν πρόκειται να προκαλέσουν απειλές και προκλήσεις σε τρίτες χώρες, δήλωσε στο μεταξύ, ο επικεφαλής του ρωσικού συμβουλίου Διεθνών σχέσεων, Ιγκόρ Ιβάνοφ.
«Οι ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών πραγματοποιoύν τακτικά κοινές ασκήσεις στρατού ξηράς και πολεμικού ναυτικού. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για μια ένωση μεταξύ των χωρών μας και ειδικότερα δεν υπάρχει κανένας λόγος για μια στρατιωτική συμμαχία μεταξύ των κρατών μας,» είπε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ι. Μουργκούλοφ.
«Η συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη αφορά την ανάπτυξη της συνεργασίας σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού τομέα», τόνισε, θέλοντας να καταστήσει σαφες πως άλλο πράγμα είναι η συνεργασία και άλλο η συμμαχία.
Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας αναπτύχθηκαν με δική τους βάση και δεν δημιουργούν απειλές προς οποιεσδήποτε χώρες, δήλωσε παράλληλα ο επικεφαλής του ρωσικού συμβουλίου Διεθνών σχέσεων, Ιγκόρ Ιβάνοφ, κατά την έναρξη του συνεδρίου με τίτλο:« Η Ρωσία και η Κίνα:. Νέα Εταιρική Σχέση σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο »
«Είμαστε μάρτυρες της ανάπτυξης νέου τύπου σχέσεων Ρωσίας-Κίνας που δεν έχουν προηγούμενο στην ιστορία της αλληλεπίδρασης μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Ιβάνοφ.
«Η νέα εταιρική σχέση δεν αποτελεί μια ένωση της Ρωσίας και της Κίνας έναντι τρίτων χωρών ή εναντίον συμμαχιών» συμπληρώνοντας ότι «οι σχέσεις αυτές αναπτύσσονται με δική τους βάση και δεν δημιουργούν απειλές ή προκλήσεις, είτε σε γειτονικές χώρες ή άλλες μεγάλες δυνάμεις»
Ο Ιβάνοφ περιέγραψε τη νέα σχέση ως αλληλεπίδραση των δύο χωρών, με βασικό στόχο την επίλυση των προβλημάτων ασφάλειας και των προβλημάτων της ανάπτυξης.
«Η εφαρμογή των βασικών αρχών και των στοιχείων της εταιρικής σχέσης είναι μεγάλης σημασίας όχι μόνο για τις δύο χώρες μας, αλλά και για το εξελισσόμενο σύστημα των διεθνών σχέσεων στον 21ο αιώνα», πρόσθεσε.
«Η Ρωσία και η Κίνα δεν πρόκειται να επιβάλουν την εμπειρία τους σε κανέναν, αλλά αυτή η εμπειρία θα είναι σίγουρα χρήσιμη», εξήγησε, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η εμπειρία έχει ήδη χρησιμοποιηθεί, λαμβάνοντας υπόψη την ανάπτυξη των ιδρυμάτων, όπως του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης και των χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) που αποτελούν την ομάδα κορυφαίων αναδυόμενων οικονομιών του κόσμου.