13.08.2010 16:22
Ο Ομπάμα υποσχέθηκε στο Μεντβέντεφ ότι θα στείλει βοήθεια. Ο ρωσικός Τύπος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αποκρύπτει τον πραγματικό αριθμό των νεκρών από τον καύσωνα.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε στο ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέτνεφ ότι θα στείλει βοήθεια για την καταπολέμηση των πυρκαγιών που μαίνονται στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας την Πέμπτη ο Ομπάμα δήλωσε στο Μεντβέντεφ ότι "οι ΗΠΑ απαντούν στην έκκληση της Ρωσίας για τεχνική βοήθεια προκειμένου να καταπολεμήσει τις πυρκαγιές", διευκρίνισε η αμερικανική προεδρία σε ανακοίνωσή της.

 

Εξάλλου ο ρωσικός Τύπος και το διαδίκτυο είναι γεμάτα μαρτυρίες για την επικίνδυνη δαχείρηση από μέρους της κυβέρνησης της κρίσης που έχει προκαλέσει ο καύσωνας, ενώ υπάρχουν και κατηγορίες ότι δεν αναφέρονται όλοι οι θάνατοι ου οφείλονται στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η εφημερίδα Tvoi Den αναφέρει σε σημερινό της φύλλο ότι το Τμήμα Υγείας της Μόσχας απαγόρευσε στους γιατρούς να διαγνώσκουν "θερμοπληξία" για να απαλύνουν "τα στατιστικά των θανάτων που συνδέονται με τον καύσωνα".

Πολλοί γιατροί, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, όταν ερωτήθηκαν από το πρακτορείο Interfax επιβεβαίωσαν αυτή την πληροφορία.

"Μας εξήγησαν ότι τα στατιστικά στοιχεία για τη θερμοπληξία στη Μόσχα ξεπερνούν κάθε όριο", δήλωσε ένας γιατρός. "Υπήρξε προφορική διαταγή. Ακόμα κι αν η θερμοκρασία πέσει, η εντολή ισχύει μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου".

"Δεν υπάρχει τέτοια εντολή", δηλώνει από τη μεριά της μία υπεύθυνη του Τμήματος Υγείας της Μόσχας όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, αν και η υπηρεσία αρνήθηκε να δώσει τα στατιστικά στοιχεία για τους θανάτους που καταγράφηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στη Μόσχα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Αντρέι Σελτσόφσκι επικεφαλής του Τμήματος Υγείας είχε παραδεχθεί ότι υπάρχει αύξηση της θνησιμότητας τουλάχιστον κατά 2 φορές. «Εάν στο παρελθόν είχαμε καθημερινά στη Μόσχα 360-380 θανάτους, τώρα είναι περίπου 700», είχε δηλώσει στο πρακτορείο Intefax.

Το ρωσικό υπουργείο είχε επιπλήξει τον Σελτσόφσκι για τις δηλώσεις του υπογραμμίζοντας ότι τα στοιχεία για τον Ιούλιο του 2010 δεν θα είναι διαθέσιμα παρά μετά τις 20 Αυγούστου.

Ομως σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια του το Γαλλικό Πρακτορείο από τις υπηρεσίες της Μόσχας ο αριθμός των θανάτων στην πόλη αυξήθηκε τον Ιούλιο κατά 50% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι και έφτασε περίπου τους 5.000.

Πάντως, σύμφωνα με τον Άντον Αβντέιεφ, υπεύθυνο του συνδικάτου εργαζομένων σε γραφεία τελετών, "τα πτώματα παραμένουν στα σπίτια για 10 με 12 ημέρες διότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα αυτοκίνητα" για τη μεραφορά τους στο νεκροτομείο.

 

 

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λέξεις Κλειδιά: ΗΠΑ,Ρωσία,πυρκαγιές,Μεντβέντεφ,Ομπάμα,συνομιλία