"Η Αμερική χαιρετάει τη Ρωσία ανήμερα τη εθνικής της επετείου στις 12 Ιουνίου" ήταν το σύνθημα. Κι όμως δεν προκειται για κάποιους αντιαμερικανούς ρωσους εθνικιστές που θα μπορούσαν να φωνάξουν κάτι τέτοιο υποτιμητικά η ειρωνικά, αλλά για την αμερικάνική επιτροπή για τη σύμπλευση Ανατολής- Δύσης.
Είναι δυνατόν Αμερικανοί να επιδιώκουν τη συνεργασία των ΗΠΑ με τη Ρωσία; Γίνεται ο Θείος Σαμ να απλώσει το χέρι του στην Αρκούδα; Κι όμως γίνεται καθως ένα συνοθύλευμα αμερικανών πολιτών από διαφορετικά επαγγέλματα και κλάδους, επιχειρήσεις, της ακαδημαϊκής κοινότητας, των κυβερνητικών υπηρεσίών και των επιστήμών, συσπειρώνονται σε μια ομάδα με κοινό τόπο την βαθιά ανησυχία τους για το ενδεχόμενο ενός νέου(ενδεχομένως ακόμα πιο επικίνδυνου) ψυχρού πολέμου ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη από τη μία πλευρά και από την άλλη, τη Ρωσία. Θεμελιώδη αρχή της επιτροπής αποτελεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει πραγματική και μόνιμη αμερικανική, ευρωπαϊκή ή διεθνής ασφάλεια χωρίς τη βάση της σταθερής συνεργασίας με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ellada- russia η ρωσική κυβέρνηση γνωρίζει καλά την ύπαρξη της επιτροπής(η οποία άρχισε να γίνεται γνωστή κατόπιν των γεγονότων στο ουκρανικό πεδίο μάχης) και συμφωνεί με τις προτάσεις στην πλειονότητά τους. Ωστόσο θα επιθυμούσε να τις θέσει η ίδια η Ουάσινγκτον ώστε με αυτόν τον τρόπο να ανοίξει μια συζήτηση για να γεφυρωθούν σταδιακά οι διαφορές των δύο υπερδυνάμεων τουλάχιστον σε ένα μικρό κομμάτι των ανοικτών θεμάτων.
Ποιές είναι όμως αυτές οι προτάσεις σύμφωνα με την επιτροπή; Για αρχή επιθυμούν, η κυβέρνηση Ομπάμα να ενταχθεί επίσημα στο "Normandy Four" (όπου συμπράττουν και αποφασίζουν Βερολίνο, Παρίσι, Μόσχα, Κίεβο),μια σύμπραξη η οποία διαπραγματεύτηκε τις συμφωνίες του Μινσκ τον περασμένο Φεβρουάριο.
Στη συνέχεια οι σώφρωνες Αμερικανοί προτείνουν Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Ρωσία να επανενεργοποιήσουν το ειδικό συμβούλιο Ρωσίας - ΝΑΤΟ και μάλιστα να το θέσουν σε καθημερινές συνεδριάσεις έως ώτου λήξει η οξεία αντιπαράθεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συμβούλιο αυτό ιδρύθηκε το 2002 για να εξασφαλίσει την τακτική επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών και να αποτρέψει παρανοήσεις που μπορούσαν να οδηγήσει σε πόλεμο.
Μια άλλη πρόταση λεει ότι η Ουάσινγκτον και η Μόσχα θα πρέπει να αποκαταστήσουν τις διατάξεις των συνθηκών για τα πυρηνικά που είχαν υπογραφεί τα προηγούμενα χρόνια και να τηρούν στο απαρέγκλιτο τις συμφωνίες. Πέρα από τα γεωπολιτικά σκέλη των ιδεών, ωστόσο η επιτροπή θα επιθυμούσε εκπαιδευτικά προγράμματα καθώς και προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών. Το αν θα έχει αποτελεσμα όλο αυτό το εγχείρημα σύνδεσης των δύο υπερδυνάμεων, μόνο στην πράξη μπορούμε να το δούμε και να το αξιολογήσουμε .