14.08.2010 19:54
Θερμοκρασίες-ρεκόρ στη Μόσχα

Το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη ευθύνεται εν μέρει για τον καύσωνα που πλήττει τη Ρωσία και τροφοδοτεί τις τεράστιες πυρκαγιές δασών στη χώρα.

«Ο ρωσικός καύσωνας σχετίζεται με επίμονη αλληλουχία θερμών αέριων μαζών από τις θερμές στέπες στα νότια και ανατολικά», λέει ο δρ Τζεφ Νάιτ, μετεωρολόγος με ειδίκευση στις κλιματικές μεταβολές.

 

«Οι ανωμαλίες στην κυκλοφορία των αέριων μαζών τείνουν να δημιουργούν σπάνια κλιματικά φαινόμενα: τη στιγμή που η ζέστη είναι ασφυκτική στη δυτική Ρωσία, τμήματα της Σιβηρίας είναι πιο ψυχρά από ό,τι συνήθως, καθώς η ζέστη της Ρωσίας αντλεί ψυχρές αέριες μάζες από την Αρκτική προς τη Σιβηρία. Την ίδια στιγμή, το φαινόμενο οδήγησε στο να σπάσουν ορισμένα παλιά ρεκόρ, όπως η ανώτατη ημερήσια θερμοκρασία στη Μόσχα», συμπληρώνει ο δρ Νάιτ.

Οι θερμοκρασίες–ρεκόρ, που συχνά υπερβαίνουν τους 38 βαθμούς Κελσίου, απειλούν να καταστούν συχνό φαινόμενο μέσα στα ερχόμενα χρόνια, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί και η καταγραφή ακόμη υψηλότερων θερμοκρασιών στο μέλλον, σύμφωνα με τον Ρώσο κλιματολόγο και επικεφαλής της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF στη Ρωσία, δρα Αλεξέι Κοκόριν.

«Πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τέτοιων πυρκαγιών και στο μέλλον, καθώς είναι πολύ πιθανό οι συνθήκες του φετινού καλοκαιριού να επαναληφθούν. Η τάση αυτή θα συνεχιστεί για τα επόμενα 40 χρόνια, περίπου, έως ότου μειωθούν τα αέρια του θερμοκηπίου στη γήινη ατμόσφαιρα. Σε λίγες δεκαετίες, οι πυρκαγιές θα επηρεάζουν κάθε δασώδη περιοχή της Ρωσίας. Μπορούμε σήμερα να πούμε ότι αυτό το κύμα παράξενων καιρικών φαινομένων που έχει πλήξει όλο τον κόσμο, έφθασε και στη Ρωσία», λέει ο δρ Κοκόριν. Μερίδα επιστημόνων επισημαίνει, όμως, ότι ένα καλοκαίρι ασυνήθιστων καιρικών φαινομένων δεν αρκεί για την επιβεβαίωση ή τη διάψευση του ρόλου που διαδραματίζει η κλιματική αλλαγή στην εμφάνιση τέτοιων φαινομένων. «Δεν είναι δυνατόν να καταλήξουμε με απόλυτη σιγουριά στο συμπέρασμα ότι κάτι τέτοιο δεν σημειώθηκε στον κόσμο τους τελευταίους δύο αιώνες. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι μόλις ένας από τους τρόπους, που καθιστούν οφθαλμοφανή τη ραγδαία κλιματική αλλαγή στον πλανήτη μας», τονίζει ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής του ΟΗΕ (IPCC) για την Κλιματική Αλλαγή, Ζαν-Πασκάλ φαν Ιπερσέλε.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που συγκέντρωσε η IPCC, η διάρκεια και η ένταση ξηρασιών και καυσώνων όπως αυτός που πλήττει τώρα τη Ρωσία, αυξήθηκαν παράλληλα με την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη. Σε έκθεσή της από τις αρχές του μήνα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ωκεανογραφίας και Ατμοσφαιρικών Ερευνών (NOAA) των ΗΠΑ επιβεβαιώνει ότι η μέση θερμοκρασία της Γης κατέγραψε αύξηση–ρεκόρ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010. «Στη Ρωσία, η θερμοκρασία–ρεκόρ που καταγράφηκε στη Μόσχα στα τέλη Ιουλίου ήταν 38,2 βαθμοί Κελσίου και δεν είχε καταγραφεί τα τελευταία 130 χρόνια. Το ρεκόρ αυτό έσπασε στις αρχές Αυγούστου με 39,6 βαθμούς Κελσίου. Η κλιματική κατάσταση είναι πρωτοφανής, ενώ η διαδοχική εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων και η επιτάχυνση των κάθε είδους ρεκόρ είναι σύμφωνες με τις εκτιμήσεις και προβλέψεις του IPCC. Η επιστημονική κοινότητα θέλει, όμως, να παρατηρήσει τα ακραία αυτά φαινόμενα σε διάστημα πολλών ετών, για να μπορέσει να εξαγάγει ασφαλή συμπεράσματα», λέει ο δρ Μπαντού.
 

πηγή: Η Καθημερινή

Λέξεις Κλειδιά: Θερμοκρασίες,ρεκόρ,υπερθέρμανση,πυρκαγιές,καύσωνας,Ρωσία