20.07.2015 22:09
Κοινές ασκήσεις υπό την Αμερική στη δυτική Ουκρανία, έλλειψη φαρμάκων & συγκρούσεις στην ανατολική η συντακτική ομάδα

Την ίδια ώρα που το ΝΑΤΟ διεξάγει στρατιωτικά γυμνάσια στη δυτική Ουκρανία , 8000 οροθετικοί στην ανατολική Ουκρανία κινδυνεύουν να βρεθούν χωρις φάρμακα. Τα ευρείας κλίμακας διεθνή στρατιωτικά γυμνάσια που άρχισαν στη δυτική Ουκρανία υπό αμερικανική και ουκρανική διοίκηση απειλούν την εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία που έχει αρχίσει με τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, προειδοποίησε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.


"Τέτοιες ενέργειες, οι οποίες τροφοδοτούν τα ρεβανσιστικά αισθήματα του 'κόμματος του πολέμου' στο Κίεβο, μπορεί να προκαλέσουν ρήγμα στην πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας" στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
Τα γυμνάσια αυτά, στα οποία συμμετέχουν άλλες 16 χώρες, μεταξύ των οποίων μέλη του ΝΑΤΟ, "συνιστούν μια προφανή επίδειξη της προκλητικής κατεύθυνσης που έχει λάβει η Ατλαντική Συμμαχία με την άνευ όρων υποστήριξή της προς την πολιτική των σημερινών αρχών του Κιέβου", συνεχίζει η ανακοίνωση.
Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ άρχισαν σήμερα μεγάλης έκτασης στρατιωτικές ασκήσεις στις δυτικές περιοχές της χώρας, όπου επικρατούν οι εθνικιστές. Στις ασκήσεις συμμετέχουν 1.800 στρατιώτες από 18 χώρες. Πραγματοποιούνται για να καταδειχθεί η διεθνής υποστήριξη προς τη στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγεται εδώ και 15 μήνες από τον ουκρανικό στρατό εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας.
"Το ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν είναι έτοιμο να αναγνωρίσει τον εσφαλμένο χαρακτήρα και τις εν δυνάμει εκρηκτικές συνέπειες τέτοιων ασκήσεων, αλλά αυξάνει σημαντικά το εύρος τους", καταγγέλλει το ρωσικό υπουργείο.
Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα τη διεξαγωγή και άλλων στρατιωτικών ασκήσεων στην άλλη άκρη της χώρας, κοντά στη Μαριούπολη, η οποία είναι ένα στρατηγικής σημασίας λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα και η τελευταία μεγάλη πόλη μέσα στη ζώνη της σύγκρουσης που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της ουκρανικής κυβέρνησης.

 

Οροθετικοί: ανάμεσα στη μάχη εθνικιστών και αυτονομιστών

 

Περίπου 8.000 οροθετικοί στην ανατολική Ουκρανία κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρή έλλειψη φαρμάκων μέσα στον επόμενο μήνα εξαιτίας του αποκλεισμού της περιοχής όπου μαίνεται η σύγκρουση μεταξύ oυκρανών στρατιωτών και φιλορώσων ανταρτών, προειδοποίησε τη Δευτέρα αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Οι ασθενείς χρειάζονται ταυτόχρονα αντιρετροϊκά φάρμακα και υποκατάστατα της ηρωίνης όπως η μεθαδόνη, τα οποία σήμερα παραμένουν αποκλεισμένα στα σημεία ελέγχου του ουκρανικού στρατού ή σε αυτά που τελούν υπό τον έλεγχο των φιλορώσων ανταρτών.

Οι ασθενείς αυτοί «βρίσκονται ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά της ουκρανικής κυβέρνησης και των φιλορώσων μαχητών», δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το AIDS στην ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία Μισέλ Καζατσκίν κατά την έναρξη του 8ου συνεδρίου για την παθογένεια του ιού HIV, το οποίο διεξάγεται έως την Τετάρτη στο Βανκούβερ του δυτικού Καναδά.

«Καλώ τις ΗΠΑ, την Γερμανία, την Γαλλία, την Ρωσία και την Ουκρανία να αναλάβουν δράση» για να διευθετηθεί η κατάσταση, δήλωσε.

Οξύτατο θα είναι το πρόβλημα στην περιοχή του Ντονμπάς και τις αυτοανακηρυχθείσες λαϊκές δημοκρατίες του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Το ένα τέταρτο των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό του AIDS στην Ουκρανία κατοικούσαν άλλοτε στις περιοχές αυτές, ωστόσο χιλιάδες μεταξύ αυτών έχουν διαφύγει, υπογράμμισε ο Καζατσκίν.

Οι 8.000 εναπομείναντες στις περιοχές αυτές είναι εξαρτημένοι από ναρκωτικά και ακολουθούν αγωγή με υποκατάστατα και επίσης υποβάλλονται σε αγωγή με αντιρετροϊκά φάρμακα για τον ιό HIV. Έως τα μέσα Αυγούστου, τα αποθέματα θα έχουν εξαντληθεί, τόνισε ο αξιωματούχος.

Οι πληρωμές για τα φάρμακα έχουν ήδη καταβληθεί και η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα έχει δεσμευτεί να τα προωθήσει και να επιβλέπει τη θεραπευτική διαδικασία.

Έως σήμερα η συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και της κοινωνίας των πολιτών στην Ουκρανία είχε επιτρέψει την δραστική καταπολέμηση της μετάδοσης του ιού HIV αλλά, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ, όλη αυτή η πρόοδος «διακυβεύεται» από την ένοπλη σύγκρουση, την οικονομική κρίση και την αποχώρηση των ΜΚΟ από την περιοχή.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Ουκρανία είχε επίσημα στις αρχές του 2014 σχεδόν 234.000 οροθετικούς ηλικίας άνω των 15 ετών και ήταν αντιμέτωπη με την χειρότερη επιδημία AIDS στην Ευρώπη.

Λέξεις Κλειδιά: ΝΑΤΟ,Ουκρανία,ΗΠΑ,Μαριούπολη,εθνικιστές,φάρμακα,οροθετικοί,Κίεβο