25.07.2015 12:47
Η Κίνα ξεπερνάει την Νότια Κορέα, τη Ρωσία και την Ιαπωνία σε πυρηνική ανάπτυξη η συντακτική ομάδα

'Έως το τέλος του 2015, η Κίνα αναμένεται να ξεπεράσει τη Νότια Κορέα και τη Ρωσία στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, έχοντας ήδη αφήσει πίσω  τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και την Ιαπωνία, εκτιμούν αναλύσεις λατινοαμερικανικών μέσων ενημέρωσης.

 

Η πυρηνική ενέργεια αποτελεί σήμερα λίγο περισσότερο από το 2% της συνολικής παραγωγής ενέργειας της Κίνας. Ωστόσο, η κινεζική κυβέρνηση έχει δεδηλωμένο στόχο να παρέχει τουλάχιστον 15% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας μέχρι το 2020 (αύξηση κατά 20% έως το 2030) από πηγές καυσίμων μη ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής, υδροηλεκτρικής ενέργειας και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Κίνα σχεδιάζει να αυξήσει την πυρηνική ικανότητα στα 58 γιγαβάτ (GW) και να έχει 30 GW της δυναμικότητας υπό κατασκευή από το 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα επέκτεινε ταχύτατα το πυρηνικό δυναμικό της κατά τα τελευταία αρκετά χρόνια και κατά πάσα πιθανότητα θα αυξήσει την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια. Η καθαρή εγκατεστημένη πυρηνική ικανότητα της Κίνας είναι 23 GW, αφού η χώρα πρόσθεσε 10 αντιδραστήρες που ανέρχονται σε πάνω από 10 GW από τις αρχές του 2013. 'Έως το τέλος του 2015, η Κίνα αναμένεται να ξεπεράσει τη Νότια Κορέα και τη Ρωσία στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, έχοντας ήδη αφήσει πίσω  τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και την Ιαπωνία.

Η λειτουργία νέων μονάδων έως το 2020 θα κάνει την Κίνα τη μεγαλύτερη πυρηνική γεννήτρια στην Ασία. Πολλές περισσότερες εγκαταστάσεις βρίσκονται σε διάφορα στάδια του σχεδιασμού.

Όλα τα πυρηνικά εργοστάσια της Κίνας βρίσκονται κατά μήκος της ανατολικής ακτής και το νότιο τμήμα της χώρας, κοντά στο μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Μετά την παράκτια πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011, η Κίνα επενδύει στην κατασκευή εσωτερικών αντιδραστήρων.

Αυτό το ανερχόμενο κράτος που το ΔΝΤ πρόβλεψε ότι το 2016 θα γίνει η Νο1 οικονομική δύναμη του πλανήτη, σχεδιάζει να αναλάβει το ρόλο της ιδιοκτησίας σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού των πυρηνικών. Σκοπεύει να κατασκευάσει στρατηγικά και εμπορικά αποθέματα ουρανίου στο εξωτερικό μέσα από τις αγορές και να συνεχίσει να αναπτύσσει την εγχώρια παραγωγή στην Έσω Μογγολία (βόρεια Κεντρικής Κίνας) και στο Xinjiang (βορειοδυτική Κίνα). Επιπλέον, αναπτύσσει εγκαταστάσεις επανεπεξεργασίας πυρηνικών καυσίμων, οι οποίες αναμένεται να έρθουν σε απευθείας σύνδεση από το 2017, σύμφωνα με την Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση. Επίσης, ως μέρος του προγράμματος της πυρηνικής επέκτασης, η Κίνα υπέγραψε συμφωνίες με διάφορες χώρες (Ρουμανία, την Αργεντινή, την Τουρκία και τη Νότια Αφρική), το 2014 για τη χρηματοδότηση της κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων και για εξαγωγές της δικής της, πυρηνικής τεχνολογίας.

Λέξεις Κλειδιά: Κίνα,Ιαπωνία,ΔΝΤ,Ρωσία,Νότια Κορέα,ΗΠΑ,Γαλλία,Φουκουσίμα,πυρηνικά