09.08.2015 19:41
Μπορεί ο Πούτιν να κερδίσει τον Βόρειο Πόλο;

Η Ρωσία υπέβαλε αίτημα στον ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα για μια περιοχή που μπορεί να κατέχει 5 δις τόνους ανεκμετάλλευτου πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αλλά η κίνηση αυτή δεν αφορά μόνο τους φυσικούς πόρους.
Προ ημερών, η Ρωσία υπέβαλε το τελευταίο της αίτημα στα Ηνωμένα Έθνη, διεκδικώντας μια ευρεία περιοχή του Αρκτικού Ωκεανού.

 

Αν τα καταφέρει θα έχει πρόσβαση σε περιζήτητους πόρους, αλλά το αίτημα υπογραμμίζει επίσης το ευρύτερο ενδιαφέρον της Ρωσίας να εδραιωθεί στη διεθνή σκηνή, υποστηρίζουν οι αναλυτές. Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η Μόσχα έκανε επισήμως αίτημα για περίπου 463.000 τετραγωνικά μίλια εδάφους της Αρκτικής. Αν οι Ρώσοι επιστήμονες είναι σε θέση να αποδείξουν τους ισχυρισμούς της Μόσχας, θα έχουν αποκλειστική πρόσβαση σε τεράστιους πόρους, που αφορούν μεταξύ άλλων την αλιεία και τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, κανένα πρόσωπο ή χώρα δεν κατέχει την Αρκτική. Αλλά μια σύμβαση του ΟΗΕ επιτρέπει στους λαούς να διεκδικήσουν οικονομικές ζώνες κατά μήκος της υφαλοκρηπίδας που εφάπτεται στις ακτές τους. Η Ρωσία, η Δανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Νορβηγία μπορούν να διεκδικήσουν τμήματα της Αρκτικής στο πλαίσιο της παρούσας σύμβασης.
Το έδαφος που διεκδικεί η Ρωσία μπορεί να έχει 5 δισεκατομμύρια τόνους με ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που αξίζουν μέχρι και 30 τρις δολάρια, σύμφωνα με το υπουργείο Φυσικών Πόρων, αναφέρει το Russia Today. Αλλά δεν αφορά μόνο τη δημιουργία εσόδων από πόρους. Τα δύο τελευταία χρόνια η Ρωσία προσπαθεί να εγκαταστήσει στρατιωτικές δυνάμεις της στην περιοχή, επαναλειτουργώντας στρατιωτικές βάσεις της Σοβιετικής εποχής στην Αρκτική και διεξάγοντας στρατιωτικές ασκήσεις. «Ενώ ο Πούτιν προσπαθεί να αποκαταστήσει τη Ρωσία ως μια μεγάλη δύναμη, ενώ βλέπουμε την αύξηση της στρατιωτικής δραστηριότητας σε άλλα σημεία, η Αρκτική προσφέρει επίσης το καλύτερο εφαλτήριο από το οποίο οι Ρώσοι μπορούν και πάλι να αναδυθούν ως μια κυρίαρχη γεωπολιτική στρατιωτική δύναμη σε ολόκληρο το διεθνές σύστημα», σχολιάζει ο Robert Huebert, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Calgary.
Η στρατιωτική παρουσία στην Αρκτική αφορά την οικοδόμηση της παγκόσμιας επιρροής, συμφωνεί και ο Michael Byers, καθηγητής διεθνούς δικαίου στο Πανεπιστήμιο British Columbia. «Η Θάλασσα του Μπάρεντς στη δυτική Αρκτική είναι χωρίς πάγους όλο το χρόνο και ως εκ τούτου ένα πολύ σημαντικό μέρος δεν αφορά την πρόσβαση στον Αρκτικό Ωκεανό, αλλά την πρόσβαση στον Ατλαντικό και την επίδειξη ισχύος σε όλο τον κόσμο», σχολιάζει ο Byers, συγγραφέας του βιβλίου «Ποιος Κατέχει την Αρκτική».
Ωστόσο, οι προσπάθειες της Ρωσίας να επεκτείνει την πρόσβαση της στην Αρκτική δεν θα πρέπει να ανησυχούν τις ΗΠΑ όπως η παρουσία της στην Ουκρανία, υποστηρίζει ο Byers. Οι στρατιωτικές δυνατότητες της Ρωσίας στην Αρκτική μειώθηκαν απίστευτα και απότομα μετά τον ψυχρό πόλεμο.... Παρακολουθούμε τώρα μία μερική ανακατασκευή, αλλά καμία σχέση με τα επίπεδα που οι Ρώσοι είχαν κάποτε».
Η Ρωσία υπέβαλε ένα παρόμοιο αίτημα για την Αρκτική το 2002, αλλά ο ΟΗΕ το απέρριψε επικαλούμενος την έλλειψη επιστημονικής υποστήριξης. Η πιο πρόσφατη πρόταση θα μελετηθεί από επιστήμονες των Ηνωμένων Εθνών και εφόσον υποστηρίζεται από γεωλογικά γεγονότα, θα πρέπει να αναγνωριστεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την Τρίτη ότι ελπίζει ο ΟΗΕ να αρχίσει να συζητά το αίτημα αυτό το φθινόπωρο. Η τρέχουσα υποβολή της Μόσχας συμπίπτει με ένα άλλο αίτημα που υπέβαλε η Δανία και κατά πάσα πιθανότητα συμπίπτει και με τις καναδικές απαιτήσεις, όπως δήλωσε ο Huebert. Αν όλες οι ανταγωνίστριες χώρες έχουν ένα έγκυρο αίτημα, η διαδικασία θα προχωρήσει σε ένα διεθνές δικαστήριο.

 

Πηγή: csmonitor.com, antinews.gr

Λέξεις Κλειδιά: Πούτιν,αρκτική,βόρειος Πόλος,ΟΗΕ,υφαλοκρηπίδα