04.09.2015 16:01
Πούτιν: Μόνο ο κοινός αντιτρομοκρατικός αγώνας μπορεί να πετύχει. Θανάσης Αυγερινός

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Β.Πούτιν διέψευσε τις πληροφορίες για συμμετοχή της Ρωσίας σε κοινές αεροπορικές επιθέσεις κατά του «Ισλαμικού κράτους», τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση, χαρακτηρίζοντας το ενδεχόμενο «πρόωρο» και «χαμηλής αποτελεσματικότητας» τις έως τώρα επιχειρήσεις της αμερικανικής αεροπορίας.

 

«Θα έχουμε διαβουλεύσεις με χώρες της περιοχής και τους Σϋρους φίλους μας» είπε ο Ρώσος ηγέτης κάνοντας λόγο για εκπλήρωση από την πλευρά της Ρωσίας όλων των «μεγάλων συμβολαίων», που έχουν υπογραφεί με τη Συρία για παροχή εξοπλισμού, πολεμοφοδίων, συμβουλών και υπηρεσιών εκπαίδευσης των ανδρών των συριακών ενόπλων δυνάμεων.
Ο Β.Πούτιν επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία ακολουθεί, όπως είπε, μια ανοιχτή πολιτική και δημόσια διπλωματία με σκοπό να σχηματιστεί μια διεθνής συμμαχία κατά της τρομοκρατίας, γι' αυτό και έχει συνομιλήσει για το θέμα τόσο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ομπάμα, όσο και με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν, αλλά και με τις ηγεσίας Σ.Αραβίας, Ιορδανίας, Αιγύπτου. Ο Β.Πούτιν είπε επίσης ότι πρόσφατα στη Μόσχα οργανώθηκε συνάντηση εκπροσώπων Γενικών Επιτελείων των ενόπλων δυνάμεων χωρών, που γειτονεύουν με τις ταραγμένες περιοχές.
«Προσπαθούν να σωθούν οι άνθρωποι όχι από το καθεστώς του Άσαντ, αλλά από τους ενόπλους του Ισλαμικού Κράτους, που κατέλαβε τις περιοχές τους και οργανώνει τερατώδεις διώξεις», είπε σε μια αποστροφή των δηλώσεών του προς τους δημοσιογράφους στο Βλαδιβοστόκ, σημειώνοντας την κατανόηση και του καθεστώτος Άσαντ για την ανάγκη ο συντονισμός του αντιτρομοκρατικού αγώνα να προχωρήσει παράλληλα με πολιτικές αλλαγές, συνεργασία με την υγιή αντιπολίτευση, πραγματοποίηση πρόωρων εκλογών στη χώρα κ.ο.κ. «Όμως αυτός είναι ένας εσωτερικός συριακός διάλογος, δεν επιθυμούμε τίποτα να επιβάλουμε», κατέληξε ο Ρώσος ηγέτης.
Λίγο πριν είχε εκτενώς αναφερθεί στην κρίση, που πλήττει την Ευρώπη από τις ροές νέων προσφύγων από τη Συρία και άλλες ισλαμικές χώρες.
Ιδού η πλήρης απάντηση του Β.Πούτιν σε Ρώσους δημοσιογράφους για το θέμα της προσφυγικής κρίσης:
«Το έχουμε πει αυτό πολλές φορές και προ καιρού. Θεωρώ ότι είναι απολύτως αναμενόμενη η κρίση. Αν ανοίξετε τα αρχεία θα το δείτε ότι στη Ρωσία κι εγώ προσωπικά έτσι λέγαμε. Ότι θα υπάρξουν μεγάλα, τεράστιας έκτασης προβλήματα, εάν οι ούτως καλούμενοι «δυτικοί εταίροι μας» συνεχίσουν να ακολουθούν την λανθασμένη, όπως πάντοτε λέω, πολιτική τους, ειδικά στις περιοχές της Μέσης Ανατολής, του μουσουλμανικού κόσμου και της Βόρειας Αφρικής, την οποία συνεχίζουν ουσιαστικά έως τώρα. Ποια είναι αυτή η πολιτική; Η επιβολή των δικών τους κριτηρίων, χωρίς να υπολογίζουν ούτε τις ιστορικές, ούτε τις θρησκευτικές, εθνικές και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες αυτών των περιοχών. Είναι πρώτα απ' όλα φυσικά η πολιτική των Αμερικανών εταίρων μας, η Ευρώπη τυφλά την ακολουθεί, στο πλαίσιο των λεγόμενων συμμαχικών υποχρεώσεων και μετά η ίδια φέρει το βάρος. Με έκπληξη παρακολουθώ πώς ορισμένα αμερικανικά ΜΜΕ επικρίνουν την Ευρώπη για υπερβάλλουσα σκληρότητα ως προς τους πρόσφυγες. Όμως οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία τέτοια επιβάρυνση από αυτές τις ροές, ενώ η Ευρώπη, τυφλά όπως πιστεύω, ακολουθώντας τις οδηγίες φθάνει να κουβαλά μόνη της το βάρος. Δεν τα λέω αυτά για να πω πόσο έξυπνοι είμαστε εμείς και πόσο κοντόθωροι αποδείχθηκαν οι εταίροι μας, δεν θέλω κάποιον να παρατηρήσω, αλλά να καταλάβουμε τί θα κάνουμε. Η απάντηση είναι επίσης πολύ απλή. Πρέπει πρώτον από κοινού και θέλω να το υπογραμμίσω, από κοινού, να πολεμήσουμε την τρομοκρατία, τον εξτρεμισμό όλων των ειδών και πρώτα απ' όλα στις προβληματικές χώρες. Μετά την επίλυση αυτού του καθοριστικού προβλήματος – και χωρίς τη λύση του γενικά είναι αδύνατο να προχωρήσουμε πιο κάτω – γιατί πώς θα πάμε παραπέρα για παράδειγμα στις περιοχές, που ελέγχονται από το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος; Είναι αδύνατο. Οι άνθρωποι τρέχουν από εκεί να σωθούν. Εξοντώνουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, καταστρέφουν μνημεία του πολιτισμού, καίνε ή αποκεφαλίζουν ζωντανούς ανθρώπους. Πώς να ζήσεις εκεί; Είναι φυσικό που οι άνθρωποι τρέχουν από εκεί να σωθούν. Πρώτο, λοιπόν , πρέπει μαζί και αποτελεσματικά να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία. Δεύτερον να ενισχύσουμε την οικονομία και τον κοινωνικό τομέα αυτών των χωρών και μόνο μ' αυτόν τον τρόπο, αντιμετωπίζοντας με σεβασμό την ιστορία, τις παραδόσεις, τη θρησκεία των λαών αυτών των χωρών, αποκαθιστώντας τη λειτουργία του κράτους και παρέχοντας μεγάλης κλίμακας οικονομική και πολιτική βοήθεια. Αν ενώσουμε τις προσπάθειές μας προς αυτήν την κατεύθυνση, τότε θα πετύχουμε θετικό αποτέλεσμα».

Λέξεις Κλειδιά: Πούτιν,Ομπάμα,Ισλαμικό κράτος,πρόσφυγες,Άσαντ