15.08.2010 11:17
Διπλασιάστηκε η θνησιμότητα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε στον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέτνεφ ότι θα στείλει βοήθεια για την καταπολέμηση των πυρκαγιών που μαίνονται στη Ρωσία, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν, ο Ομπάμα δήλωσε στον Μεντβέντεφ ότι «οι ΗΠΑ απαντούν στην έκκληση της Ρωσίας για τεχνική βοήθεια, προκειμένου να καταπολεμήσει τις πυρκαγιές», διευκρίνισε η αμερικανική προεδρία σε ανακοίνωσή της.

 

Εξάλλου, ο ρωσικός Τύπος και το διαδίκτυο είναι γεμάτα μαρτυρίες για την επικίνδυνη δαχείριση, από μέρους της κυβέρνησης, της κρίσης που έχει προκαλέσει ο καύσωνας, ενώ υπάρχουν και κατηγορίες ότι δεν αναφέρονται όλοι οι θάνατοι που οφείλονται στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η εφημερίδα «Tvoi Den» αναφέρει σε προχθεσινό της φύλλο ότι το Τμήμα Υγείας της Μόσχας απαγόρευσε στους γιατρούς να διαγνώσκουν «θερμοπληξία», για να απαλύνουν «τα στατιστικά των θανάτων που συνδέονται με τον καύσωνα». Πολλοί γιατροί, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, όταν ερωτήθηκαν από το πρακτορείο Interfax επιβεβαίωσαν αυτή την πληροφορία. «Μας εξήγησαν ότι τα στατιστικά στοιχεία για τη θερμοπληξία στη Μόσχα ξεπερνούν κάθε όριο», δήλωσε ένας γιατρός. «Υπήρξε προφορική διαταγή. Ακόμα κι αν η θερμοκρασία πέσει, η εντολή ισχύει μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου». «Δεν υπάρχει τέτοια εντολή», δηλώνει από τη μεριά της μία υπεύθυνη του Τμήματος Υγείας της Μόσχας, όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, αν και η υπηρεσία αρνήθηκε να δώσει τα στατιστικά στοιχεία για τους θανάτους που καταγράφηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στη Μόσχα.

Αύξηση κατά 50%

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Αντρέι Σελτσόφσκι, επικεφαλής του Τμήματος Υγείας, είχε παραδεχθεί ότι υπάρχει αύξηση της θνησιμότητας τουλάχιστον κατά δύο φορές. «Εάν στο παρελθόν είχαμε καθημερινά στη Μόσχα 360-380 θανάτους, τώρα είναι περίπου 700», είχε δηλώσει στο πρακτορείο Intefax. Το ρωσικό Υπουργείο είχε επιπλήξει τον Σελτσόφσκι για τις δηλώσεις του, υπογραμμίζοντας ότι τα στοιχεία για τον Ιούλιο του 2010 δεν θα είναι διαθέσιμα παρά μετά τις 20 Αυγούστου. Όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια του το Γαλλικό Πρακτορείο από τις υπηρεσίες της Μόσχας, ο αριθμός των θανάτων στην πόλη αυξήθηκε τον Ιούλιο κατά 50% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι και έφτασε περίπου τους 5.000. Πάντως, σύμφωνα με τον Άντον Αβντέιεφ, υπεύθυνο του συνδικάτου εργαζομένων σε γραφεία τελετών, «τα πτώματα παραμένουν στα σπίτια για 10 με 12 ημέρες, διότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα αυτοκίνητα» για τη μεταφορά τους στο νεκροτομείο.

Βάλσαμο οι βροχοπτώσεις

ΠΑΝΤΩΣ, η Μόσχα δροσίστηκε από τις ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, ωστόσο η θερμοκρασία αναμένεται να σκαρφαλώσει και πάλι σε επίπεδα άνω των 30 βαθμών Κελσίου, ενώ χιλιάδες πυροσβέστες εξακολουθούν να αγωνίζονται κατά των δασικών πυρκαγιών στη δυτική Ρωσία. Η ρωσική πρωτεύουσα είναι επίσης απαλλαγμένη από τον καπνό, παρά μια ελαφριά μυρωδιά καμένου. Στο μέτωπο των δασικών πυρκαγιών, περί τα 800.000 στρέμματα εξακολουθούσαν να φλέγονται τα τελευταία 48ωρα, κυρίως γύρω από την πυρηνική εγκατάσταση του Σαρόφ, σε απόσταση 500 χιλιομέτρων ανατολικά της Μόσχας. Η ρωσική κυβέρνηση έχει κάνει τον απολογισμό των 8.000.000 στρεμμάτων που κάηκαν κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων και της κατακόρυφης πτώσης της συγκομιδής εξαιτίας του καύσωνα, δεν έχει όμως ακόμη κάνει τον απολογισμό των συνεπειών του καύσωνα, ο οποίος μόνο στην περιοχή της Μόσχας προκάλεσε το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

Το πρακτορείο Interfax μετέδωσε την πληροφορία ότι τα νοσοκομεία της Μόσχας έχουν λάβει εντολή να μην αναγράφουν πλέον τον όρο «θερμοπληξία» ως αίτιο θανάτου. Η υπηρεσία Υγείας της Μόσχας επικρίθηκε πριν από λίγες ημέρες από το υπουργείο Υγείας, διότι ανακοίνωσε ότι οι θάνατοι στην περιοχή της ρωσικής πρωτεύουσας διπλασιάσθηκαν, εξαιτίας της ζέστης και των καπνών που έπνιξαν την περιοχή της Μόσχας.

 

 

πηγή: ΣΗΜΕΡΙΝΗ
 

Λέξεις Κλειδιά: Ομπάμα,Ρωσία,θερμοπληξία,βροχοπτώσεις,νοσοκομεία,θνησιμότητα