15.08.2010 11:31
Αναγκαίος ο συντονισμός Δημήτρης Ουζουνίδης

Το ρωσικό υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτακτων Περιστατικών ανακοίνωσε ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν το μέγεθος των πυρκαγιών και ότι έσβησαν οι φωτιές σε δασώδεις περιοχές μολυσμένες από το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ το 1986. Ακόμη, ο διευθυντής της ρωσικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Ρόμαν Βίλφραντ, δήλωσε ότι ο καύσωνας θα σταματήσει την επόμενη βδομάδα.

 

Ωστόσο, επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος παραμένει μεγάλος, διότι εκατοντάδες πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται στη χώρα, από τις οποίες ορισμένες εκδηλώθηκαν κοντά στις μολυσμένες από ραδιενέργεια περιοχές. Οι ίδιοι προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος να επανέλθει το γκριζοκίτρινο τοξικό νέφος στη Μόσχα σήμερα και αύριο, στην περίπτωση που αλλάξει η κατεύθυνση των ανέμων.

Ορισμένοι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το ραδιενεργό νέφος, εφόσον σχηματιστεί, ίσως εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες ανάλογα με την κατεύθυνση των ανέμων και ίσως σταθεί η αιτία για την αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου, για γενετικές ανωμαλίες και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Ωστόσο, οι ρωσικές αρχές καθησυχάζουν, ανακοινώνοντας ότι έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι πυρκαγιές να μην προκαλέσουν ραδιενεργό νέφος και να μην εξαπλωθούν σε πυρηνικές εγκαταστάσεις και ότι οι μετρήσεις δε δείχνουν αύξηση του επιπέδου ραδιενέργειας.

Οι Ρώσοι καλούνται πλέον να κάνουν απολογισμό των θυμάτων και του μεγέθους της καταστροφής από τις πυρκαγιές. Επισήμως τα θύματα είναι 54, αλλά, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, οι νεκροί από τις πυρκαγιές, σε συνδυασμό με το νέφος και τον καύσωνα, ανέρχονται σε εκατοντάδες.

Στη Ρωσία, η κυβέρνηση και οι αρχές κατηγορήθηκαν από εξοργισμένους κατοίκους και περιβαλλοντικές οργανώσεις για μια σειρά παραλείψεων, όπως η απουσία συστήματος έγκαιρης ειδοποίησης για την πρόκληση πυρκαγιών και η έλλειψη ζωνών αντιπυρικής προστασίας, μη καθαρισμό των δασών και των τεράστιων εκτάσεων τύρφης, η οποία καίγεται εύκολα, για βλάβες στα πυροσβεστικά οχήματα, για κωλυσιεργία στην αποστολή οχημάτων και στην απογείωση αεροπλάνων ώστε να κατασβέσουν εγκαίρως πυρκαγιές.

 

Ζητούν στόλο πυροσβεστικών αεροπλάνων

Ολες αυτές οι παραλείψεις αποδεικνύουν ότι η ρωσική κρατική μηχανή ήταν ανέτοιμη να αντιμετωπίσει την πύρινη λαίλαπα. Το πάθημα των Ρώσων θα μπορούσε να αποτελέσει δίδαγμα για την ΕΕ, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει δημιουργήσει ένα αξιόπιστο ενιαίο σύστημα αντιμετώπισης πυρκαγιών και άλλων καταστροφών.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», η ενιαία πυροσβεστική δύναμη της ΕΕ περιορίζεται σε δύο αεροσκάφη, τα οποία έχουν νοικιαστεί από τη Γαλλία και είναι σταθμευμένα στην Μπαστιά στην Κορσική, και υπάρχει και κέντρο συντονισμού των πυροσβεστικών επιχειρήσεων στις Βρυξέλλες με σύστημα τηλεπικοινωνίας και πολλές οθόνες που δείχνουν την πρόγνωση του καιρού στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Η ομάδα συντονισμού πραγματοποιεί τηλεδιασκέψεις ανά εβδομάδα και οι ειδικοί κάθε κράτους-μέλους ανταλλάσσουν πληροφορίες. Πέρσι τα δύο αεροπλάνα ανταποκρίθηκαν σε έξι καλέσματα για βοήθεια στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Πορτογαλία και την Ιταλία και σε μια περίπτωση πραγματοποίησαν 52 ρίψεις νερού μέσα σε τέσσερις ώρες.

Το ετήσιο κόστος για το πρόγραμμα ανέρχεται στα τριάμισι εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία το ένα καλύπτεται από τη Γαλλία. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται αυτό το φθινόπωρο και η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επίτροπος της ΕΕ για τη Διεθνή Συνεργασία, θα παρουσιάσει σχέδιο για το μέλλον της ενιαίας πυροσβεστικής δύναμης της ΕΕ το Νοέμβριο. Στην κατεύθυνση αυτήν, πυκνώνουν οι φωνές στην ΕΕ που ζητούν τη δημιουργία στόλου πυροσβεστικών αεροπλάνων που θα σπεύδουν για να σβήνουν πυρκαγιές σε κάθε κράτος-μέλος. Ωστόσο, από την ΕΕ εξετάζεται η πρόταση να παραμείνει μικρό σε μέγεθος το σύστημα συντονισμού και να μη δημιουργηθεί στόλος αεροπλάνων με το επιχείρημα ότι το παρόν σύστημα, αν και μικρό σε μέγεθος, ήταν αποτελεσματικό και ότι το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την κατάσβεση των πυρκαγιών θα πρέπει να έχει η κυβέρνηση κάθε κράτους-μέλους, ενώ ο ρόλος της ΕΕ πρέπει να παραμείνει βοηθητικός.

Τα στοιχεία που προκύπτουν από τις πυρκαγιές στην ΕΕ δείχνουν τουλάχιστον ότι ο συντονισμός μεταξύ των «27» είναι απαραίτητος ώστε να αποστέλλονται άμεσα πυροσβέστες, αεροπλάνα και άλλα οχήματα. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών, το οποίο υπάγεται στην Κομισιόν, αποτεφρώθηκαν 575.000 εκτάρια γης στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία μόνο το 2007.

Πάντως, τα δύο αεροπλάνα αναμένεται να ανταποκριθούν και φέτος σε αιτήματα για βοήθεια. Δεκάδες πύρινα μέτωπα εκδηλώνονται στην ΕΕ αυτές τις ημέρες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στην Πορτογαλία, όπου δύο πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους στη μάχη για την κατάσβεση δεκάδων πυρκαγιών. Οι φωτιές απειλούν δύο μεγάλα φυσικά πάρκα. Από τις αρχές Ιουλίου έχουν εκδηλωθεί περισσότερες από χίλιες εστίες φωτιάς. Κάθε καλοκαίρι οι πυρκαγιές καίνε πολύ μεγάλες εκτάσεις δάσους και θάμνων. Πέρσι, αποτεφρώθηκαν 85.000 εκτάρια και το 2008 έγιναν στάχτη πάνω από 300.000 εκτάρια.

 

 

πηγη: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Λέξεις Κλειδιά: ρωσικό,Μόσχα,συντονισμός,πυρκαγιές.,παραλείψεις,λαίλαπα.,πρόγραμμα