17.09.2015 14:18
Ενθουσιώδης η υποδοχή και η περιοδεία του Λυκείου Ελληνίδων Λάρισας στη Ρωσία Θανάσης Αυγερινός

Το Λύκειο των Ελληνίδων της Λάρισας συμμετείχε στις φετινές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 868 χρόνων από την ίδρυση της πόλης της Μόσχας από τον Πρίγκηπα Γιούρι Νταλγκαρούκι. Μετά από προετοιμασία ενός χρόνου, το γεγονός αυτό γιορτάστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με πληθώρα εκδηλώσεων, ενώ το Λύκειο περιόδευσε και σε άλλες πόλεις της Ρωσίας, πληρώνοντας μέρος των εξόδων με δικά του οικονομικά μέσα.

 

Η επιθυμία των Ρώσων για συμμετοχή της Ελλάδας και η επιλογή του Λυκείου των Ελληνίδων ύστερα από ενδελεχή έρευνα στο ιστορικό των δράσεων του, ήταν ιδιαίτερα τιμητική για το Λύκειο της πόλης μας, δήλωσε ο υπεύθυνος της αποστολής και καθηγητής χορού Δημήτρης Τσιπλιακούλης. Το Λύκειο των Ελληνίδων της Λάρισας με την ωριμότητα και την εμπειρία που διαθέτει έδωσε μια ανεπανάληπτη παράσταση παρουσία πολλών αξιωματούχων της ρωσικής κυβέρνησης και λοιπών επισήμων, με εκπροσώπηση της ελληνικής πλευράς μόνο σε επίπεδο μορφωτικού συμβούλου της Πρεσβείας μας στη Μόσχα.

Όλοι χωρίς εξαίρεση οι εκπρόσωποι των διοργανωτών έδωσαν πολλά συγχαρητήρια  στον υπεύθυνο και τα μέλη της αποστολής, εκφράζοντας το θαυμασμό τους για το Λύκειο και αναγνωρίζοντας ότι η επιλογή τους ξεπέρασε κάθε προσδοκία και τους δικαίωσε απόλυτα. Εξήραν το Λύκειο των Ελληνίδων για την ποιότητα και τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζει την παράδοση της χώρας μας και δήλωσαν  εντυπωσιασμένοι από τις φορεσιές και τα κοσμήματα που τις κοσμούν.

Το Λύκειο των Ελληνίδων μετά τις γιορτές της Μόσχας  αναχώρησε για το Βλαντίμιρ, την παλαιότερη πόλη της Ρωσίας και πρωτεύουσά της κατά τον Μεσαίωνα. Εκεί έδωσε άλλη μια εκπληκτική παράσταση και οι πολίτες του Βλαντίμιρ υποδέχθηκαν τον ελληνικό παραδοσιακό πολιτισμό με μεγάλο ενθουσιασμό. Στη συνέχεια, η αποστολή του Λυκείου των Ελληνίδων ταξίδεψε για το Μούρομ, άλλη μεγάλη και παραδοσιακή πόλη της Ρωσίας. Στο δημοτικό θέατρο της πόλης το Λύκειο των Ελληνίδων γνώρισε την αποθέωση από το κοινό παρουσιάζοντας την παράδοση της χώρας μας. Στο τέλος της παράστασης ο Δήμαρχος της πόλης αναφέρθηκε με πολύ κολακευτικά λόγια για το Λύκειο των Ελληνίδων και τον πολιτισμό της Ελλάδας. Ο Δήμαρχος του Μούρομ παρέθεσε γεύμα στην αποστολή του Λυκείου των Ελληνίδων σε μεσαιωνικό διατηρητέο κτήριο το οποίο ήταν Λέσχη των ευγενών τον 17ο αιώνα.

Τέλος  το Λύκειο των Ελληνίδων επέστρεψε στο Βλαντίμιρ, όπου έδωσε άλλες δύο παραστάσεις. Η πρώτη έγινε στο μεσαιωνικό διατηρητέο θέατρο της πόλης στο πλαίσιο της γιορτής των καρπών της νέας χρονιάς. Το Λύκειο των Ελληνίδων συμμετείχε από κοινού σε παραστάσεις με σχήματα μπαλέτου, κλασικού και σύγχρονου χορού του Βλαντίμιρ, δοκιμάζοντας νέες εμπειρίες και συνεργασίες.

«Σε μια χώρα με τόση μεγάλη παράδοση στο χορό όπως είναι η Ρωσία είναι ιδιαίτερα σημαντικό η δουλειά του Λυκείου των Ελληνίδων να εκτιμάται κατ΄αυτόν τον ενθουσιώδη τρόπο», εκτίμησε ο κ. Τσιπλιακούλης.

Τα μέλη της αποστολής κατά τη διάρκεια της 11ήμερης παραμονής τους δήλωσαν εντυπωσιασμένα από την άριστη φιλοξενία τόσο στη Μόσχα όσο και στην περιοχή του Βλαντίμιρ. Γνώρισαν μια Ρωσία ανοικτή, σύγχρονη και πολύπλευρη αλλά  σεβόμενη απόλυτα την πολιτιστική της κληρονομιά. Διαπίστωσαν πως πρόκειται για μια χώρα με υψηλό πνευματικό επίπεδο και μεγάλη καλλιέργεια, η οποία  δίνει μεγάλη αξία στο χορό και πρωτίστως στον εμπνευστή και δημιουργό κάθε πολιτιστικής εκδήλωσης.

«Τα μέλη της χορευτικής ομάδας του ΛΕΛ έζησαν ιστορικές στιγμές στη Ρωσία, καθώς έγιναν πρεσβευτές της ελληνικής ιδιοσυγκρασίας και κουλτούρας, έννοιες που παρά τις δύσκολες συγκυρίες που βιώνει η χώρα μας παραμένουν αναλλοίωτες. Συνέβαλαν με τον τρόπο τους στην ισχυροποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο ομόθρησκων χωρών», κατέληξε ο κ. Τσιπλιακούλης.   

"Είδαμε τεράστια βιβλιοπωλεία με χιλιάδες επισκέπτες. Απορούμε γιατί αυτή η εικόνα για τη Ρωσία δεν είναι επαρκώς ορατή στην Ελλάδα...", μας είπαν επιλέξει μέλη της αντιπροσωπείας, που διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι πόσο στρεβλή είναι κάποιες φορές η εικόνα, που διαμορφώνουμε για τα πράγματα και φιλικές για την Ελλάδα χώρες, όπως η Ρωσία.

 

Λέξεις Κλειδιά: Νταλγκαρούκι,λύκειο Ελληνίδων,Τσιπλιακούλης,Βλάντιμιρ,χορός,λύκειο Ελληνίδων Λάρισας,Λάρισα