16.08.2010 08:04
Παναγία Σουμελά ύστερα από 88 χρόνια. Ιστορική λειτουργία. Θανάσης Αυγερινός

Τη σημαντικότερη ημέρα από το 1922 έζησε χθες το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, όπου για πρώτη φορά στα χρονικά λειτούργησε σε αυτό Οικουμενικός Πατριάρχης. Ηταν όμως και η πρώτη φορά ύστερα από 88 χρόνια και μετά την αναγκαστική εγκατάλειψη και καταστροφή του που ξανακούστηκε με τον πιο επίσημο τρόπο η ορθόδοξη θεία λειτουργία στη μονή και αντήχησε στον αφοπλιστικής φυσικής ομορφιάς περίγυρό της.

Μήνυμα ειρήνης από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο
«Ηρθαμε ως άγγελοι ειρήνης και φιλίας», είπε στο κήρυγμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχαριστώντας όσους συνετέλεσαν στην υλοποίηση αυτού του ονείρου, που έγινε πραγματικότητα με απόφαση του Τούρκου υπουργού Πολιτισμού Ερτουγρούλ Γκιουνάι από τον περασμένο Μάιο.

«Οι τυχεροί που παρακολούθησαν τη λειτουργία στο προαύλιο της μονής ήταν για λόγους ασφαλείας και ελλείψει χώρου μόνο 500 - 600 που είχαν την ειδική άδεια του τοπικού νομάρχη της Τραπεζούντας. Αρκετές ακόμη χιλιάδες (έξι με επτά κατά τους οργανωτές) παρακολούθησαν την τελετή από γιγαντοοθόνες στα ριζά του όρους Μελά. Ανάμεσά τους Πόντιοι και λοιποί προσκυνητές από την Ελλάδα, τη Ρωσία και όλη την πρώην Σοβιετική Ενωση, αλλά και μεμονωμένοι εκπρόσωποι του ποντιακού ελληνισμού από πολλά μέρη του κόσμου. Ξεχωριστή όμως ήταν η παρουσία κυρίως γυναικών με μαντίλες, προφανώς μουσουλμάνες στο θρήσκευμα, που λατρεύουν ωστόσο με την ίδια θέρμη όπως και οι ορθόδοξοι τη θαυματουργή Παναγία.

Παρόντες οι οργανωμένοι ομογενείς του Σαέ με τον πρόεδρό τους Στέφανο Ταμβάκη, βουλευτές από την Ελλάδα και τη Ρωσία με άτυπο επικεφαλής τον Ιβάν Σαββίδη, από τη ρωσική κρατική Δούμα, εμψυχωτή και χρηματοδότη του ετήσιου προσκυνήματος στην Παναγία Σουμελά τα τελευταία χρόνια.

Συλλειτούργησαν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο μητροπολίτης Δράμας Παύλος και ο Ρώσος επίσκοπος Παντόλσκ και βικάριος του Πατριαρχείου Μόσχας Τύχων. Μάλιστα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε την ευχή μία από τις επόμενες χρονιές να συλλειτουργήσει στην Παναγία Σουμελά με τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, αναγνωρίζοντας κατ' αυτόν τον τρόπο και την αδιαμφισβήτητη συμβολή της ρωσικής Εκκλησίας στις πιέσεις που ασκήθηκαν προς την τουρκική ηγεσία έτσι ώστε να επιτευχθεί το ευνοϊκό για όλες τις πλευρές αποτέλεσμα.

Το ιδιαίτερα ενθαρρυντικό φέτος ήταν ότι απομονώθηκαν τα ακραία στοιχεία και από τις δύο πλευρές και αποτράπηκαν έτσι εντάσεις και έκτροπα που είχαν συμβεί προηγούμενες χρονιές και ιδίως πέρυσι. Η πιο ηχηρή από όλες τις απουσίες ήταν εκείνη του νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος είχε ξεκινήσει τη συλλογή ονομάτων έτσι ώστε να γίνει προσκλητήριο νεκρών κατά τη διάρκεια της τελετής, όμως η πρωτοβουλία του αυτή αποδοκιμάστηκε από μεγάλη μερίδα των οργανωτών και πρώτα από όλα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι υπό τις παρούσες συνθήκες θα ήταν ανεπιθύμητη η παρουσία του κ. Ψωμιάδη στην Τραπεζούντα.

Σημαντική για τη σχέση των δύο χωρών χαρακτήρισε την επαναλειτουργία του ναού της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα ο πρωθυπουργός. Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι «αναδεικνύει πνεύμα συνεργασίας» των δύο χωρών.

 

 

πηγή: Ελεύθεροτυπία
 

Λέξεις Κλειδιά: λειτουργία,Παναγία,μοναστήρι,Μήνυμα,Βαρθολομαίος