22.10.2015 17:04
Το 90% αγγίζει σήμερα η δημοτικότητα του Προέδρου Πούτιν Λάμπρος Ζαχαρής

Το γύρο των ρωσικών αλλά και των διεθνών μέσων ενημέρωσης κάνει το γεγονός ότι η δημοτικότητα του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αγγίξει νέα ιστορικά υψηλά της τάξης του 90%. Ειδικότερα ανέρχεται στο 89,9% κα οι δημοσκόποι υποστηρίζουν ότι η ακόμη μεγαλύτερη άνοδος στη δημοτικότητα του Ρώσου ηγέτη οφείλεται στην "επιτυχημένη αντιτρομοκρατική επιχείρηση" στη Συρία, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά.

 

"Νέο ρεκόρ έχει χτυπήσει η δημοτικότητα του Ρώσου Προέδρου καθώς ανέρχεται στο 89,9 % ανεβαζοντας με αυτόν τον τρόπο ακόμη πιο ψηλά, το προηγούμενο μέγιστο που καθορίστηκε τον Ιούνιο 2015 όταν η μέση μηνιαία τιμή ανήλθε στο 89,1 %," τονιζει χαρακτηριστικά η ρωσική εταιρεία δημοσκοπήσεων VTSIOM στην έρευνα που δημοσιοποιήθηκε σήμερα. Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων της εταιρείας πιστεύει ότι το υψηλό επίπεδο αποδοχής του Πούτιν, οφείλεται  στα πρόσφατα γεγονότα στη Συρία, όπου η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία διεξάγει εκστρατεία ενάντια στο ισλαμικό κράτος.

Το γεγονός αυτό, μάλλον έρχεται να επιβεβαιώσει το 26 % των Ρώσων, που στην ίδια δημοσκόπηση  δήλωσε ότι οι συριακές αεροπορικές επιθέσεις ήταν τα πιο σημαντικά γεγονότα της περασμένης εβδομάδας. Άλλες εξελίξεις που ο κόσμος θέρησε σημαντικές για τη ρωσική δημόσια σφαίρα ήταν διάφορα αθλητικά γεγονότα αλλά και η συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημοτικότητα του Πούτιν  ξεπέρασε το πρώτο 80 % περίπου πριν από 18 μήνες, μετά την προσχώρηση της Δημοκρατίας της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Υπενθυμίζεται ότι ο μέσος όρος του Μαρτίου 2014 ήταν 76,2 %, τον Απρίλιο ήταν ήδη 82,2 % και τον Μάιο ήταν 86,2 %.

Παράλληλα στα τέλη Ιουνίου 2015, σύμφωνα με το Κέντρο Levada που θεωρείται αρκετά ανεξάρτητο και εγκυρο στα παοτελεσματά του, το μερίδιο των Ρώσων οι οποίοι είναι ευχαριστημένοι με τη δουλειά του Βλαντιμίρ Πούτιν στην προεδρία είχε ανέλθει στο 89 %. Την ίδια ώρα το 64% πιστεύει ότι οι τρέχουσες πολιτικές των ρωσικών αρχών είναι σωστές, ποσοστό που τυχαίνει να είναι και το υψηλότερο στην ιστορία. Το ποσοστό των Ρώσων οι οποίοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια με το έργο του Πούτιν ήταν μόλις 10%.

Στις αρχές του τρέχοντος μήνα το ίδιο κέντρο δημοσίευσε τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που έδειξε ότι το 72 % των Ρώσων είχε θετική άποψη για τις αεροπορικές επιδρομές στις θέσεις των Τζιχαντιστών στη Συρία. Απεναντίας μόλις το 14% εξέφρασε αρνητική άποψη προς τη συγκεκριμένη πολιτική, ενώ ίδιο ήταν το ποσοστό των ατόμων που δήλωσαν ότι δεν είχαν καμία γνώμη για το θέμα.

Επιπλέον, το 47 % των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να στηρίξει τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Άσαντ, στον αγώνα του εναντίον του Ισλαμικού Κράτους αλλά και στην ένοπλη αντιπολίτευση. Παράλληλα το 28% είπε ότι θα ήταν καλύτερα για τη Ρωσία να μείνει έξω από τη συριακή σύγκρουση, ενώ το 8 % είπε ότι η Ρωσία πρέπει να ενταχθεί στην Δυτική συμμαχία και να αρχίσει την καταπολέμηση του ισλαμικού κράτους καθώς και της συριακής κυβέρνησης.

Λέξεις Κλειδιά: Πούτιν,Συρία,ουκρανία,Κριμαία,ισλαμικό κράτος