02.11.2015 13:58
Άνετη επικράτηση του κυβερνώντος κόμματος σε εκλογές-παρωδία(;) στο Αζερμπαϊτζάν η συντακτική ομάδα

Σάρωσε στις βουλευτικές εκλογές του Αζερμπαϊτζάν το κυβερνών κόμμα του προέδρου Ιλχάμ Αλίγεφ, κερδίζοντας τουλάχιστον 70 από τις 125 έδρες.Τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν μποϊκοτάρει τις εκλογές, καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις.

 

Ωστόσο ο Αλίγεφ θα ήταν πολύ δύσκολο να πέσει, αναφέρουν πολλά διεθνή ΜΜΕ, αφού έχει εδραιώσει την εξουσία του αφότου διαδέχθηκε τον πατέρα του και επί σειρά ετών ηγέτη του Αζερμπαϊτζάν, τον Χεϊντάρ Αλίεφ, το 2003. Κυβέρνησε κατά τη διάρκεια μιας περιόδου κατά την οποία τα αυξανόμενα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και αερίου σήμαναν τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου πολλών πολιτών.

 

Φίμωση των διαφωνούντων καταγγέλλουν ανθρωπιστικές οργανώσεις

Ωστόσο οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση περιστέλλει τις ελευθερίες και φιμώνει τους διαφωνούντες, ενώ η αντιπολίτευση λέει πως αντιμετωπίζει διωγμό, σχεδόν πλήρη στέρηση χρόνου διαφημιστικής προβολής στα μέσα ενημέρωσης και δρακόντειους περιορισμούς όσον αφορά τη διεξαγωγή μιας προεκλογικής εκστρατείας.
Η κυβέρνηση αρνείται τις κατηγορίες και οι δυτικές κυβερνήσεις, οι οποίες φλερτάρουν με την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν καθώς θεωρούν τη χώρα μια εναλλακτική πηγή πετρελαίου και αερίου ώστε να απεξαρτηθούν από τη Ρωσία, χαλιναγωγούν τις επικρίσεις τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα για στρατηγικούς λόγους.
Στο Αζερμπαϊτζάν δραστηριοποιούνται κολοσσιαίες επιχειρήσεις της πετρελαϊκής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων των BP, ExxonMobil και Chevron.
«Καταλάβαμε τις 71 [σ.σ. από τις συνολικά 125] έδρες [του κοινοβουλίου] στις προηγούμενες εκλογές κι έχουμε την ευκαιρία να επαναλάβουμε αυτή τη νίκη και τούτη τη φορά», δήλωσε ο εκτελεστικός γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος Γενί Αζερμπαϊτζάν («Νέο Αζερμπαϊτζάν»), ο Αλί Αχμέτοφ.

 

Μποϊκοτάζ στις εκλογές από την αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση του Αζερμπαϊτζάν—μιας χώρας 9 εκατομμυρίων κατοίκων, που είναι στην πλειονότητά τους Μουσουλμάνοι, ευρισκόμενης ανάμεσα στο Ιράν, τη Ρωσία και την Τουρκία—μποϊκοτάρει τις εκλογές.
«Η προεκλογική περίοδος αμαυρώθηκε από τεράστιες παραβιάσεις. Αυτός είναι ο λόγος που αποφασίσαμε να μην συμμετάσχουμε», δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος Μουσάβατ («Ισότητα»), ο Άριφ Γκατζίλι, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Πολλοί υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφοι έχουν φυλακιστεί φέτος. Ανάμεσά τους είναι η Λεϊλά Γιούνους, η επικεφαλής του Ινστιτούτου για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία, που εδρεύει στο Μπακού, και η Χαντίτζα Ισμαΐλοβα, μια δημοσιογράφος του χρηματοδοτούμενου από την κυβέρνηση των ΗΠΑ Radio Free Europe / Radio Liberty, γνωστή για τα ρεπορτάζ της που εξέθεταν φαινόμενα διαφθοράς στους κόλπους της κυβέρνησης.
Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν καταδίκασαν ή φυλάκισαν τουλάχιστον 35 δημοσιογράφους, ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικούς αντιφρονούντες το 2014 και πρόσθεσε ότι η «εκστρατεία καταστολής συνεχίζεται με ρυθμό που προκαλεί παραζάλη».

 

Δεν στέλνει παρατηρητές ο ΟΑΣΕ

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) είχε καταστήσει σαφές ότι δεν θα στείλει παρατηρητές στις εκλογές διότι οι περιορισμοί που του επέβαλαν οι αρχές καθιστούσαν την αξιόπιστη καταγραφή δεδομένων για τη διαδικασία αδύνατη.
«Καλώ τους ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν να αρχίσουν, μαζί με τους πολίτες τους και με τη διεθνή κοινότητα, έναν ανοικτό και ειλικρινή διάλογο με στόχο να επιστρέψουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος του δικαίου στη χώρα», δήλωσε η Ιζαμπέλ Σάντους, πρόεδρος της επιτροπής για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Σε ορισμένους ξένους δημοσιογράφους, συμπεριλαμβανομένων απεσταλμένων του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, δεν δόθηκε διαπίστευση για να καλύψουν τις εκλογές. Το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν υποστήριξε ότι αντιμετώπιζε τεχνικές δυσκολίες.

 

Μια απρόσμενη ελληνική παρουσία

Επίσκεψη στα εκλογικά τμήματα του Αζερμπαϊτζάν πραγματοποίησε χθες, ο Σίμος Κεδίκογλου, εποπτεύοντας τη διαδικασία των εκλογών ως επίσημος παρατηρητής. Δεν εντοπίστηκε κάτι μεμπτό στη διαδικασία. Η επίσκεψη και η δράση του αυτή, πραγματοποιήθηκε από τον βουλευτή Ευβοίας της ΝΔ, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου  μαζί με μέλη της  διεθνούς  αντιπροσωπείας επίσημων παρατηρητών, (από όσους τελικά δε΄χθηκαν να βρεθούν εκεί) η οποία  είχε την εποπτεία της διαδικασίας των εθνικών εκλογών.

Ο Σίμος Κεδίκογλου συνομίλησε με εκπροσώπους κομμάτων και απλούς ψηφοφόρους  και διαπιστώθηκε,  ότι οι εκλογές διεξήχθησαν χωρία καμία παρατυπία.

 

πηγές: news247, euronews

 

Λέξεις Κλειδιά: Αζερμπαϊτζάν,Αλίγιεφ,ΟΑΣΕ,Κεδίκογλου,εκλογές