Υστερα από διάλειμμα τεσσάρων ημερών, το τοξικό νέφος επέστρεψε το Σαββατοκύριακο στη ρωσική πρωτεύουσα, καθώς η θερμοκρασία σκαρφάλωσε ξανά στους 34 βαθμούς Κελσίου ενώ και οι άνεμοι εξασθένησαν. Η αποπνικτική ατμόσφαιρα δεν περιορίστηκε στη Μόσχα καθώς η πυκνή αιθαλομίχλη κάλυψε μεγάλο μέρος του Βόλγα, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή της ναυσιπλοΐας στην ευρύτερη περιοχή του Νίζνι Νόβγκορντ.
Στο μέτωπο της πυρόσβεσης, χάρη κυρίως στις βροχές των προηγούμενων ημερών, η εικόνα ήταν καλύτερη, με τον αριθμό των εστιών να αγγίζει τις 494. Η νύχτα της Κυριακής υπήρξε ίσως η καλύτερη καθώς πυροσβέστες και στρατός κατόρθωσαν να σβήσουν 252 εστίες. Από χθες το πρωί, εκτός από τα εναέρια και επίγεια μέσα και τους χιλιάδες άνδρες της πυροσβεστικής και του στρατού, ένα νέο «όπλο» προστέθηκε στο μέτωπο της πυρόσβεσης, καθώς για ρίψεις ύδατος χρησιμοποιήθηκαν ειδικά σχεδιασμένα τρένα.
Η κάθετη πτώση της θερμοκρασίας που αναμένεται από το πρωί της Πέμπτης, σε συνδυασμό με τις αναμενόμενες καταιγίδες, κάνει τους επιτελείς να αισιοδοξούν πως το οριστικό τέλος αυτού του εφιάλτη δεν είναι μακριά. Σε αντίθεση με την εμπιστοσύνη και την ελπίδα που γεννά η αλλαγή του καιρού, εκ διαμέτρου αντίθετα είναι τα συναισθήματα των Ρώσων προς τη φερεγγυότητα του κρατικού μηχανισμού, καθώς για μία ακόμα φορά βιώσαν τις παλινδρομήσεις των «υπευθύνων». Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, το χάος στις δηλώσεις τους σχετικά με την εξέλιξη των πυρκαγιών στην πυρηνική ζώνη κοντά στο Τσερνόμπιλ και την εστία που απείλησε το πυρηνικό εργοστάσιο του Σαρόφ. Στη δεύτερη περίπτωση, σε διάστημα τεσσάρων ημερών ακούστηκε αρχικά πως η φωτιά έσβησε, στη συνέχεια πως εξαιτίας ενός κεραυνού αναζωπυρώθηκε και -ύστερα από μια σιγή πληροφόρησης- πως όλες οι ελπίδες εναποτίθενται πλέον στην καταιγίδα.
Κερασάκι στην τούρτα του αλαλούμ, η διακοπή λειτουργίας ιστοσελίδας που πληροφορούσε για την εξέλιξη των πυρκαγιών πλησίον της ζώνης του Τσερνόμπιλ. Η μοναδική αχτίδα αισιοδοξίας προέρχεται από τις μετρήσεις που διενήργησαν Φινλανδοί, Γερμανοί και Γάλλοι, σύμφωνα με τις οποίες τα επίπεδα ραδιενέργειας κυμαίνονται σε φυσιολογικά επίπεδα. Οι Ευρωπαίοι επιστήμονες, ωστόσο, υπογραμμίζουν πως οι μετρήσεις τους έγιναν όταν το τοξικό νέφος είχε υποχωρήσει, με αποτέλεσμα να μην έχουν ακριβή εικόνα για το τι συνέβη την περασμένη εβδομάδα, όταν η αιθαλομίχλη είχε πνίξει πολλές περιοχές της Ρωσίας.
πηγή: Η Καθημερινή