24.11.2015 01:39
Στα γρήγορα από το ρωσόφωνο κόσμο - (24.11.15) η συντακτική ομάδα

Tην οικονομική βιωσιμότητα της κατασκευής ενός εργοστασίου υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα μελετά, ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom σύμφωνα με τα όσα η ίδια ανακοίνωσε χθες.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε μόλις χθες τα σχέδια της Ρωσίας να τριπλασιάσει τις πωλήσεις του υγροποιημένου φυσικού αερίου στην παγκόσμια αγορά αλλά και την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της προμήθειας φυσικού αερίου προς τις χώρες της Ασίας. «Σχεδιάζουμε να αυξήσουμε τις προμήθειές μας στην ασιατική κατεύθυνση από 6% έως 30% σε 128 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα," - τόνισε χαρακτηριστικά ο Ρώσος Πρόεδρος, στο Φόρουμ των χωρών εξαγωγής φυσικού αερίου.

 

Παγώνουν οι εμπορικές σχέσεις Ουκρανίας Κριμαίας καθώς φαίνεται ότι η διακοπή της ηλεκτροδότησης δημιούργησε βαθύτερο ρήγμα στις διμερείς σχέσεις, ηλεκτρίζοντας με άλλο τρόπο την ατμόσφαιρα.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανέστειλε χθες τη μεταφορά φορτίων από και προς την Κριμαία. "Το Υπουργικό Συμβούλιο απαγορεύει προσωρινά τις εμπορευματικές ροές στα σύνορα μεταξύ της Ουκρανίας και της Κριμαίας με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αρσενί Γιατσενιούκ," δηλώνει η υπηρεσία Τύπου.

 

Η δράση του Γιατσενιούκ δεν σταματάει εδώ, καθώς ετοιμάζεται να απαντήσει με αντίμετρα στην καθιέρωση του εμπάργκο τροφίμων της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας από την 1η Ιανουαρίου 2016.

«Θέλω να καταστήσω σαφές ότι οι απειλές της Ρωσίας για το εμπάργκο τροφίμων στα ουκρανικά αγαθά από την 1η Ιανουαρίου παίρνουν παρόμοια απάντηση- καθρέφτη από τις αρχές της Ουκρανίας", δήλωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός . Στη συνέχεια παρέδωσε κατάσταση φορολογικής υπηρεσίας, στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, ωστε να ληφθούν μέτρα για την εφαρμογή των αποφάσεων αυτών.

 

Την πρoμήθεια του αντιπυραυλικού συστήματος S-300 ξεκίνησε η Μόσχα στο Ιράν.

Η πληροφορία επιβεβαιώνεται από τον πρέσβης του Ιράν στη Μόσχα σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim. Επιπλέον τονίζεται ότι Ρωσική ομοσπονδία και Ιράν έχουν υπογράψει συμβόλαιο για την προμήθεια του συγκεκριμένου συστήματος πυραύλων εδάφους - αέρος από τις 9 Νοεμβρίου. «Οι δύο χώρες υπέγραψαν νέο συμβόλαιο και η διαδικασία παροχής του συστήματος άρχισε», δήλωσε ο πρέσβης Μεχντί Σαναέι.

 

Την έξοδο της Ρωσίας από την ύφεση ανακοίνωσε ο Ρώσος Υπουργός οικονομικής ανάπτυξης Αλεξέι Ουλιουκάεφ, ωστόσο πολλά προβλήματα δεν έχουν ακόμα λυθεί.

«Σύμφωνα με τους επίσημους δείκτες, τελείωσε η ύφεση για τη ρωσική οικονομία», δήλωσε  χαρακτηριστικά ο Υπουργός , σύμφωνα με το RIA Novosti. Υπενθυμίζεται ότι η ρωσική οικονομία ήταν σε ύφεση από το περσινό τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία,  με τον πληθωρισμό να αυξάνεται και το ρούβλι να καταρρέει. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,1% το τρίτο τρίμηνο του 2015, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρονιάς σύμφωνα με το AFP, ενώ το δεύτερο τρίμηνο υπήρξε πτώση 4,6%.

 

 

 

Λέξεις Κλειδιά: Gazprom,Μαύρη Θάλασσα,Πούτιν,φυσικό αέριο;,Κριμαία,Ουκρανία,Ιράν,S-300,Ουλιουκάεφ,ρούβλι,Γιατσενιούκ