07.12.2015 20:15
Στα γρήγορα από το ρωσόφωνο κόσμο - (7.12.15) η συντακτική ομάδα

Να μπλοκάρει την επέκταση του  Nord Stream προσπαθεί ο Πρωθυπουργός της Ουκρανίας Α. Γιατσενιούκ. Ο ίδιος μάλιστα έστειλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), σχετικό αίτημα για να παγώσει το έργο.

"Απευθυνόμαστε στους Ευρωπαίους εταίρους μας και πιστεύουμε ότι το έργο θα πρέπει να αποκλειστεί, δεδομένου ότι δεν πληρεί τα συμφέροντα ούτε για την ΕΕ ούτε την Ουκρανία," είπε. "Το έργο αφήνει την Ουκρανία, την Πολωνία και τη Σλοβακία, χωρίς τα δισεκατομμύρια δολαρίων των εσόδων, καθώς και αφήνει την ΕΕ, χωρίς τον ανταγωνισμό στην αγορά φυσικού αερίου, να εξαρτιέται από την Gazprom», συμπλήρωσε ο Γιατσενιούκ.

 

Την ίδια ώρα όπως έγινε γνωστό, η ζώνη ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Ουκρανίας θα τεθεί προσωρινά σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2016, σύμφωνα με την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε μετά τη συνάντηση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας. Νωρίτερα μέσα ενημέρωσης της Ουκρανίας ανέφεραν ότι το Κίεβο έχει ζητήσει επανειλημμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για οικονομική ενίσχυση για την ανακούφιση αρνητικές συνέπειες για την οικονομία από την στροφή προς το ελεύθερο εμπόριο με την ΕΕ και την απαγόρευση εξαγωγών προς τη Ρωσία.

 

Η ρωσική πρεσβεία στην Τουρκία επιβεβαιώνει ότι ο Ρώσος Πρέσβης Αντρέι Κάρποβ μετέβη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος της πρεσβείας, Ιγκόρ Μιτάκοβ.
«Επιβεβαιώνουμε ότι η συνάντηση έλαβε χώρα. Ο πρέσβης συναντήθηκε με τον επικεφαλής του τμήματος Μπουράκ Οζουγεργκίν υπεύθυνου για τις υποθέσεις, θαλάσσιας και αεροπορικής πολιτικής αλλά και των συνόρων. Δεν έχουμε να κάνουμε κάποιες παρατηρήσεις σχετικά με το περιεχόμενο της συνομιλίας τους," τόνισε ο εκπρόσωπος σε μια αρκετά λακωνική δήλωση.

 

Τελειώνει το Πετρέλαιο;. Η παραγωγή πετρελαίου στη ρωσική Αρκτική έως το 2030, σύμφωνα με την αισιόδοξη πρόβλεψη θα φτάσει μόνο έως 18 εκατ τόνους ετησίως, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Βασίλι Μπαγκογιαβλένσκι, Διευθυντή Ερευνών του  Ινστιτούτου Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. "Πιστεύω ότι στα επόμενα 15 χρόνια, έως  το 2030 Η παραγωγή του πετρελαίου δεν θα μας βοηθήσει. Σύμφωνα με τις υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις, το καλύτερο σενάριο είναι ότι το 2030 θα φτάσει τα 18 εκ τόνους, που αποτελεί μόνο το 3,5% της ετήσιας παραγωγής μας ».

 

Το Κίεβο θα μπορούσε να επωφεληθεί από την τρέχουσα διεθνή κατάσταση και να ξεκινήσει ένα νέο γύρο επίθεσης στο Ντονμπας , δηλώνει ο Σεργκέι Ναρούσκιν.

"Υπάρχει κίνδυνος ότι υπό την κάλυψη των πρόσφατων εξελίξεων στη διεθνή αρένα το Κίεβο θα οδηγήσει τα πράγματα σε ένα νέο γύρο αντιπαράθεσης, καθώς οι αρχές του Κιέβου είναι προφανώς ενοχλημένες που τα προβλήματά τους ξεθωριάζουν μακριά από τη διεθνή ατζέντα»,τόνισε μεταξύ άλλων.

 

Μια στρατηγικής σημασία ανταλλαγή ολοκληρώνεται ως το τέλος του έτους. Η Ρωσία θα πάρει εμπλουτισμένο ουράνιο από το Ιράν σε αντάλλαγμα για φυσικό ουράνιο που θα δώσει στο Ιράν. Η παράδοση, θα πρέπει να ολοκληρωθεί αυστηρά εντός αυτής της προθεσμίας, δηλώνουν Ρώσοι αξιωματούχοι. 

 

 

Λέξεις Κλειδιά: Nord stream,Gazprom,Γιατσενιούκ,ουκρανία,Ιραν