06.01.2016 21:23
Χρόνια πολλά στον «Καπετάν Φώτη» που ψαρεύει αμφορείς ! Λάμπρος Ζαχαρής

Ανήμερα της εορτής των Θεοφανείων και ενώ τα Φωτα δεν έχουν τελεστεί ακόμα στη Ρωσία, θυμήθηκα το καράβι '' Καπετάν Φώτης" που σήμερα ...γιορτάζει και πριν από 2 χρόνια έφερε στο φως αρχαίους ελληνικούς αμφορείς κοντά στον Αι Στράτη και στη Λήμνο. Η ιστορία του ψαρά, δεν δημοσιεύτηκε ποτέ καθώς η επικαιρότητα έκοψε το θέμα από το μέσο που εργαζόμουν τότε. Σας την παραθέτω αυτούσια.

 

Μόνο συνηθισμένος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αυτός ο ψαράς, καθώς εκτός από ψάρια, βγάζει και... αμφορείς, από το βυθό της θάλασσας. Ο λόγος για τον 41χρονο Παναγιώτη Καραβέτη, κάτοικο Αλεξανδρούπολης και κυβερνήτη- ιδιοκτήτη του σκάφους «Καπετάν Φώτης 2» που ανακάλυψε την περασμένη εβδομάδα τρεις αρχαίους αμφορείς. Όπως μας εξήγησε εκείνη την ημέρα βρισκόταν με το πλοίο του ανατολικά του Αγίου Ευστρατίου. «'Ηταν απόγευμα, και είχαμε ξανοιχτεί με την μηχανότρατα. Αφού ρίξαμε τα συρόμενα δίχτυα βυθού και όταν στη συνέχεια τα ανασύραμε, μαζί με τα ψάρια βρήκαμε και τους τρεις αμφορείς», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Καραβέτης . «Ο ένας ήταν μικρός και οι άλλοι δύο είχαν ύψος περίπου στο μισό μέτρο» συμπληρώνει, επισημαίνοντας ότι οι αμφορείς έχουν επικάλυψη από πέτρα και δεν μπόρεσε να αντιληφθεί αν υπάρχει κάποια διακόσμηση γύρω από αυτούς».
Ο καπετάνιος παρέδωσε αμέσως τους αμφορείς  στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης.  Ωστόσο δεν αισθάνθηκε έκπληξη όταν τους βρήκε, καθώς το «καπετάν Φώτης 2»είναι η δεύτερη φορά που ανασύρει αρχαία αγγεία από το βυθό. Πριν από λίγο καιρό  ανακάλυψε  και άλλους αμφορείς, νοτιοδυτικά της Λήμνου, και τους παρέδωσε στην Ξάνθη. «Μάλλον προέρχονται από  κάποιο άγνωστο ναυάγιο της αρχαιότητας»,αναφέρει, υποστηρίζοντας  ότι οι ίδιες θαλάσσιοι οδοί χρησιμοποιούνται διαχρονικά από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων.
Γεννημένος στο Πόρτο Λάγος της Ξάνθης και από οικογένεια ψαράδων, σαλπάρει στο Αιγαίο από 15 χρονών. Δουλεύει 5000 ώρες το χρόνο, με πλήρωμα 5 Αυγυπτίων και 2 Έλλήνων. Παράλληλα, εκφράζει το παράπονό του, επειδή δεν μπαίνουν πλέον νέα παιδιά στη δουλειά αυτή αλλά και γιατί «η πολιτεία αγνοεί διαχρονικά την παραγωγική τάξη των αλιέων». «Πρέπει να μας διευκολύνουν με κάποιο τρόπο, διακινούμε το 90% των αλιευμάτων στις ιχθυόσκαλες και αντιμετωπίζουμε και μια δύσκολη κατάσταση λόγω αυξημένων τιμών καυσίμων ». Παράλληλα κάποιες ΜΚΟ κυνηγούν τους ψαράδες γιατί όπως λένε καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον..Ωστόσο παρά τις δυσκολίες, ο ίδιος συνεχίζει να αγωνίζεται. 

 

(Φωτό : 1)Αρχειακή φωτό αμφορεών που έχουν ανακαλυφθεί κατα κααιρούς στο Αιγαίο. 2) Φωτό του Παναγιώτη Καραβέτη, καπετάνιου του πλοίου)

Λέξεις Κλειδιά: αμφορείς,αρχαία Ελλάδα,Θεοφάνεια