28.01.2016 20:47
Μεγάλο ράλι στο πετρέλαιο μετά το μήνυμα της Ρωσίας για «ψαλίδι» στην παραγωγή

Μεγάλη άνοδο, που προσωρινά ξεπέρασε το 6%, καταγράφει η τιμή του πετρελαίου, στον απόηχο των πληροφοριών ότι Ρωσία εξετάζει πρόταση της Σαουδικής Αραβίας για μείωση του όγκου παραγωγής, με στόχο να συρρικνωθεί η υπερπροσφορά και συνεπώς να τονωθεί η τιμή στην παγκόσμια αγορά.

 

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Interfax, ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ, δήλωσε ότι το Ριάντ έχει προτείνει μείωση της παραγωγής αργού έως και 5% σε όλες τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες. Ο κ. Νόβακ σημείωσε ότι οι επαφές βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει συμφωνία για το μέγεθος των δυνητικών μειώσεων.

Σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Νόβακ προσέθεσε μάλιστα ότι υπάρχει πρόταση για ευρεία συνάντηση των πετρελαιοπαραγωγών κρατών εντός και εκτός ΟΠΕΚ, σε επίπεδο υπουργών, και ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να λάβει μέρος. Παρά ταύτα, λίγη ώρα αργότερα οι εκπρόσωποι τεσσάρων χωρών-μελών του ΟΠΕΚ δήλωσαν ότι δεν έχουν γνώση περί σχεδιαζόμενων διαβουλεύσεων με τη Ρωσία.


Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι δηλώσεις του ρώσου υπουργού προκάλεσαν ράλι στην τιμή του πετρελαίου. Το ευρωπαϊκό Brent να κέρδιζε έως και 6,65% λίγο πριν τις 17:00 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, υπερβαίνοντας σε αξία τα 35 δολάρια ανά βαρέλι. Στη συνέχεια ωστόσο έχασε έδαφος, πέφτοντας στη ζώνη του +4% με +5% και πάνω από τα $34.ανά βαρέλι.

Μόλις πριν από μία εβδομάδα πάντως, το Brent φλέρταρε» με τα $27 ανά βαρέλι. Παραπλήσια είναι η εικόνα για τη μεγαλύτερη βορειοαμερικανική ποικιλία, το West Texas, όπου η άνοδος επίσης ξεπερνά το 4%, με την αξία του βαρελιού να κινείται στη ζώνη των τα 34 δολαρίων.

Το Brent έχει χάσει περίπου 70% της αξίας του από το καλοκαίρι του 2014, καθώς η σχιστολιθική επανάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αυξήσει δραματικά την παραγωγή σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αλλαγή έχει προκαλέσει δημοσιονομικούς και γεωπολιτικούς τριγμούς σε πολλές περιοχές που στηρίζονται σε ενεργειακές εξαγωγές, από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης έως τη Μέση Ανατολή.

Το μέγεθος του προβλήματος έγινε ακόμα μεγαλύτερο την προηγούμενη εβδομάδα, όταν το Ιράν – ελεύθερο από κυρώσεις – επέστρεψε στην παγκόσμια αγορά και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αυξήσει τις πετρελαϊκές εξαγωγές του κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ανά ημέρα έως τις αρχές του 2017. Με αφορμή τις κινήσεις του Ιράν, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προειδοποίησε πριν από λίγες ημέρες ότι υπάρχει κίνδυνος η αγορά να «πνιγεί» από την υπέρμετρη παραγωγή.

Σε παλαιότερες κρίσεις υπερπαραγωγής, η Σαουδική Αραβία λειτουργούσε ως «φρένο» στην υποτίμηση του αργού μειώνοντας τη δική της παραγωγή, όμως αυτή τη φορά όλοι οι «παίχτες» συνεχίζουν να παράγουν πετρέλαιο με ιστορικά υψηλούς ρυθμούς, καθώς φοβούνται ότι διαφορετικά θα χάσουν το μερίδιό τους στην κορεσμένη αγορά.

Η προσέγγιση μεταξύ Μόσχας και Ριάντ είναι η πρώτη ένδειξη ότι υπάρχει ενδεχόμενο συμφωνίας για περιστολή της παραγωγής.

Πηγή: skai.gr
 

Λέξεις Κλειδιά: πετρέλαιο,ρούβλι,Νόβακ,Σαουδική Αραβία,Ριαντ