18.02.2016 05:25
Η βίζα διώχνει Ρώσους τουρίστες Λάμπρος Ζαχαρής

Απαισιόδοξοι στις προβλέψεις τους για το 2016 είναι οι παράγοντες της τουριστικής αγοράς οι οποίοι βλέπουν περαιτέρω μείωση των τουριστικών ροών από τη Ρωσία. Την ώρα που η Τουρκία χάνει χιλιάδες Ρώσους Τουρίστες λόγω της έντασης στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, δεν φαίνεται να τους κερδίζει η Ελλάδα .Όπως λένε όλοι οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό φορείς, ο λόγος αφορά στις γραφειοκρατικές διαδικασίες της έκδοσης βίζας.

 

Ο νέος μεγάλος πονοκέφαλος για τους τουρίστες είναι τα δακτυλικά αποτυπώματα που πρέπει να δίνουν από τον Σεπτέμβριο του 2015 για την εκδοση βίζας για Ελλάδα. Όπως επισημαίνει ο Γιώργος Ακριτίδης επικεφαλής του γραφείου Αmbotis στην “Αγορά”, είναι απορίας άξιο “ποιος θα ταξιδέψει 1000 και 2000 χιλιόμετρα από τη ρωσική επαρχία για να δώσει αποτυπώματα. Αν δεν ανοίξουν περισσότερα visa centre οι ροές θα μειωθούν κι άλλο”.
“Για πρώτη φορά είδαμε από το Υπουργείο Τουρισμού μια σοβαρή προσπάθεια, ωστόσο υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις και ο χρόνος τελειώνει καθώς μόνο 1, 5 μήνας απομένει μέχρι την έναρξη της τουριστικής σεζόν, υποστηρίζει στην '”Αγορά” ο Δημήτρης Χαριτίδης επικεφαλής της Tez tour Ελλάδος. Όσα visa centre και να ανοίξουν αν δεν υπάρξουν προσλήψεις προσωπικού στα προξενεία που θα διεκπεραιώνουν τα χαρτιά δεν πρόκειται να γίνει τίποτα.Η αγορά δεν θα ανακάμψει .Χρειαζόμαστε 70- 80 άτομα ενώ σήμερα υπάρχουν μόνο 10. Αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμέυσεις της θα δεχθεί τεράστιο πλήγμα στο κύρος της, καθώς οι Ρώσοι tour operators θα χάσουν πολλά χρήματα ειδικά εν μέσω του Ετους Ελλάδας -Ρωσίας 2016”. συμπληρώνει.
“Συγγενείς από τη Μόσχα πήραν τον Ιούνιο βίζα μία μέρα πριν έρθουν στην Ελλάδα,με μεγάλη προσπάθεια και ταλαιπωρία. Άλλοι απευθύνθηκαν στην Ιταλία και πήραν βίζα για 3 έτη”, μας λεει ο  Χρυσόστομος Χρηστίδης
“Αν καταφέρουμε να πιάσουμε τα περσινά ποσοστά των ροών θα είμαστε ευχαριστημένοι. Πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ισπανίας, όπου οι άνθρωποι των προξενείων λαμβάνουν δακτυλικά αποτυπώματα κατ' οίκων των τουριστών.  “δηλώνει ο Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος ξενοδοχείων Ηρακλείου Κρήτης. Οι άνθρωποι του τουρισμού συμφωνούν ότι Ιταλία, Ισπανία και Κύπρος έχουν πολύ πιο απλοποιημένα συστήματα από το ελληνικό και ότι ελπίδα όλων είναι να ανακάμψει το ρούβλι γιατί αλλιώς ο εξωτερικός τουρισμός της Ρωσίας θα παρουσιάσει πτώση στο μισό και στο τέλος θα μοιραστούμε 1.000.000 τουρίστες με πολλά κράτη, έναντι των οποίων η Ελλάδα χάνει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα λόγω των δυσχεριών της γραφειοκρατίας.
Βολές προς το Προξενείο για την πολιτική του εξαπολύει και ο Γιούρι Μπουτούνιν, δ/ντής του Γραφείου τύπου της Ένωσης Δημοσιογράφων Ρωσίας, που δηλώνει στην “Αγορά” :"Συνεργαζόμαστε με όλα τα προξενεία και τα βίζα σέντρ όλων των χωρών και ειδικά με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Μόσχα έχουμε τα συχνότερα προβλήματα κι αυτό είναι πολύ θλιβερό. Οι θεωρήσεις εκδίδονται την τελευταία στιγμή με κίνδυνο κανείς να χάσει ή και να χάνει την πτήση του, υπάρχει δυστοκία στην έκδοση πολλαπλών και μακρόχρονων θεωρήσεων, πολύ μεγαλύτερη από ό,τι σε άλλα Προξενεία Σένγκεν, που δεν είναι τόσο "σφιχτά", κάθε άλλο μάλιστα, χώρια, που είναι αφιλόξενη η όλη διαδικασία, με αυστηρή λίστα και έλεγχο στην είσοδο του Προξενείου, λες και είναι εγκληματίες αυτοί που το επισκέπτονται. Τα πράγματα χειροτέρευσαν πολύ τα τελευταία χρόνια με την αλλαγή της ηγεσίας του Προξενείου κι αυτό δεν βοηθάει καθόλου την εικόνα της Ελλάδας."
Την ίδια ώρα σε ρωσικά ΜΜΕ, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Ρωσίας Ντμίτρι Γκόριν εξηγεί ότι αν διατηρηθεί ως το καλοκαίρι η απαγόρευση για Τουρκία, προβλέπεται αύξηση ενδιαφέροντος για Ιταλία, Ισπανία, Μαυροβούνιο, Κροατία σημειώνοντας ότι Ισραήλ, Βουλγαρία και Ινδία ανακοίνωσαν προσφορές και εκπτώσεις για τους Ρώσους τουρίστες, χωρίς να κάνει την παραμικρή αναφορά στην Ελλάδα. Παράλληλα, ο επικεφαλής του αρμόδιου οργανισμού "Rostourism" Ολέγκ Σαφόνοφ λέει ότι το 2016 η μείωση στον εξωτερικό τουρισμό, θα είναι τουλάχιστον 40 % λόγω πτώσης ρουβλίου και ότι στρατηγικό είναι το ενδιαφέρον της χώρας να αναπτύξει τον εσωτερικό τουρισμό.

 

πηγή: Εφημερίδα Αγορά 13-2- 2016

Λέξεις Κλειδιά: βίζες,θεωρήσεις,Προξενείο