27.04.2016 12:50
"Κριμαία. Ο δρόμος προς την πατρίδα". Θράσος Ευτυχίδης

Κινοκριτικός δεν είμαι. Είμαι από τους ανθρώπους πιστεύω που μελέτησαν και από κοντά τα γεγονότα που συνέβησαν και συμβαίνουν στην Ουκρανία από το Νοέμβριο του 2013 μέχρι και σήμερα.

Είμαι από αυτούς που εξ αρχής υπερασπίστηκαν το δικαίωμα στην προβολή της ταινίας. Είναι και αυτό ένα είδος έκφρασης και δεν θα πρέπει να απαγορεύεται. Την ανάρτησα στο μπλόγκ μου. Σήμερα, την είδα για τέταρτη φορά, αλλά για πρώτη φορά με ελληνικούς υπότιτλους.

Λένε ότι την ιστορία, την γράφουν οι νικητές. Κάτι τέτοιο κατά την άποψή μου επιχειρεί με την ταινία του «Κριμαία. Ο δρόμος προς την Πατρίδα» ο Αντρέϊ Κοντράσοφ. Η ταινία περιγράφει τον τρόπο που σύμφωνα με τη ρωσική άποψη η Κριμαία ενώθηκε και πάλι με τη Ρωσία. Την ίδια στιγμή υπάρχει και η άλλη άποψη που δεν παρουσιάζεται στην ταινία, η Ουκρανική,  που μιλάει για απόσχιση εθνικού της εδάφους.

Θεωρώ λάθος την επιλογή της ταινίας για ένα φεστιβάλ ρωσικού κινηματογράφου. Αλλοίμονο, αν μια τέτοια ταινία αποτελεί δείγμα του ρωσικού κινηματογράφου που έχει προσφέρει πάρα πολλά στην 7η τέχνη αλλά και έχει να δείξει στον ξένο θεατή αριστουργήματα.

Η ταινία «Κριμαία. Δρόμος προς την πατριδα» είναι μια ταινία που σαφώς εξυπηρετεί συγκεκριμένες καταστάσεις σε μια συγκεκριμένη περίοδο. Μια ταινία που απέχει πολύ από το να χαρακτηρισθεί ντοκυμαντέρ μια που σαφέστατα λείπει η άλλη άποψη. Μάλλον θα την χαρακτήριζα μια καιροσκοπική ταινία που προσπαθεί να ικανοποιήσει και να διαμορφώσει θετικά σε δεδομένη στιγμή την μάζα της κοινής γνώμης της Ρωσίας.

Η ταινία ενισχύει και υποστηρίζει τα ρωσικά στερεότυπα της αλάνθαστης ηγεσίας Πούτιν, που αποτελεί και τον κεντρικό αφηγητή των γεγονότων, την πανίσχυρη ρωσική στρατιωτική μηχανή, το ανίκητο της Ρωσίας. Ναι, παρουσιάζει και αλήθειες, ο τρόπος όμως είναι τόσο άκομψος, με τη δημιουργία ηρωοποιημένων προτύπων που ακόμα και στη ρωσία υπάρχουν ενστάσεις (κοζάκοι, μοτοσυκλετιστές κλπ) που ακόμα και ο φιλορώσος θεατής κουράζεται.

Σε κάθε περίπτωση έχει αξία για όποιον μελετάει τα γεγονότα έστω και σαν η έκφραση της επίσημης ρωσικής θέσης.

Εν κατακλείδι, κακώς συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα ενός φεστιβάλ ρωσικού κινηματογράφου, καλώς προβλήθηκε. Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του.   

bsgreeks.blogspot.com

Λέξεις Κλειδιά: Κριμαία