05.07.2016 17:02
Η ρωσοτουρκική προσέγγιση εξακολουθεί να απασχολεί τα ρωσικά ΜΜΕ η συντακτική ομάδα

Τα βρίσκουν στο θέμα της Συρίας, Ρωσία και Τουρκία με την κάθε πλευρά να έχει διαφορετικά κίνητρα που να διακαιολογούν αυτές τις κινήσεις, σύμφωνα με τα όσα γράφουν οι ρωσικές εφημερίδες.

 

«Ο Ερντογάν έβαλε στο ράφι τα σχέδια για την κατάρρευση της Συρίας» είναι ο τίτλος της Νεζαβίσιμαγια,  και υπότιτλος: «Η Άγκυρα προετοίμασε συμφιλίωση με τη Μόσχα, έχοντας μυστικές συνομιλίες με τους Κούρδους», η Η εφημερίδα προβαίνει στην εκτίμηση ότι οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσκεψη του στην πόλη Kilis, για χορήγηση τουρκικής υπηκοότητας σε περίπου 3 εκ Σύριους πρόσφυγες «αποδεικνύει την αλλαγή της πορείας της Άγκυρας και την προσέγγισή της με τη Μόσχα»,. Παράλληλα επικαλείται δήλωση υψηλόβαθμης τουρκικής πηγής στους Financial Times, ότι τα όσα ανέφερε ο Ερντογάν είναι «δήλωση προθέσεων» και ότι «προς το παρόν δεν έχει παρθεί τελική απόφαση».

Την ίδια ώρα προβάλλει τις θέσεις του Προέδρου του Ινστιτούτου Θρησκείας και Πολιτικής, Αλεξάντρ Ιγκνατένκο,  ο οποίος πιστεύει πως «η τροποποιημένη πλέον προσέγγιση της Άγκυρας είναι  σε αρμονία με τις προτάσεις της Μόσχας».«Ο Ερντογάν άλλαξε στάση υπό την επίδραση διαφόρων περιστάσεων. Αισθάνθηκε με αγωνία τον κίνδυνο της κατάρρευσης της Συρίας και συνειδητοποίησε, ότι ο σχηματισμός της Ομοσπονδίας της Βόρειας Συρίας θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την Τουρκία. Στην παρούσα κατάσταση, ο Ερντογάν θεώρησε καλύτερο να υποστηρίξει την πολιτική της διατήρησης του συριακού κράτους, του οποίου η επιτομή είναι ο Άσαντ, προσέγγιση που διατηρεί η Ρωσία, με αποτέλεσμα να υπάρξει προσέγγιση των θέσεων» τονίζει μεταξύ άλλων. 

Σε παρόμοιο κλίμα η Βέντομοστι, με τίτλο: «Ρωσία και Τουρκία αναζητούν κοινές προσεγγίσεις για τη Συρία», υποστηρίζει ότι Λαβρόφ και Τσαβούσογλου, κατά τις διαπραγματεύσεις στο Σότσι, κατέληξαν σε κοινή αντίληψη ως προς το ποιος θα πρέπει να θεωρείται τρομοκράτης και ποιος όχι στη Συρία,  ενώ επισημαίνει την επανέναρξη των εργασιών της Ομάδας Εργασίας Ρωσιας-Τουρκίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. 

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, ο Επικεφαλής του Κέντρου Ανάλυσης συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή του Ινστιτούτου ΗΠΑ και Καναδά, Αλεξάντρ Σουμίλιν, υποστηρίζει, ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει πρόοδος στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, εάν η μια από τις δύο  πλευρές δεν προβεί σε σημαντικές παραχωρήσεις, όπως για παράδειγμα, αναγνώριση από τη Μόσχα του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος ως τρομοκρατικού ή αναγνώριση από την Άγκυρα ως αντίστοιχου του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.
Ο ίδιος υποστηρίζει, ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται για συμφιλίωση με τη Ρωσία για οικονομικούς λόγους, ενώ η Ρωσία για πολιτικούς, στρατιωτικούς και στρατηγικούς, καθώς «επί του παρόντος, η θέση της Ρωσίας στη Συρία περιπλέκεται και είναι αδύνατο να τα βγάλει πέρα χωρίς την Τουρκία». Στο ίδιο κομμάτι ο Αναπληρωτλής διευθυντής του Ινστιτούτου των χωρών ΚΑΚ, Βλαντίμιρ Γιεφσέεβ, εκτιμά, πως η βοήθεια της Τουρκίας θα είναι πολύ χρήσιμη κατά τη σχεδιαζόμενη από τον Άσαντ μεγάλης κλίμακας επίθεση των στρατευμάτων του στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Χαλέπι, δεδομένου, ότι εάν η Άγκυρα κλείσει τουλάχιστον ένα μικρό μέρος των συνόρων της σε αυτό το τμήμα, θα διευκολυνθεί κατά πολύ το έργο των στρατευμάτων του Άσαντ. Δεν παραλείπει να υπενθυμίσει ότι για την Τουρκία παραμένει εξαιρετικά σημαντικό το θέμα των Κούρδων της Συρίας, τονίζει ότι ίσως υπάρξει ένα είδος ανταλλαγής, με την Άγκυρα να βοηθήσει στην ανάκτηση του Χαλεπιού και τη Ρωσία να λάβει υπόψη τα συμφέροντα της Τουρκίας, σχετικά με το μέλλον της Συρίας.
Την ίδια ώρα, ο εβδομαδιαίο περιοδικό Κομμερσάντ Βλαστ συνδέει τις τρομοκρατικές επιθέσεις με τη συμφιλίωση των 2 χωρών. Σε σχετικό άρθρο του με τίτλο: «Η Τουρκία ελαχιστοποιεί τα προβλήματα» και υπότιτλο: «Η κυβέρνηση του Ερντογάν προσπαθεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις με Ρωσία και Ισραήλ», υποστηρίζει, ότι η τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της Κων/πολης και η σχεδόν ταυτόχρονη αποκατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με Ρωσία και Ισραήλ δεν συνδέονται μόνο από προσωρινές περιστάσεις, αλλά από το γεγονός, ότι η Άγκυρα βρέθηκε στο κέντρο πολλών επικαλυπτόμενων κρίσεων σε θέματα ασφαλείας.
Επισημαίνει, ότι παρά το δόγμα Ερντογάν “μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες”, τελικά η  Άγκυρα ήρθε σε διαμάχη με όλους τους γείτονες της, με αποκορύφωμα τη ρήξη των σχέσεων με Ισραήλ και Ρωσία, και θεωρεί την «απροσδόκητη» συμφιλίωση με Ρωσία και Ισραήλ  προσπάθεια της κυβέρνησης Ερντογάν να μειώσει των αριθμό των μετώπων, σημειώνοντας ταυτόχρονα, ότι  η τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ στην Κων/πολή αποτελεί υπενθύμιση της σοβαρότητας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Τουρκία στον τομέα της ασφάλειας.
 

Λέξεις Κλειδιά: Λαβρόφ,Τσαβούσογλου,Ερντογάν