07.07.2016 16:59
Η Τουρκία χαιρετίζει τη ρωσική υπόσχεση για άρση των κυρώσεων

Την άρση του συνόλου των κυρώσεων που επέβαλε στην Τουρκία η Ρωσία, σε αντίποινα για την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από δύο τουρκικά F-16 στα τουρκοσυριακά σύνορα, τον περασμένο Νοέμβριο, προανήγγειλε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Οι Ρώσοι μάς είπαν ότι θα τις άρουν όλες (τις κυρώσεις). Είδαμε τα πρώτα αποτελέσματα στον τουρισμό. Οι Ρώσοι άρχισαν να επισκέπτονται και πάλι την Τουρκία και μπορούν να το κάνουν χωρίς να χρειάζονται βίζα», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σε συνέντευξή του, που δημοσιεύτηκε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Μόσχα και Αγκυρα αποκατέστησαν την περασμένη εβδομάδα τις σχέσεις τους, οι οποίες είχαν διαταραχθεί βίαια από το επεισόδιο του περασμένου Νοεμβρίου. Τον δρόμο άνοιξε επιστολή του Ταγίπ Ερντογάν προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με την οποία ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε στον Ρώσο ομόλογό του τη λύπη του για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους. Στη συνέχεια, οι δύο άνδρες επικοινώνησαν τηλεφωνικά και συμφώνησαν να συναντηθούν το προσεχές διάστημα, επισημοποιώντας την ομαλοποίηση των διμερών τους σχέσεων. Αμέσως μετά τη συνομιλία Πούτιν - Ερντογάν, η Ρωσία ήρε τις κυρώσεις που είχε επιβάλει στον τομέα του τουρισμού, με αποτέλεσμα τα ταξιδιωτικά γραφεία να επαναλάβουν τις πτήσεις προς την Τουρκία. Χθες, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Αλεξέι Ουλιουκάεφ ανακοίνωσε ότι σειρά έχουν οι εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες σύντομα θα επανέλθουν στα προηγούμενα επίπεδα. Στη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου του 2016, οι τουρκικές εξαγωγές στη Ρωσία σημείωσαν δραματική πτώση, της τάξης του 62%, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2015. Εξάλλου, η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις στον ενεργητικό τομέα της Τουρκίας, μεταξύ άλλων δε έχει αναλάβει την κατασκευή του πρώτου τουρκικού εργοστασίου ατομικής ενέργειας, στο Ακούγιου.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στη Le Monde, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αποκάλυψε ότι η Αγκυρα έχει ξεκινήσει γύρο πολιτικών διαβουλεύσεων με τη Ρωσία, αλλά και με το Ιράν –τους δύο κυριότερους υποστηρικτές του Μπασάρ Ασαντ– για το συριακό πρόβλημα. Πάντως, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επέμεινε στην πάγια θέση της χώρας του ότι ο Σύρος πρόεδρος δεν μπορεί να μείνει στο αξίωμά του, στο πλαίσιο μιας πολιτικής λύσης για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου, καθώς, όπως υποστήριξε, δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο η πλειονότητα των ομοεθνών του, ύστερα από τα εγκλήματα που διέπραξε στα πέντε χρόνια των πολεμικών συγκρούσεων.

Στο μεταξύ, κάποια κινητικότητα αρχίζει να διαφαίνεται στις σχέσεις μεταξύ Αγκυρας και Καΐρου, οι οποίες καθηλώθηκαν σε νεκρό σημείο ύστερα από το πραξικόπημα του στρατού, που ανέτρεψε τον εκλεγμένο ισλαμιστή πρόεδρο της Αιγύπτου –και φίλο της Τουρκίας– Μοχάμεντ Μόρσι, το 2013.

Ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Σαμπάν Ντισλί, δήλωσε χθες ότι, μετά την πρόσφατη ομαλοποίηση των σχέσεων της χώρας του με τη Ρωσία και το Ισραήλ, κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί και στις σχέσεις της με την Αίγυπτο. «Ετσι, Θεού θέλοντος, μπορεί να σταματήσει η αιματοχυσία στη Συρία και να μειωθούν οι εντάσεις στην περιοχή», προσέθεσε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Πάντως ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν πιο συγκρατημένος, μία ημέρα νωρίτερα, σε δηλώσεις του με αφορμή τη μουσουλμανική εορτή του Εϊντ αλ Φιτρ. «Δεν έχουμε πρόβλημα με τον αιγυπτιακό λαό, αλλά με την κυβέρνησή του και ιδίως με τον επικεφαλής του καθεστώτος», δήλωσε ο Ερντογάν και τόνισε ότι η περίπτωση της Αιγύπτου «είναι διαφορετική» από εκείνες της Ρωσίας και του Ισραήλ.

 

πηγή: Καθημερινή 

Λέξεις Κλειδιά: Τσαβούσογλου,Τουρκία,Ερντογάν,Μόσχα