19.07.2008 11:24
Ο Λένιν... γελά με τις ΗΠΑ. Η Αμερική έφαγε τον πλούτο των δύο επόμενων γενεών, γράφει στην «Ιζβέστια» σύμβουλος του Νίξον. Θα επέλθει κραχ, προειδοποιεί Ρώσος αναλυτής. Κρίση εμπιστοσύνης στο δολάριο. Δημήτρης Λιάτσος

«Κρίση χωρίς όρια», «Η Αμερική ζει το δικό της Ντε φολτ», είναι οι τίτλοι μόνο δύο ρωσικών εφημερίδων για τα τεκταινόμενα στην αμερικανική οικονομία τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Η «Βρέμια Νοβοστέι» αναφέρεται στο, πρωτόγνωρο για τις ΗΠΑ, φαινόμενο το κράτος να αναγκάζεται να επέμβει αγοράζοντας τεράστια ποσοστά μετοχών (ουσιαστικά χρέη) τράπεζας για να τη σώσει.

 

Παρά την εθνικοποίηση (!!) της Indy MacBank (πράξη η οποία θα κάνει τον αρχηγό των μπολσεβίκων Βλαντιμίρ Λένιν να χαμογελά χαιρέκακα στο μαυσωλείο του στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας), οι τρομοκρατημένοι Αμερικανοί καταθέτες δεν ακούν τις προτροπές του Τζ. Μπους και συνεχίζουν, όλη την εβδομάδα, να σχηματίζουν ουρές έξω από τα καταστήματα της τράπεζας, για να αποσύρουν τα χρήματά τους.
Ο Ρώσος οικονομολόγος, παλιός υπουργός Οικονομίας στα χρόνια του Μπόρις Γέλτσιν, ακραίος φιλελεύθερος Εβγένι Γιασίν «στρουθοκαμηλίζει» αναφορικά με την οικονομική κρίση στις ΗΠΑ, τη θεωρεί «κρίση στενού χαρακτήρα στα όρια των υποθηκών και δανείων» και πιστεύει ότι σύντομα η Αμερική θα την ξεπεράσει.
Ο άλλος οικονομικός «φωστήρας» της εποχής Γέλτσιν, υπουργός Εθνικής Οικονομίας πριν από το «κραχ» του 1998 (Αύγουστος), Αλεξάντρ Λίφσιτς, πιο προσεκτικός, προτείνει τη «Σύνοδο αντιπροσωπευτικής διάσκεψης, η οποία θα εξετάσει τη δημιουργία συστήματος όχι ενός, αλλά μερικών διεθνών νομισμάτων», στη θέση του καταβαραθρωμένου πλέον δολαρίου.
Οσοι πάντως εθελοτυφλούν και θέλουν να βλέπουν τη σημερινή κρίση ως συνηθισμένη, καλό θα ήταν πέρα από τα τετριμμένα των φερέλπιδων κυβερνητικών οικονομικών «αναλυτών» της Ουάσιγκτον να ακούσουν και τις απόψεις έγκυρων Αμερικανών «γκουρού» της Οικονομίας:
Αυτό που λαβαίνει χώρα στην Αμερική είναι «λουλούδι» μπροστά σε αυτά που έρχονται στη συνέχεια, προειδοποιεί ο γνωστός χρηματιστής Τζορτζ Σόρος.
«Η Αμερική έφαγε τον πλούτο των δύο επόμενων γενεών και αν αμέσως δεν βρεθεί λύση, σύντομα οι ΗΠΑ θα μετατραπούν σε χώρα του «τρίτου κόσμου», με οικονομία που τρέχει και δεν φτάνει να καλύψει τρύπες...», γράφει στην «Ιζβέστια» ο οικονομικός σύμβουλος του μακαρίτη προέδρου Νίξον, εκατομμυριούχος Πίτερ Πίτερσον.
Αυτός μαζί με άλλα «γερά πορτοφόλια» των ΗΠΑ, όπως ο Ουόρεν Μπάφετ, ξοδεύουν χρήματα για διαφημιστικά σποτ που να εξηγούν στους αδαείς Αμερικανούς πολίτες ότι η χώρα τους είναι υπερχρεωμένη, το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας καταρρέει και οι πολιτικοί ηγέτες ανήμποροι να αντιδράσουν, αφού είναι απασχολημένοι με το ποιος θα ανέλθει στον θρόνο.
Στην Αμερική το χάσμα ανάμεσα στις κοινωνικές υποχρεώσεις του κράτους και στα μέσα που απαιτούνται για να τις υλοποιήσει αγγίζει τα 60 τρισ. δολάρια, τονίζει ο Ρώσος αναλυτής Μιχαήλ Λεόντιεφ.
Ο ίδιος εξηγεί πως υπάρχει πλέον βαθιά κρίση εμπιστοσύνης στο δολάριο και πως το σύστημα στις ΗΠΑ είναι έτσι στημένο -πολιτικό και οικονομικό- που αρνείται κάθε εξυγίανση, ενώ δεν υπάρχουν τα μέσα για αναστροφή της κατάστασης.
Το τέλος θα είναι οδυνηρό, γράφει, θα επέλθει κραχ. Και όλοι όσοι συνεχίζουν σήμερα να αγοράζουν άκτιβς είναι τρελοί. Το ίδιο κάνει και η ρωσική ηγεσία... Είναι πλέον καιρός να πάρει τα ποσά της πίσω, έστω και με απώλειες, λέει ο Λεόντιεφ.
Στην ίδια γραμμή πλεύσης είναι και το σχόλιο του προέδρου της εταιρείας συμβούλων «Νεοκόν», Μιχαήλ Χάζιν: Οι επίσημες ανακοινώσεις στις ΗΠΑ μιλούν για αύξηση τιμών στα όρια του 7%. Στην πραγματικότητα η αύξηση φθάνει το 15%. Ετσι η κατανάλωση πέφτει κατακόρυφα. Μην ξεχνάτε πως στις ΗΠΑ το 70% του ΑΕΠ καθορίζεται από την καταναλωτική ζήτηση.
Και εμείς στη Ρωσία χάνουμε πολλά. Η κυβέρνησή μας αγόρασε μακροπρόθεσμα ομόλογα... Δεν το παραδέχεται όμως. Οι ΗΠΑ βέβαια θα μας τα επιστρέψουν έπειτα από 15-20 χρόνια. Τι θα απομείνει, ωστόσο, με έναν τρέχοντα πληθωρισμό 15%;
Πολλοί παγκόσμιοι «παίκτες» σήμερα δεν θα αφήσουν την αμερικανική οικονομία να καταρρεύσει, φοβούμενοι ότι θα τους παρασύρει.
Η «Ιζβέστια» γράφει πως το ότι οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον η δυνατότερη οικονομία στον κόσμο είναι πασιφανές, όπως πασιφανές είναι και το γεγονός ότι ο κόσμος όλος είναι πλέον «αιχμάλωτος» της αμερικανικής ευδαιμονίας...
Διότι ναι μεν το ΑΕΠ της χώρας αυτής ανέρχεται σε 13,8 τρισ. δολ., ωστόσο οι ΗΠΑ χρωστούν στον υπόλοιπο κόσμο 12,5 τρισ. δολ.! Η χώρα καταναλώνει περισσότερα απ όσα παράγει.
Συμπέρασμα: Πώς μπορεί να είναι παγκόσμιος οικονομικός ηγεμόνας η χώρα που ζει με δανεικά από εκείνους στους οποίους ασκεί ηγεμονία;

 

 

πηγή: ΕΘΝΟΣ

Λέξεις Κλειδιά: Αμερική,Λένιν,Μόσχα,Χάζιν,οικονομία,δανεικά