17.09.2016 21:28
Σε προεκλογικό πυρετό η Ρωσία Λάμπρος Ζαχαρής, Ιβάν Στυλιανίδης

Σε εκλογικούς ρυθμούς τρέχει η ρωσική επικράτεια καθώς αύριο, στις 18 Σεπτεμβρίου, οι Ρώσοι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν για τους εκπροσώπους τους στη κρατική Δούμα.  Από το λαό θα εκλεγούν 225 βουλευτές  σε μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες  και οι υπόλοιποι 225 θα επιλεγούν από τις κομματικές λίστες των επικρατέστερων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, συμμετέχουν 14 κόμματα και 4.500 υποψήφιοι ενώ το Κρεμλίνο αναμένει ότι θα ψηφίσουν 109 εκατ Ρώσοι πολίτες

Κάτι παραπάνω από 95000 εκλογικά κέντρα αναμένεται να στηθούν σε όλη τη ρωσική επικράτεια, ενώ την ίδα ώρα, κάλπες θα στηθούν επίσης σε 145 χώρες παγκοσμίως, με 375 εκλογικά κέντρα καθώς 1, 9 εκατ Ρώσοι πολίτες ζουν εκτός Ρωσίας. 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν το 2011 το κυβερνών κόμμα του Βλαντιμίρ Πούτιν η Ενιαία Ρωσία κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο με σημαντικές όμως απώλειες αφού έλαβε 49,51% και 238 έδρες.  Παράλληλα, το Σοσιαλιστικό/Κομμουνιστικό κόμμα εξασφάλισε 19,08% και 92 έδρες, οι εθνικιστές 13,24% και 64 έδρες και η κεντροδεξιά Δίκαιη Ρωσία 11,67% και 56 έδρες. Το φιλελεύθερο/φιλοδυτικό Γιάμπλακα έλαβε 3,43% και δεν μπόρεσε να εισέλθει στο στο κοινοβούλιο. Τέλος τα υπόλοιπα κόμματα πήραν ποσοστά κάτω από 2%.

Αναλυτικά πως ψήφισαν στη ρωσική επικράτεια το 2011, εδώ. 

 

 

Τα πιο μεγάλα κόμματα
Ενιαία Ρωσία

Η Ενιαία Ρωσία είναι το κυβερνών κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Το κόμμα ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2001, ως μια συγχώνευση του κόμματος "RODINA" υπό την ηγεσία του δήμαρχου της Μόσχας, Γιούρι Λουζκόφ και του κόμματος "Ενωτικό Κόμμα της Ρωσίας" υπό την ηγεσία του νυν Υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού. Έγινε πιο δημοφιλές όταν ηγέτης του κόμματος, στις 15 Απριλίου του 2008, έγινε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Πολλοί από τους υπουργούς στις κυβερνήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν και Ντμίτρι Μεντβέντεφ είναι μέλη του κόμματος. Ο Πρόεδρος της Κρατικής Δούμας και πρώην Υπουργός Εσωτερικών, Μπορίς Γκριζλόφ έγινε αρχηγός του κόμματος τον Νοέμβριο του 2002. Το 2005, το κόμμα υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με το ουκρανικό κόμμα "Κόμμα των Περιφέρειων". Έως τον Απρίλιο του 2008, το κόμμα είχε 1,98 εκατομμύρια μέλη. Μέχρι τις εγγραφές του κόμματος που έγινε στις 20 Σεπτεμβρίου του 2005, το κόμμα είχε 2.600 τοπικά γραφεία (στην Μόσχα) και 29.856 γραφεία σε όλη την Ρωσική Ομοσπονδία.
 Το 2007, η «Ενιαία Ρωσία» ήλεγχε τα δύο τρίτα των εδρών της Δούμας, γεγονός που του έδωσε την ευχέρεια να αλλάξει το σύνταγμα της χώρας. Ωστόσο, το εκλογικό αποτέλεσμα του 2011 του έδωσε μια ισχνή πλειοψηφία στην ρωσική Κάτω Βουλή.
Ιδεολογία
Το κόμμα θέλει να ελαχιστοποιήσει τις διαφορές μεταξύ πλουσίων και φτωχών, νέων και γέρων, και τις διαφορές του κράτους με τις επιχειρήσεις και την κοινωνία.Επίσης στόχος του είναι να "αποτρέψει" την ηθική παρακμή της Ρωσίας και να κυβερνήσει την χώρα με βάση τα Χρηστά Ήθη ενώ επικαλείται συντηρητικές και Θρησκευτικές αξίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας οι οποίες όπως φαίνεται βρίσκουν μεγάλη απήχηση στην σημερινή Ρωσία.Λόγω αυτών των θέσεων του το Κόμμα χαρακτηρίζεται ως το Κόμμα των βαθιά θρησκευομενων και των συντηρητικών.
-Αύξηση του κύρους της Ρωσίας στο εξωτερικό και στο εσωτερικό
-Παρεμπόδιση της ηθικής "παρακμής" της Ρωσίας
-Αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της διαφθοράς και της εγκληματικότητας
-Ίση αντιμετώπιση των Ρώσων πολιτών ανεξάρτητα από φύλο,θρήσκευμα,κοινωνικής τάξης η ηλικίας
-Διακυβέρνηση με βάση τους Χριστιανικούς κανόνες και αξίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας

 

 

Τον περασμένο Μάιο διεξήχθη προκαταρκτική ψηφοφορία για την επιλογή των υποψηφίων του κόμματος ---Ενιαία Ρωσία για εκλογές του Σεπτεμβρίου για τη Δούμα.

Η πρακτική της προ-επιλογής των υποψηφίων για συμμετοχή στις εκλογές δεν είναι κάτι καινούργιο για την Ενιαία Ρωσία. Ωστόσο, κατά την τελευταία ομοσπονδιακή προεκλογική εκστρατεία, μια διαφορετική διαδικασία χρησιμοποιήθηκε για μια τέτοια ψηφοφορία.
Η ουσία της ψηφοφορίας είναι ότι το κάθε μέλος της Ενιαίας Ρωσίας, ή ένας ανεξάρτητος υποψήφιος λαμβάνει μέρος στην ανοιχτή ψηφοφορία αξιολόγησης και κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας λαμβάνει αξιολόγησης από τους απλούς ψηφοφόρους που δεν είναι απαραίτητα μέλη του κόμματος.
Η Ενιαία Ρωσία βρίσκει έναν αποτελεσματικό τρόπο επιλογής των ισχυρότερους υποψηφίους, οι ηγέτες της κοινής γνώμης, που θα μπορούσαν να λάβουν μέρος στις εκλογές για τη Δούμα, εξασφαλίζοντας ότι ένα καλό αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια, το κόμμα διαβουλεύεται με τους πολίτες στο πλαίσιο των επιλογών του.

 

 

Κομμουνιστικό κόμμα

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) πρόκειται το πιο κύριο όσον αναφορά την κομμουνιστική ιδεολογία. Θεωρείται ως ο άμεσος διάδοχος του τόσο κομμουνιστικού κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης όσο και του κομμουνιστικού κόμματος της Ρωσικής Σοβιετικής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας, που είχε απαγορευτεί από τον τότε πρόεδρο της Ρωσίας Μπόρις Γέλτσιν. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο και δυνατότερο κόμμα στην Ρωσία. Ιδρύθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1993, μετά την Δεύτερη Έκτακτη Συνεδρίαση της οργάνωσης των Ρώσων κομμουνιστών. Από την 1η Ιανουαρίου 2012, το κόμμα έχει 81 περιφερειακά τμήματα στην χώρα και 156.528 συνολικά μέλη. Οι υψηλές συγκεντρώσεις των οπαδών του κόμματος ονομάζεται «Η Κόκκινη Ζώνη».Το κόμμα διαφέρει πολύ από το κομμουνιστικό κόμμα της ΕΣΣΔ καθώς πολλές φορές επιδίδεται σε εθνικιστικές δηλώσεις, τάσσεται κατά της φιλελευθεροποίησης των ηθών της κοινωνίας, έχει άριστες σχέσεις με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ενώ τα περισσότερα μέλη του δηλώνουν θρησκευόμενοι.

 

Ιδεολογία

-Το ΚΚΡΟ ποτέ δεν έχει παραιτηθεί από τον αγώνα του για την αναβίωαναβίωση όλων των καλύτερων χαρακτηριστικών του σοβιετικού συστήματος, καθώς και για τη μελέτη και εφαρμογή όλων των προηγμένων πρακτικών του κόσμου.

-Επιμένουν στην επαναφορά υπό κρατικό έλεγχο των στρατηγικών τομέων της οικονομίας που σήμερα χρησιμοποιούνται από την ολιγαρχία

-Επιμένουν για ένα μεγαλύτερο ρόλο του κράτους, αλλά και για την αύξηση της ευθύνης για τους ανθρώπους.

-Αποκατάσταση ανθρωπίνων δικαιωμάτων , υψηλότερο βιοτικό επίπεδο, κατάργηση πολλών άδικων  φόρων

-Αλλαγή  της πολιτικής για τη χρηματοδότηση της υγειονομικής περίθαλψης, της επιστήμης και του πολιτισμού.

-Η ιατρική περίθαλψη και η εκπαίδευση θα πρέπει και πάλι να γίνει εντελώς δωρεάν και προσβάσιμα σε όλους.

 

Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Ρωσίας


Το LDPR ή αλλιώς Φιλελέυθερο Δημοκρατικό Κόμμα της ιδρύθηκε το 1990 από τον Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι και από τον Βλαντιμίρ Μπογκατσιόφ. Από τότε εώς και σήμερα ηγέτης του κόμματος είναι ο Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι. Το κόμμα ήταν το δεύτερο κόμμα στην ιστορία της Ε.Σ.Σ.Δ, μετά το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης, Το κόμμα είναι το τρίτο σε δύναμη στην Ρωσία και θεωρεί το κόμματα Γιάμπλοκο και τα αλλά φιλελεύθερα κινήματα ως τους κυριότερους αντιπάλους του. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι διατηρεί γενικά καλές σχέσεις με το κυβερνών κόμμα ενωμένη Ρωσία.Είναι γενικά εναντίον στην πολιτική του ΝΑΤΟ και των Η.Π.Α ενώ θεωρεί όπως και τα υπόλοιπα ρωσικά κόμματα τον δυτικό τρόπο ζωής ως εχθρό του ρωσικού έθνους.
Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Νικολάιβιτς Γιάκοβλεφ, το κόμμα ήταν μια μαριονέτα της KGB. Επίσης είπε ότι το όνομα του κόμματος εφευρέθηκε από τον Φιλίπ Μπομπκόβ και ότι ο Βλαντιμίρ Χριουτσόφ παρουσίασε το κόμμα ως "σχέδιο" της KGB στον Μιχαήλ Γκορμπατσώφ.

 

Ιδεολογία
-Αλλαγή του Ρωσικού Νομοθετικού Συστήματος.
-Ποινικοποίηση των εξτρεμιστικών θρησκειών.
-Ένωση Ρωσίας-Λευκορωσίας.
-Δικαίωμα στην εργασία.
-Ριζική μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.
-Κρατικοποίηση των στρατηγικών τομέων της ρωσικής οικονομίας.
-Υποστήριξη της γεωργίας και επιστημονικών προγραμμάτων.
-Αντιμετώπιση της πολιτικής διαφθοράς.
-Χαμηλή φορολόγηση των εγχώριων παραγωγών.
-Έλεγχος όλων των αγροτικών γαιών από το κράτος.
-Θανατική ποινή σε όσους έχουν συλληφθεί για τρομοκρατία, φόνο εκ προμελέτης και άλλα σοβαρά εγκλήματα.


Η Δίκαιη Ρωσία
Ένα σοδιαλδημοκρατικό κόμμα χωρίς κάποια αξιόλογη ιστορία όπως τα προηγούμενα κόμματα.

 

Ιδεολογία

-Ο θρίαμβος της μεγάλης αξίας – «Δικαιοσύνη, Ελευθερία και Αλληλεγγύη».

-Το κράτος και η κοινωνία χρειάζεται μια ισχυρή, ικανή και υπεύθυνη κυβέρνηση, με βάση την εμπιστοσύνη του λαού και η οποία είναι υπό συνεχή έλεγχο του κοινού.
-διασφάλιση του πλήρους σεβασμού των νόμιμων δικαιωμάτων κάθε ανθρώπου.

-Ισχυρή, ελεύθερη, δίκαιη Ρωσία - αποτελεί εγγύηση για το μέλλον, η διατήρηση της εθνικής  ταυτότητας.

-Νέος ρωσικός σοσιαλισμός, με βάση τις διαβεβαιώσεις για αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, δωρεάν ιατρική περίθαλψη, το δικαίωμα στην κοινωνική στέγαση, και κανονικό κόστος για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

-Υπέρ του θεμιτού ανταγωνισμού, για τις επιχειρήσεις και την ιδιωτική πρωτοβουλία.
ενάντια στην κυριαρχία των συμφερόντων του κεφαλαίου πάνω από τα συμφέροντα της κοινωνίας
ικανότητα των πολιτών για τη διάθεση των φυσικών πόρων της χώρας, την ανάπτυξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, ένα άνετο περιβάλλον διαβίωσης, το κράτος πρόνοιας, την παροχή μιας αξιοπρεπούς ζωής για τους πολίτες της.

 

 

Οι πλουσιότεροι και οι φτωχότεροι στη λίστα των υποψήφιων βουλευτών
Ο πλουσιότερος μεταξύ των υποψηφίων από λίστες των κομμάτων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ρωσικής Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής (CEC), το 2015, είναι ο εκπρόσωπος του κόμματος «Ενωμένη Ρωσία» Λεονίντ Σιμανόφσκι, του οποίου τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε περισσότερα από 909 εκατομμύρια ρούβλια. Είναι ιδιοκτήτης ακινήτων στη Μόσχα, και την ευρύτερη περιοχή της, στην περιοχή Σαμαρά και στην Κύπρο.
Ο υποψήφιος του οποίου το εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος ήταν το πιο μικρό και ανήλθε σε μόλις 18 λεπτά, ηταν ο Μιχαήλ Αμπραμυάν που είναι ο εκπρόσωπος του κόμματος «κομμουνιστική Ρωσία".Ο πολιτικός επίσης δεν διαθέτει πληροφορίες σχετικά με την ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων, καθώς και κάθε κινητής ή ακίνητης περιουσίας.

Από τους 400 υποψηφίους του κόμματος «Ενιαία Ρωσία» 399 έχουν δηλώσει το εισόδημά τους και τον πλούτο. Ο ηγέτης της Ενιαία Ρωσίας και Ρώσος Πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ έχει δηλώσει για το 2015 έσοδα, τα οποία ανήλθαν σε 8.767.000 ρούβλια, και παρουσίασε στοιχεία σχετικά με το διαμέρισμα του στη Μόσχα και άλλα ακίνητα.
Το μικρότερο ετήσιο εισόδημα μέσα στην Ενιαία Ρωσία ανήλθε σε περίπου 34 χιλιάδες ρούβλια, από την Ludmila Skrynnikova, η οποία κατέχει επίσης ένα σπίτι και ένα οικόπεδο 1.500 τετραγωνικών μέτρων στην περιοχή Μπέλγκοροντ, και οι τραπεζικές καταθέσεις συνολικού ύψους δεν ξεπερνούν 27 χιλιάδες ρούβλια.
Από τους 313 υποψηφίους, από το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα 21, της πολιτικής κανένα εισόδημα κατά το παρελθόν έτος, αλλά υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, γη, αυτοκίνητα). Ο αρχηγός του κόμματος Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι είπε για να πάρει τη διάρκεια του έτους περίπου 5 εκατομμύρια ρούβλια. Η πιο εξασφάλισε υποψήφιο κόμμα ήταν Valery Seleznev, του οποίου το εισόδημα το 2015 ανήλθε σε περίπου 392 εκατ ρούβλια. Πέρυσι πιο μέτρια χρηματοοικονομικά έσοδα ήταν ο Παύλος Shperova που έλαβαν μόνο 289 ρούβλια.

Μόνο πέντε από τους 385 υποψηφίους από το Κομμουνιστικό Κόμμα δήλωσαν μηδενικό εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος.Ο Κομμουνιστής ηγέτης Γκενάντι Ζουγκάνωφ είπε ότι για το 2015, έλαβε περίπου 6,5 εκατομμύρια ρούβλια. Πλουσιότερος στο Κομμουνιστικό Κόμμα είναι ο Ιγκόρ Τζούτσεφ του οποίου τα έσοδα υπερέβησαν τα 245 εκατ ρούβλια. Την ίδια στιγμή στο γκαράζ έχει πολυτελή αυτοκίνητα, όπως Bentley Spur W12 και Rolls-Royce Wraith. Την τελευταία θέση της λίστας στο ετήσιο εισόδημα καταλαμβάνει η Τατιάνα Ponomarenko από ΚΚ, η οποία κατά το τελευταίο έτος έλαβε 36 ρούβλια και 25 σεντς. Την ίδια στιγμή οι συνεισφορές της είναι κάτι περισσότερο από μισό εκατομμύριο ρούβλια (595.000).

 

Δημοσκοπήσεις 

 

Τρεις διαφορετικές δημοσκοπήσεις φέρνουν πρώτη την Ενιαία Ρωσία και μοιράζουν διαφορετικά τις επόμενες θέσεις. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Λέξεις Κλειδιά: Πούτιν,εκλογές,Δούμα,Ενωμένη Ρωσία,Κομμουνιστικό κόμμα,LDPR