08.10.2016 16:57
Mια πρωτοφανής αντιρωσική υστερία για κυβερνοεπιθέσεις

Οι αμερικανικές κατηγορίες σε βάρος της Ρωσίας ότι αυτή ευθύνεται για κυβερνοεπιθέσεις κατά οργανώσεων του Δημοκρατικού Κόμματος είναι αβάσιμες, στερούνται οποιασδήποτε απόδειξης, και αποτελούν μια προσπάθεια της Ουάσινγκτον να ενθαρρύνει μια "πρωτοφανή αντιρωσική υστερία", ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα.

"Αυτή η υποδαύλιση συναισθημάτων σε σχέση με "ρώσους χάκερς" χρησιμοποιείται στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, και η νυν αμερικανική κυβέρνηση, που παίρνει μέρος σε αυτή τη μάχη, δεν αντιτίθεται στη χρήση βρώμικων κόλπων", δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ σε σχόλιά του που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

Ο Ριαμπκόφ είπε επίσης ότι η Μόσχα επανέλαβε μια πρόταση στην Ουάσινγκτον, την οποία είχε κάνει για πρώτη φορά πέρυσι, και αφορά τη διεξαγωγή συνομιλιών για την από κοινού καταπολέμηση των κυβερνοεπιθέσεων.

Την ίδια ώρα , οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες κάνουν λόγο για εμφανή «μεθόδους και κίνητρα» που προσιδιάζουν στη Ρωσία. Οπως δήλωσαν χαρακτηριστικά σε μέσα των ΗΠΑ, «η πρόσφατη διαρροή των λεγόμενων χακαρισμένων emails σε ιστοσελίδες όπως το DCLeaks.com και WikiLeaks αλλά και από την ψηφιακή persona Guccifer 2.0 είναι συνεπείς με τις μεθόδους και τα κίνητρα των υποκινούμενων από τη Ρωσία προσπαθειών».

Παράλληλα, ο γερουσιαστής της Καλιφόρνια Ανταμ Σιφ επικρότησε την απόφαση να καταδειχθεί η Ρωσία και απηύθυνε έκκληση για περισσότερο συντονισμό με τους Ευρωπαίους συμμάχους, ώστε να «αποτραπεί μια περαιτέρω ανάμιξη». «Ολοι μας θα πρέπει να ανησυχούμε σοβαρά όταν μια ξένη δύναμη, όπως η Ρωσία, επιδιώκει να υπονομεύσει τους δημοκρατικούς θεσμούς μας, και πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να προφυλαχθούμε», δήλωσε ο Σιφ.

Τον περασμένο μήνα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποκάλεσε υπηρεσία κοινής ωφελείας την πειρατεία των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι η κυβέρνησή του είχε εμπλακεί στο εν λόγω χακάρισμα. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ, στο πρόσφατο ντιμπέιτ με τη Χίλαρι Κλίντον, ήταν διστακτικός απέναντι στα πρώτα συμπεράσματα των μυστικών υπηρεσιών ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την περί ης ο λόγος διαρροή.

Η αποκάλυψη αυτή έρχεται να επιδεινώσει έτι περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας με φόντο το συριακό πρόβλημα. Το κλίμα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας είναι τεταμένο ήδη από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014. Πιο πρόσφατα, οι στενοί συνεργάτες των Ομπάμα και Πούτιν είχαν επιδοθεί σε έναν αγώνα για να συντονίσουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες στη Συρία, κάτι που τελικά αποδείχθηκε αδύνατον.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ανακοίνωσε τη συμφωνία με τη Ρωσία, σε μια προσπάθεια κατάπαυσης του πυρός στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Συρία. Ωστόσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ρωσία δεν είχε τηρεί μέχρι κεραίας τη συμφωνία. Το Κρεμλίνο, ομοίως, κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την κατάρρευση της συμφωνίας και προειδοποίησε σε υψηλούς τόνους την αμερικανική διπλωματία για τις επιθέσεις κατά συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.

Το κλίμα εντείνεται ακόμη περισσότερο τις τελευταίες ημέρες, οπότε και οι δύο πλευρές έχουν επιδοθεί σε πόλεμο ανακοινώσεων, με την Ευρώπη να προσπαθεί να απορροφήσει τους κραδασμούς. Προχθές, μάλιστα, έγινε έκτακτη άτυπη συνάντηση των μεγάλων δυνάμεων της Ε.Ε. στο Βερολίνο, ενώ και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ λαμβάνει προσωπικές πρωτοβουλίες.

 

Με πληροφορίες από iefimerida. gr και kathimerini.gr

Λέξεις Κλειδιά: χάκερ,χάκερς,κυβερνοεπιθέσεις,Δημοκρατικό Κόμμα,Τραμπ,Κλίντον