26.11.2016 19:29
Ο Πούτιν, ο Μεντβιέντεφ και ο Γκορμπατσόφ αποχαιρετούν τον Φιντελ Κάστρο η συντακτική ομάδα

Τη συγκίνηση τους για την χθεσινή απώλεια  του ηγέτη της κουβανικής επανάστασης και μίας από τις πιο σημαντικές πολιτικές φυσιογνωμίες του 20ού αιώνα, του Φιντέλ Κάστρο, εξέφρασαν με τηλεγραφήματα και δηλώσεις ο Ρώσος Πρόεδρος  Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ρώσος Πρωθυπουργός Ντιμιτρί Μεντβιέντεφ αλλά και ο πρώην σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.  

 

Ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε μεταξύ άλλων ότι το όνομά του Κάστρο θα γίνει το σύμβολο μιας μεγάλης εποχής στη νεότερη παγκόσμια ιστορία.

 

"Η ελεύθερη και ανεξάρτητη Κούβα, την οποία ο ίδιος και οι σύμμαχοί του οικοδόμησαν, έγινε σημαίνον μέλος της διεθνούς κοινότητας και αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση για πολλές χώρες και έθνη", αναφέρεται στο κείμενο του τηλεγραφήματος. "Ο Φιντέλ Κάστρο ήταν ένας ειλικρινής και αξιόπιστος φίλος της Ρωσίας. Η συμβολή του στη δημιουργία και την ανάπτυξη των ρωσο-κούβανικών σχέσεων, οδήγησε στη στρατηγική συνεργασία σε όλους τους τομείς. Ήταν ένας ισχυρός και σοφός άνθρωπος, ο οποίος πάντα αντιμετώπιζε το μέλλον με σιγουριά, επέδειξε υψηλά ιδανικά ενός πολιτικού, πολίτη και πατριώτη, ο οποίος είναι αδαμάντινος ώς προς τη σωστή πορεία, στην οποία αφιέρωσε όλη του τη ζωή."

"Σε αυτή την πένθιμη στιγμή, παρακαλώ να μεταφέρετε τα λόγια συμπόνοιας και υποστήριξης μου σε όλα τα μέλη της οικογένειάς σας, " επεσήμανε ο Πούτιν  "Σας εύχομαι κουράγιο, και δύναμη στην αντιμετώπιση αυτής της τραγικής απώλειας."
 

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος Πρωθυπουργός Ν. Μεντβέντεφ, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η Κούβα, υπό την ηγεσία του Φιντέλ Κάστρο, κέρδισε την ελευθερία, την ανεξαρτησία και καθιέρωσε τη σύγχρονη κρατική υπόσταση, με την ενίσχυση των αρχών αυτής στη Λατινική Αμερική.

"Η ζωή του κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο ήταν αφιερωμένη στην εξυπηρέτηση της Πατρίδας . Θα ήθελα να τονίσω τη σημαντική προσωπική συμβολή του στην ανάπτυξη των φιλικών, εταίρικών και αδελφικών σχέσεων μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Δημοκρατίας της Κούβας. Οφείλουμε να θυμόμαστε αυτό το εξαιρετικό πρόσωπο και έναν αληθινό φίλο της χώρας αυτής {της Ρωσίας}" επισημαίνεται στο κείμενο του τηλεγραφήματος,

 

Παράλληλα, σύμφωνα  με τα όσα δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ "ο ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο πήρε κατάκαρδα τις αποτυχίες της Σοβιετικής Περεστρόικα".   .

"Ήταν μια εξαιρετική προσωπικότητα, μοναδική», είπε συγκινημένος, στο ραδιοφωνικό σταθμό zvuk . "Είχα μια πολύ θετική γνώμη γι 'αυτόν. Πολύ θετική. Τον συνάντησα σε συνέδρια, όταν βρέθηκα στην Κούβα, και εκεί συζητήσαμε για τα κοινά μας συμφέροντα. Γίναμε πολύ καλοί φίλοι και παραμείναμε τέτοιοι. Πήρε κατάκαρδα αυτό που συνέβη σχετικά με την Περεστρόικα. Εγώ βέβαια το είχα πάρει ακόμα περισσότερο."

Επιπλέον εξέφρασε την άποψη ότι οι καλές ρωσοκουβανικές σχέσεις θα παραμείνουν σε αυτό το κλίμα και μετά τον θάνατο του Φιντέλ. 
 

Λέξεις Κλειδιά: Κάστρο,Φιντέλ,Ραούλ,Κούβα,Γκορμπατσόφ,περστρόικα,Πούτιν,Μεντβιέντεφ,Μεντβέντεφ