28.11.2016 13:44
Ο Φιντέλ Κάστρο και η Ρωσία : Πέντε σημαντικές στιγμές Λάμπρος Ζαχαρής

Ο Φιντέλ Κάστρο, ο ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης, απεβίωσε στα 90 του χρόνια τα ξημερώματα του Σαββάτου. Σε όλο το διάστημα της παντοδυναμίας του αλλά και μετά από την αποσυρσή του διατηρούσε στενές σχέσεις με τη Ρωσία και τον πρώην σοβιετικό χώρο. Με αφορμή αυτό, το ellada-russia.gr, αποφάσισε να τιμήσει τη μνήμη του, εστιάζοντας σε πέντε κομβικές στιγμες των σχέσεων του Κουβανού ηγέτη με τους Ρώσους  ομολόγους του, (αλλά και το θρησκευτικό τους στοιχείο) τόσο της Ρωσικής Ομοσπονδίας όσο και της ευρύτερης πρώην ΕΣΣΔ.

 

1. Συνάντηση Φιντελ Κάστρο και Πατριάρχη Κύριλλου (2016)
Δείτε το βίντεο εδώ

 

Η διατήρηση της ειρήνης και η επιβίωση της ανθρωπότητας λέγεται ότι μονοπώλησαν την προ ολίγων μηνών συνάντηση των δύο ανδρών η οποία υπενθυμίζεται ότι ήταν μία από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του Κάστρο. Ο Κουβανός ηγέτης υποδέχθηκε τον Πατριάρχη σπίτι του, ντυμένος με τη συνήθη φόρμα του λαμβάνοντας  ένα βιβλίο ως δώρο από τον Κύριλλο. Παράλληλα συζήτησαν για τα αίτια της φτώχειας και την καταπολέμηση των διακρίσεων "σε μια χαλαρή ατμόσφαιρα σεβασμού και συμφωνίας" όπως έγραψαν πολλά ρωσικά ΜΜΕ.

Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα όσα είπε ο Ρώσος θρησκευτικός ηγέτης για τον Κάστρο:
"Αυτός [ο Φιντέλ Κάστρο] είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος, ένας πραγματικά σκεπτόμενος άνθρωπος, αυτός είναι ένας πραγματικός πολιτικός ηγέτης και δεν έχει σημασία το πώς αντιμετωπίζεται στη Βόρεια Αμερική, στη Δυτική Ευρώπη, στη Λατινική Αμερική και στην περιοχή από όπου προερχόμαστε όλοι . Ανεξάρτητα από αυτές τις απόψεις, είναι ένα πραγματικά ισχυρό πρόσωπο. Συνολικά πέρασα περίπου οκτώ ώρες μαζί του:  Τις δύο προηγούμενες φορές η συνάντηση διήρκεσε τρεις ώρες και αυτή τη φορά τον συνάντησα για δύο ώρες. Διατηρεί τη διαύγεια της σκέψης, ακούει πολύ προσεκτικά, έχει τις σωστές αντιδράσεις και το σωστό αναλυτικό τρόπο σκέψης. Και αυτός είναι 90 ετών. Γι 'αυτό είναι ένα φαινόμενο.
Σήμερα, είναι πολύ σημαντικές και ενδιαφέρουσες διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στην Κούβα. Δεν πρόκειται να σας ενοχλήσω με όλα αυτά, αλλά αυτή είναι μια πολύ σημαντική και ενδιαφέρουσα διαδικασία. Νομίζω ότι [οι κουβανικές αρχές] έχουν βρει ένα σωστό μοντέλο του μετασχηματισμού της κοινωνίας, χωρίς θεραπεία σοκ και διαταραχές των βασικών οικονομικών μεγεθών, αλλά και με τη σταδιακή επέκταση του ιδιωτικού τομέα στον τομέα της γεωργίας και του εμπορίου. Το 2004, δεν είχα δει πουθενά τα παντοπωλεία, όπου θα μπορούσε κανείς να αγοράσει τρόφιμα ελεύθερα , αλλά πλέον υπάρχουν τέτοια μέρη. Και νομίζω ότι όλο αυτό θα αναπτυχθεί σταδιακά. "

 

 

 

2.  Συνάντηση Πούτιν- Κάστρο (2014)

 

Δείτε το βίντεο εδώ

 

 

Ήταν το καλοκαίρι του 2014 όταν, ο Ρώσος πρόεδρος,  Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε την περιοδεία του στη Λατινική Αμερική από την Κούβα, συζητώντας με τους αδερφούς Κάστρο ώστε να δημιουργήσουν ισχυρότερες εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις την ώρα που οι σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση είχαν εισέλθει σε κακή φάση λόγω της κρίσης στην Ουκρανία. Ο Πούτιν βρήκε έναν πολύτιμο συμπαραστάτη στο πρόσωπο του Φιντελ Κάστρο στο ουκρανικό ζήτημα σε μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών αφού κατέθεσε στεφάνι στην Πλατεία Επανάστασης στην Αβάνα μαζί με τον Ραούλ Κάστρο. Στην ίδια συνάντηση δεσμέυτηκε ότι η Ρωσία  να θα διέγραφε το 90 % των οφειλών του νησιού προς τη Μόσχα (35 δισεκατομμύρια δολάρια) και συμφώνησαν σε μια σειρά πρωτοβουλιών του πετρελαίου και του εμπορίου Με μια σαφή γροθιά στην κυριαρχία των Αμερικανών επί των  δορυφόρων της, ο  Πούτιν είχει δηλώσει ότι η Ρωσία  "ενδιαφέρεται για μια ισχυρή, οικονομικά σταθερή και πολιτικά ανεξάρτητη, ενωμένη Λατινική Αμερική, που αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της αναδυόμενης πολυκεντρικής παγκόσμιας τάξης".

Για την πιο πρόσφατη σημαντική κίνηση της Ρωσίας προς την Κούβα είχαμε γράψει εδώ

 

3. Πρώτη συνάντηση Πούτιν - Κάστρο στην Κούβα (2000)

Δείτε το βίντεο εδώ 

 

 

Η πρώτη επίσκεψη στην Κούβα από τον Ρώσο Πρόεδρο μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης πραγματοποιήθηκε το 2000. 

Ο Πούτιν πέτυχε στην Αβάνα την αναβίωση των ιστορικών δεσμών μεταξύ των δύο πρώην συμμάχων του Ψυχρού Πολέμου. Αφού οι δύο ηγέτες στάθηκαν προσοχή ακούγοντας τους ύμνους των 2 χωρών  έξω από το Παλάτι της Επανάστασης και όπως φάνηκε συζήτησαν φιλικά μέσω διερμηνέα, υπέγραψαν μια σειρά έξι συμφωνιών. Αυτές επισφράγισαν μεταξύ άλλων τη συνεργασία σε νομικά θέματα και την υγεία. Έκτοτε οι σχέσεις των 2 χωρών είναι πολυ ισχυρές. 

Η Κούβα, μάλιστα υποστήριξε σθεναρά τη θέση της Ρωσίας στον πόλεμο της Νότιας Οσετίας το 2008. Παράλληλα, η Ρωσία ήταν η πρώτη χώρα που μερίμνησε για την παροχή βοήθειας προς την Κούβα, μετά από τρεις τυφώνες κατέστρεψαν τη χώρα το φθινόπωρο του 2008. Η ανθρωπιστική βοήθεια περιλάμβανε τέσσερα αεροπλάνα τροφίμων, ιατρικές προμήθειες και προμήθειες υλικών για ανακατασκευές.

 

 

 

4 Συνάντηση Κάστρο και Χρουστσόφ (1963) 

Δείτε το βίντεο εδώ

και εδώ 

 

 

Για πρώτη φορά ο Φιντέλ Κάστρο επισκέφθηκε τη Σοβιετική Ένωση την άνοιξη του 1963, μετά από πρόσκληση του γραμματέα του ΚΚΣΕ  Νικίτα Χρουστσόφ,  ένα συμφιλιωτικό βήμα, που ακολούθησε μετά την κρίση των πυραύλων της Κούβας. Η ιστορική επίσκεψη στη Σοβιετική Ένωση, που έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής,   ενέπνευσε τον Κουβανό ηγέτη να αναπτύξει στην χώρα του, τα κατασκευαστικά έργα που είχε δει εκεί και ειδικότερα τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Σιβηρίας. Ο  Κάστρο τότε μίλησε  και για την ανάπτυξη της σοβιετικής γεωργίας,τονίζοντας την ανάγκη για τη χρήση της εμπειρίας των Σοβιετικών στην επίλυση των εσωτερικών εργασιών της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην Κούβα. Επιπλέον υπογράφηκαν νέες συμφωνίες εξαγωγής για τη ζάχαρη αλλά και για εκμάθηση γεωργικών μεθόδων.

 

5. Συνάντηση Κάστρο- Γκορμπατσόφ (1989 )

Δείτε το βίντεο εδώ

 

Οι σχέσεις του Κάστρο με τον Γκορμπατσόφ δεν ήταν πάντα,  ρόδινες. Η Περεστρόικα διάβρωσε γρήγορα την οικονομική και πολιτική συμμαχία μεταξύ των 2 χωρών  ενώ οι  Σοβιετικοί δυσκολεύονταν να διατηρούν εμπορικές δεσμεύσεις τους προς την Κούβα. Η επακόλουθη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, είχε άμεσα και καταστροφικά αποτελέσματα για την χώρα του Κάστρο.

 

 

 

 

 

 

Λέξεις Κλειδιά: Κάστρο,Κύριλλος,Πούτιν,Γκορμπατσόφ,Χρουστσόφ