13.01.2017 21:52
Στα γρήγορα από το ρωσόφωνο κόσμο (13.1.16) η συντακτική ομάδα

- Η Ρωσία αναμένει από την ομάδα το νεοεκλεγέντα πρόεδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να υιοθετήσει μια πιο ρεαλιστική πολιτική απέναντι πολλά θέματα, σε σχέση με την κυβέρνηση Ομπάμα. Ωστόσο δεν θα πρέπει να αναμένεται μια στροφή 180 μοιρών στην πολιτική των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Κονσταντιν Κοσάτσεφ, πρόεδρος του ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας .

 

- Παράλληλα δήλωσε ότι η Ρωσία εξετάζει την πιθανή μείωση της συνεισφοράς της στο Συμβούλιο της Ευρώπης, 
"Μόλις βρούμε την κατάλληλη νομική φόρμουλα, μπορούμε να κάνουμε κάποια βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Αλλά μέχρι στιγμής, δεν έχουμε βρει κάποιο", πρόσθεσε.

 

- Η κυβέρνηση της Ρωσίας παρέτεινε ένα δάνειο 11,38 δις $ στο Μπαγκλαντές για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Rooppur που έχουν αναλάβει από κοινού τα 2 κράτη. Το σχετικό έγγραφο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης που περιέχει νομικές πληροφορίες. Σύμφωνα με τη διακυβερνητική συμφωνία, το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί από το 2017 έως το 2024. Το Μπανγκλαντές θα αποπληρώσει το δάνειο  σε ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις για μια περίοδο είκοσι χρόνων. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στις 15 Μαρτίου 2017.

Το πυρηνικό εργοστάσιο θα βρίσκεται στην ανατολική όχθη του ποταμού Γάγγη, 160 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της χώρας της Ντάκα.

 

-Απαισιόδοξος για την άρση των κυρώσεων προς τη Ρωσία μέσα στο 2017 φαίνεται ο Ανατόλι Τσουμπάις, διευθύνων σύμβουλος της κρατικής εταιρείας νανοτεχνολογίας Ρωσίας Rosnano.
"Φαίνεται σαν να έχω μετατραπεί από έναν νεαρό μεταρρυθμιστή σε ένα παλιό συντηρητικό. Αλλά δεν είμαι πολύ αισιόδοξος γι 'αυτό. Δε βλέπω καμία πραγματική πιθανότητα για την εγκατάλειψη των κυρώσεων, ας πούμε, το 2017," είπε στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε αν το Ηνωμένο μέλη και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανό να άρουν τις αντι-ρωσική κυρώσεις που πρέπει να ακολουθούνται από την αντίστοιχη εγκατάλειψη των ρωσικών αντίμετρων της.

 

- Η Ρωσική Gazprom αναμένει σοβαρό ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ για την αγορά φυσικού αερίου στο μέλλον, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Gazprom Valery Golubev είπε στο Gaidar Φόρουμ την Παρασκευή.
Είπε ότι μετά τη νέα κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump στις ΗΠΑ έρχεται στην εξουσία της χώρας και ενδέχεται να προσπαθήσει να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου.
 

- Η Μόσχα είναι πρόθυμη να ενισχύσει τον κύκλο εργασιών του εμπορίου με την Άγκυρα και αναμένει από την τουρκική πλευρά να άρει τα εμπόδια κατά τις εξαγωγές των ρωσικών προϊόντων, δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξέι Μεσκοφ

"Τώρα που είμαστε μαζί με την Άγκυρα θα πρέπει να σκεφτούμε πώς θα αυξήσουμε και θα διαφοροποιήσουμε τον κύκλο εργασιών του διμερούς εμπορίου αποκλειστικά με αμοιβαίο όφελος», τόνισε προσθέτοντας ότι η Μόσχα "αναμένει από τους τούρκους εταίρους να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τους Ρώσους επενδυτές στην Τουρκία".

 

- Η κατασκευή  εργοστασίου αυτοκινήτων της Mercedes-Benz στην περιοχή της Μόσχας θα ξεκινήσει το 2018, δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρωσίας Ντένις Μαντούροφ.

 

 

Λέξεις Κλειδιά: Τραμπ,Κοσάτσεφ,Τσουμπάις,Gazprom