Η αξία της Συλλογής Κωστάκη πολλαπλασιάζεται. Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο οποίο ανήκει, φροντίζει συστηματικά για τη συμμετοχή έργων της σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις. Τέιτ Μόντερν, Μουσείο Ρέινα Σοφία και τώρα στο ίδρυμα Μποτίν στη πόλη Σανταντέρ στη Βόρεια Ισπανία.
58 έργα συμμετέχουν στην έκθεση-αφιέρωμα: «Το Σύμπαν της Ρωσικής Πρωτοπορίας: Τέχνη και Εξερεύνηση του Διαστήματος 1900-1930» η οποία διερευνά τη σχέση Τέχνης και Επιστήμης στη Ρωσία πριν και μετά την Οκτωβριανή επανάσταση του 1917.
Πάνω από το 50%
Η Συλλογή Κωστάκη συμμετέχει με έργα των Ιβάν Κουντριασόφ, Μίκαϊλ Πλάσκιν, Ιβάν Κλιούν, Βλαντιμίρ Τάτλιν, Μιχαήλ Ματιούσιν, Αλεξάντρ Ροτσένκο, Μαρία Εντέρ και Σολομόν Νικρίτιν που αποτελούν πάνω από το 50% των έργων της έκθεσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι συμμετέχουν με έργα των συλλογών τους μουσεία όπως το Μπομπούρ, η Πινακοθήκη Τρετιακόφ, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Μόσχας, το Κρατικό Μουσείο Αγ. Πετρούπολης, το Μουσείο Διαστήματος της Μόσχας.
Στα έργα διακρίνεται η ιδέα των καλλιτεχνών για ένα εικαστικό ταξίδι στο Διάστημα, η οποία συνεπήρε αρκετούς όπως τον Καντίνσκι και τον Μάλεβιτς, ενώ έχει ενδιαφέρον η σύνδεση που επιχειρεί η έκθεση με την περίοδο κατά την οποία οι Σοβιετικοί επιστήμονες δημιούργησαν και εκτόξευσαν από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ -πριν από τους Αμερικανούς- τον πρώτο τεχνητό Δορυφόρο, το «Σπούτιν 1». Μια αλουμινένια σφαίρα μεγέθους μιας μπάλας ποδοσφαίρου, άνοιξε τότε τον δρόμο για το Διάστημα.
Οι μη -αντικειμενικοί πίνακες του Μάλεβιτς περιέχουν την έννοια της πτήσης και των δορυφόρων, ενώ και ο Νικρίτιν αναπαριστούσε τα πρώτα ζέπελιν.
Το αφιέρωμα περιλαμβάνει ακόμη φωτογραφίες και αφίσες, μοντέλα δορυφόρων και διαστημοπλοίων καθώς και ταινίες επιστημονικής φαντασίας του ρώσικου κινηματογράφου ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει το αριστούργημα του Γιάκομπ Προταζάνοφ « Η Βασίλισσα του Πλανήτη Αρη». Συνεπιμελήτρια της έκθεσης είναι η διευθύντρια του Κ.Μ.Σ.Τ Μαρία Τσαντσάνογλου.
Εως 19 Σεπτεμβρίου.
πηγή: ΕΘΝΟΣ